G4Media.ro

BREAKING Alianța USR PMP Forța Dreptei a fost respinsă de Biroul Electoral…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Alianța USR PMP Forța Dreptei a fost respinsă de Biroul Electoral Central/ Reprezentantul PSD în BEC a cerut ca Dreapta Unită să nu fie înregistrată/ Susținătorii celor trei partide, chemați duminică în Piața Universității pentru semnături/ Reacțiile liderilor alianței

Biroul Electoral Central decis duminică să respingă solicitarea de înregistrare a Alianței Dreapta Unită, după ce Viorel Mocanu, reprezentantul PSD în BEC a cerut respingerea protocolului de constituire al alianței electorale Dreapta Unită (ADU) pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, conform unui document consultat de G4Media.

Reprezentații Alianței formată din partidele de opoziție USR, PMP și Forța Dreptei, au anunțat că vor contesta decizia BEC la Înalta Curte de Casație și Jusitție. Liderul PMP, Eugen Tomac, acuză un ”derapaj democratic cum nu a mai existat după 1989”.

Dacă decizia BEC va fi  menținută la Înalta Curte, Alianța nu va putea participa la alegerile europarlamentare.

UPDATE 16.00 Biroul Electoral Central a anunțat, duminică, oficial, într-un comunicat că a decis să respingă protocolul de constituirea a alianţei electorale „Alianţa DREAPTA UNITĂ USR-PMP-FORŢA DREPTEI”. BEC susține că la registrul partidelor politice figurează în calitate de președinte al PMP Cristian Diaconescu, acesta fiind în drept să reprezinte Partidul Micșarea Populară, nu Eugen Tomac, cel care a semnat în calitate de președinte PMP protocolul Alianței. Vezi aici comunicatul integral

UPDATE 14:00 Alianţa Dreaptă Unită a transmis printr-un comunicat oficial că va contesta la ÎCCJ respingerea protocolului de alianţă de către Biroul Electoral Central și consideră abuzivă decizia de duminică a BEC ”luată la solicitarea PSD şi votată şi de PNL”:

 • ”Este doar o încercare de a împiedica cele trei partide – USR, PMP şi Forţa Dreptei – să participe în alegeri ca o alianţă puternică de dreapta. Alianţa Dreaptă Unită va contesta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia Biroului Electoral Central, luată la solicitarea PSD. Le este frică de Dreapta Unită. PSD-PNL vor să ne scoată de pe buletinul de vot pentru că le este frică de votul românilor. Vom merge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ne vom lupta pentru drepturile noastre şi pentru viitorul pe care îl merită România. Vom continua să luptăm pentru o Românie fără corupţie, fără abuzuri şi fără frică. Lupta pentru o Românie Modernă este mai puternică ca niciodată (…) PSD vrea doar concurenţi controlaţi, unii pe listă cu ei, iar alţii care cântă la aceleaşi tribune unde partidul stat este în tot şi în toate. Ne-au tăiat abuziv finanţarea, ne-au scos din secţiile de vot, ne-au ameninţat şi cerut să nu candidăm, iar acum, în semn de disperare, au hotărât să interzică „Dreapta Unită”. Asemenea atacuri barbare întâlnim doar în regimul Puţin şi Lukaşenko. Partidul stat atacă într-un mod sălbatic opoziţia democratică din România. PSD doreşte să elimine opoziţia din alegeri prin îngrădirea dreptului sacru în democraţie de a alege şi a fi ales. Nu vom ceda, suntem hotărâţi să mergem mai departe, luptăm pentru românii care nu vor că România să rămână o ţară la cheremul baronilor roşii”.

UPDATE 12:40  Liderul USR, Cătălin Drulă, a vorbit despre un ”act de agresiune politică” și de un act ”de lașitate și dispreț” și a transmis că vor contesta decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție. Drulă a chemat susținătorii alianței de dreapta în Piața Universității pentru strângerea de semnături pentru candidaturile din 9 iunie:

 • ”Respingerea protocolului Alianței Dreapta Unită, la solicitarea PSD, este un act de agresiune politică venit din partea lui Iohannis, Ciolacu și Ciucă, care arată întregii țări unde am ajuns cu starea democrației (…) Ce fac acum este un act de lașitate și de dispreț față de voința românilor, care arată că partidul unic PSD-PNL este dispus să calce democrația în picioare pentru a-și păstra puterea. Statului mafiot patronat de Klaus Iohannis îi este frică de Dreapta Unită și încearcă că ne scoată de pe buletinul de vot ca Alianță, la fel cum a încercat Dragnea cu USR în 2019. Vom contesta această decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ne vom lupta pentru drepturile noastre și pentru viitorul pe care îl merită această țară. Vă chem alături de noi, astăzi, în Piața Universității, începând cu ora 16:00. Pornim strângerea de semnături pentru candidaturile din 9 iunie”, a transmis Drulă.

știrea inițială

În document reprezentantul PSD cere și ca PMP să nu aibă reprezentanți în secțiile de votare pe motiv că în acte președintele PMP figurează ca fiind Cristian Diaconescu. Liderul PMP Eugen Tomac a explicat în mai multe rânduri de ce, din punctul lor de vedere, PMP este îndreptățit să aibă reprezentant în secții, dând chiar exemplul PSD la predarea puterii între Viorica Dăncilă și Marcel Ciolacu:

 • ”În 2020, în Registrul Partidelor Politice, la alegerile parlamentare figura ca preşedinte PSD Viorica Dancilă. Preşedinte ales era Marcel Ciolacu, dar atunci PSD a putut candida, acum PMP nu. Oricine aruncă o privire pe Registrul Partidelor Politice poate constata că la PSD preşedintele Ciolacu a fost validat definitiv pe 15.12.2020 (…) listele de candidați PSD la alegerile parlamentare din 2020 nu au fost semnate de Dăncilă, ci de Președintele ales al PSD, Ciolacu, de aceea argumentul absurd folosit de PSD împotriva PMP, este nul. Un înscris într-un registru nu poate anula decizia suverană a unui congres, validată de Tribunalul București”. Detalii, aici. 

Reprezentantul PSD cere și ca Forța Dreptei condusă de Ludovic Orban să nu fie reprezentantă în secții, pe motiv că, susține Mocanu, partidul ar avea președinte interimar și nu unul ales de Congresul FD.

Tomac a transmis, duminică, faptul că de doi ani de zile ”un grup de câteva persoane, cu o înțelegere deficitară a democrației și a rolului votului în politică” încearcă să împiedice PMP să participe la alegeri și că ”hărțuirea PMP” este cauzată de alianța de opoziție formată cu PMP și USR:

 • ”De îndată ce am decis să facem parte din polul de dreapta alături de USR și Forța Dreptei, a început hărțuirea PMP prin măsura total aberantă a AEP de a tăia subvenția partidului. Toate minciunile spuse despre noi în spațiul public de la diferite tribune ale instituțiilor statului au avut un singur scop – desființarea partidului. PMP de doi ani de zile, are o conducere legal aleasă și respectă cu strictețe legislația specială a partidelor politice. În toată această perioadă nu a existat nicio decizie a vreunei instanțe prin care să fie suspendat vreun congres al PMP, deși au existat zeci de cereri în acest sens.

Tomac a vorbit despre un ”derapaj antidemocratic” și despre semnalul că celor de la PSD ”le este frică”:

 • ”Niciodată în România după 1989, nu a existat un asemenea derapaj antidemocratic (…) Refuz să cred că în România anului 2024, opoziției i se poate lua dreptul firesc de a participa la alegeri doar pentru că așa vrea PSD (…) Acest atac al PSD la adresa opoziției este semnalul clar că le este frică. Vor doar concurenți controlați, unii pe lista cu ei, iar alții să cânte la aceleași tribune unde partidul stat este în tot și în toate. PSD se teme de Dreapta Unită! PSD știe că românii nu vor un președinte de stânga. PSD se teme de apariția unui val care va mătura totul, de aceea încearcă prin toate mijloacele să-i ia dreptul opoziției de a participa la alegeri. Baronii roșii se tem de Dreapta Unită, se tem de forța politică pe care PMP, USR și Forța Dreptei au creat-o deja. Se tem de faptul că a apărut vehiculul în care românii să-și pună speranța. Se tem că oamenii liberi au cu cine vota! Se tem de faptul că Dreapta Unită va intra în turul doi la prezidențiale și că va trimite la Cotroceni un adevărat lider de dreapta care nu va face niciodată blat cu ei. Acesta este motivul pentru care PSD nu vrea ca Dreapta Unită să participe la alegeri”, a transmis Eugen Tomac înaintea deciziei BEC de duminică.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

50 comentarii

 1. USL/pcr in actiune. Foarte bine, votam USL, votam ciolacu presedinte si firea la primarie. Ne e dor de saracie, de comunism, de stat la cozi la magazine cu rafturile goale. Uraaaa.

  • Pentru oricine are un creier funcțional, e clar că psdnl ului îi este frică de câte voturi ar putea aduna alianța dreptei unite. E clar că psdnl vor să adune ei tot, să nu piardă nicio bucățică din putere. E clar că psdnl se zvârcolesc în chinuri că nu găsesc om care să -l bată pe Nicușor Dan la primăria Capitalei, iar Orban a mai și declarat că alianța îl va susține. Despre asta e vorba. Că nu ne curge acum tuturor scuipat din gură de pr0ști.
   Oricât s-ar strădui postacii psdnl ului să explice-chipurile elevat- cum că nu-ș’ ce probleme juridice ar exista, e vorba de fapt că mare parte din votanții liberali nu vor pune ștampila pe psdnl, ci pe alianța dreptei unite. Restul sunt vorbe de clacă…
   P.S. Si da, psdnl s-a întrebuințat foarte mult în a găsi propagandisti în persoana unora de la care nu te așteptai, vezi de ex. Caramitru. Care face spume la gură că nu pune bula botul la propaganda lui. Practic, simțul penibilului îi este străin.

  • Nu stiu care este adevarul acestei situatii, nu cred pe nici unul dar ce ma intriga, distreaza (amar) este alaturarea lui Drula cu urmasul lui Basescu-Udrea care au condus cel mai corupt regim si cel mai antidemocratic regim. Cred ca va face rau alutatrea USR langa PMP. Si apoi, sa presupunem ca aceasta situatie este o vrajeala marca PSD, un abuz al PSD-PNL, oare PMP nu o merita dupa abuzurile lui Basescu-Udrea? Karma este o jigodie… NU Tomac?

 2. Pai dar cum, tovarasi rusi pot, noi de ce nu?
  Sa incepem sa luam lectii de limba rusa?
  Sau e ok daca doar schimbam leul cu rublele?

 3. psdnl stiu ca aceasta alianta va avea suficiente voturi pt a le taia din avantul furacios si mincinos, de aceea se agita sa nu le permita inregistrarea oficiala. Vai de ei ! Nu isi dau seama ca orice ar face, pe oricine ar impiedica, cetatenii nemultumiti de ticalosiile lor vor vota cu altcineva, nu cu ei. Sunt disperati sa manipuleze si sa insele doar ca sa fie ei majoritari pt a face ce vor ca pe tarlaua personala. Rusine !

  • Tania, ai si niste cifre sau vorbesti din aer ? Gurile rele zic ca acum ne imprumutam mult mai mult decat pe vremea lui Orban si Catu, hai, baga niste date concrete. Din burta poate orice pr0st.

 4. Cu ce difera fata de ce se intampla in rusia? Suntem doar cu putin in urma. psdnl = aur = putinism

 5. USL are in prezent majoritate in parlament, 93% din primariile din tara, absolut orice institutie publice, pana la nivel de agentie, spital sau scoala, toti procurorii sefi numiti de ei, plus toti judecatorii de la CCR, numiti tot de ei.

  Si tot nu le ajunge. Ar vrea sa fim ca in Rusia lui Putin, sa nu exista opozitie reala la alegeri.

  Apropo, AUR a suferit cea mai mica piedica in procesul electoral? Vreun blocaj la BEC? Vreun boicot masiv la posturile de televiziune principale? Nu? De ce oare? Pentru ca AUR e opozitia pe care si-o doreste USL-ul.

  • aur a fost o sperietoare, sa justifice „stabilitatea”. niciodata, cat de umflat ar fi in sondaje nu a reprezentat ceva. Stiu foarte bine ca romanii nu voteaza pentru ceva ci anti-ceva.
   PS: diferenta fata de rusia e ca opozantii sunt mai atenti si nu se apleaca peste balcon. Ca opozitie reala oricum nu exista. daca exista nu ajungea usl sa faca tot ce doreste, cand doreste.

 6. normal ca „Reprezentantul PSD „, daca era ala de la penele-galbene, ar fi fost prea pe fata , ca o gaina speriata de competitie

 7. Sa vedem ce iese de aici.
  Ar fi frumos sa vedem proteste masive, cum a fost in era Dragnea.
  Dar televiziunile le vor ignora, romanii s-au cam obisnuit cu fiertul la foc incet al democratiei.
  Nici UE nu ne poate apara de abuzurile useliste si de acapararea justitiei.

  • atunci era opozitie. acum cine vrei sa iasa pentru niste ramasite cu orgoliu din usl1? drula nu reuseste sa isi tina oamenii in partid si vrei sa mobilizeze ceva? ti se pare ca stie multa lume ce vrea usr? drula de cand a iesit de la guvernare pentru voiculescu, apare numai sa se planga. are bani si el de televiziuni, dar ii da pe salariile din partid (ca suma depaseste psd si pnl la un loc). se pare ca asta e singurul motiv pentru care nu il parasesc toti

 8. Inadmisibil! Daca au ajuns aici, astia sunt cu adevarat o mafie! Nu se vor da inapoi de la nicio ticalosie.
  Rusine liberalilor fiindca sustineti asemenea faradelegi!

  • Înțeleg ca un pesedist a propus boicotul, cel stabilit a fi berbec, exact cum fac cu fiecare amendament legislativ iar apoi se voteaza majoritar. Asa se mimeaza democratia. Daca noua alianta nu convinge la proteste de strada, totul poate fi pierdut pentru decenii.

 9. Noi, cei din provincie, unde semnam?

 10. Jó napot kívánok, USR PMP Forta dreptei
  Jó napot kívánok dragi romani, luati cu lamaie

 11. Motivarea pt care aceasta alianta a fost respinsa este ca PMP are in acte un presedinte dar, de facto, un alt presedinte. De ce PMP nu-si rezolva, din punct de vedere legal, statutul ?

  • Stiu ca a facut toate demersurile, dar justitia asevita puterii taraganeaza.
   In alte situatii similare, nu a contat cine este presedinte. vezi PSD _ Dancila _

  • PMP deja are o hotarare executorie in care ii da dreptate lui Tomac.
   Propagnada e ca inca este atacata in instanta. Dar daca este executorie, rusii nostrii, aka USL, nu au pargii legale sa-i excluda.
   Asa ca fac ce au facut mereu, isi abuzeaza puterea pana ajung in judecat, sau la DNA.

 12. Stiu ca a facut toate demersurile, dar justitia asevita puterii taraganeaza.
  In alte situatii similare, nu a contat cine este presedinte. vezi PSD _ Dancila _ Ciolacu la alegerile trecute. Atunci a mers.

 13. Asteptam motivul pentru care a fost respinsa… daca exista vreun motiv!

 14. si cum orgoliile si foamea sunt mari, nu pot sa sustina usr fara „alianta”. 2 partide care insumate au 5%. au trecut 2 saptamani si iar apare drula abuzat, mimand democratia. Se pare ca o vrea numai in afara partidului din care tot pleaca oameni. mizeaza ca vor fi votati ca anti-usl. E bine si asa. tot prind niste locuri in care sa doarma 4 ani. si vor sa prinda si fd si pmp, ca altfel dispar.

 15. Forte bine, se strang semnaturi. Sa ni se dea si o solutie online de a semna

  • „strângerea de semnături pentru candidaturile din 9 iunie” – listele trebuiesc depuse in original si copie (nu mai e valabila derogarea din pandemie).

  • Au formular online de completat, dar trebuie trimis fizic la ei.

 16. Saracii troli rusi.
  Daca sunt asa de mici pe cat spune propagnada voastra, de ce ii mai atacati?

 17. 🙂 asa cetatene bag-o pe aia cu rusii, ca aia cu extremistii nu mai tine. nu mai e amenintare pentru „stabilitate”. asta nu inteleg nici eu. de ce nu ii lasa in pace. se descurca singur drula sa distruga ce a mai ramas din usr. a reusit sa il aduca de la 30% la maxim 15%

 18. Ironic ar fi ca psdnl chiar sa reuseasca sa impiedice constituirea acestei aliante, iar toti cei care ar fi votat-o sa se indrepte catre sos, doar pt ca psdnl sa aiba o opozitie. Sa vezi atunci circ si mahalageala in parlament. :)) Mafiotii astia nu gandesc deloc, vor doar sa fure nederanjati si atat.

 19. Democrație a la FICUS&CIORDACU

  • Cum, ca orice haită, nu știe decât de frică, comasaților comunistoizi trebuie să li se arate lungul râtului.

 20. Sigur că își permit, escrocii. Nu mai au demult nici o limită. Și totuși, mă întreb, cum își permit? Ro este trib african? ? Unde se trezesc? Le e frică, escrocilor.

 21. PSDPNL = Putin . In Rusia s-a intamplat la fel cu contracandidatii lui Putin.

  • numai ca aia chiar daca isi riscau viata, continuau. astia ai nostri nu isi risca decat accesul la ciolan. in caricatura asta de alianta de opozitie nu e vorba decat de loc la masa. daca vroiau sa faca ceva cu adevarat se puteau uni intr-un singur partid cu o doctrina dubioasa (stanga-centru -dreapta) dar anti usl. E mai simplu sa te plangi ca ceilalti nu te lasa decat sa gasesti solutii. Cam ca usl cand ei vroiau, dar nu ii lasa UE. noroc cu razboiul din ucraina ca ati aflat toti de putin. probabil ca e mai bine la ei. Macar stii din ce parte sa te feresti. dar vaicareala si drobul de sare sunt definitorii pentru putori.

  • jonshardware, lasa ciolanu si vrajelile si concentreaza-te la subiect.

   Puterea politica prin BEC-ul controlat politic blocheaza participarea opozitiei la alegeri. Si asta e grav. Sper ca judecatorii de la ICCJ sa fie totusi cu mintile la ei.

  • din vrajeala in vrajeala pan-la victoria finala. a inceput iliescu si o termina kwj. de ce s-a ajuns aici? „opozitia puternica” unde a fost pana acum cind da partidul in ei? pe facebook. pot sa continue de acolo. se pare ca nu e suficient sa te plangi la 4 ani ca nu e democratie. si pana la urma nu blocheaza nimic. au refuzat o alianta din care face parte un partid mai mult decat dubios. repet daca sunt atat de doritori de opozitie nu pot face si ei un partid? puterea a facut unul de 3 ani(chiar daca nu recunosc), sa faca si „opozitia”. dar astia de cand se considera in opozitie isi fac opozitie singuri. de altfel ei si cand erau la guvernare pastrau pe site „USR este partidul nou, antisistem”. asa ca…inteleg de ce se cearta singuri.

 22. Mulți indignați, câți au citit opiniile juriștilor care spun clar că există probleme de legalitate?

  • Le interzice religia sa citeasca opinii de legalitate, le place sa se victimeze, in mintea lor se simt persecutati precum crestinii. Le explica Ioana Ene Dogioiu cu subiect si predicat de ce au fost respinsi, sa vezi festival de injuraturi pe Fb ei, o numesc pesedista vanduta

 23. La noi mai rau decat in Ungaria, Polonia.
  Dreapta unita e constituita oficial la tribunal, prin urmare n-au cum s-o impiedice.
  Cred c-ar trebui sesizate si organismele europene, si amenintata Romania cu art. 7

 24. Dacă au ajuns să se joace cu focul în halul ăsta, înseamnă că le e o frică de se scapă pe ei.

 25. @walter adrian
  comentezi la orice stire ce are legatura cu USR… scrii EXACT ceea ce spun pesedistii, punct cu punct, cuvant cu cuvant, dar tu, chipurile, „ai votat cu USR”… uneori scrii de-a dreptul aberatii „Nicusor Dan a bagat primaria in faliment”… mai lasa-ne cu propaganda si punctajele de partid…

 26. E gata România (RSR). E gata, kaput!

  • Dar vom avea stabilitate. PSD+PNL vor conduce intelept tara inca vreo 20 de ani, timp in care Ciuca si Ciolacu vor si presedinti. Prin rotatie. Nu mai e nevoie nici macar de alegeri. La ce ar mai folosi?

 27. Comentariu fara legatura cu subiectul. Nu conteaza nici cu cine s-a aliat USR, nici ce au facut niste PDL-isti acum 10 ani.

  Conteaza ca azi puterea politica apeleaza la metode murdare pentru a bloca opozitia sa participe in alegeri. Asa ceva e inacceptabil. Asta daca vrem sa mai avem democratie reala in Romania. Ca democratie a la Putin nu e democratie.

 28. Securiștii PSDPNL iau notițe de la „partidul democrat” Rusia Unită roșu-albastru lui putin și medvedev

 29. Este exact ce aveau nevoie pentru a crește în sondaje.. cu remarca că Drulă nu e Băse și nu poate interpreta: ”Dragă Genu..” , chiar și fără umezeală Dreapta Unită va lua mai mult din electoratul de dreapta, deoarece guvernarea PNL alături de PESEDEU e una de conjunctură dar candidatura COMUNĂ este una de amore mio !

 30. Reprezentantul PSD în BEC a cerut ca Dreapta Unită să nu fie înregistrată….Romania -o democratie disfunctionala .

 31. Corect! Nu sunteti troli rusi si nici pesedisti! Sunteti penelisti ingrijorati ca electoratul de dreapta nu va mai voteaza in vecii vecilor dupa ce v-ati aratat adevarata fata pesedistica si acum tot rostogoliti neincetat singurul crez al partidului unic: „prin noi insine, doar pentru noi si pretenarii de la psd”. Va deranjeaza si bruma de opozitie care mai exista in tara asta, pe care vreti sa o pradati pana nu mai ramane absolut nimic.
  Ghinion, nu prea va iese! Multi s-au saturat pana in gat de voi si isi vor convinge si rudele, cunostintele si prietenii sa dea un vot de hate impotriva PSDPNL. Orice loc pierdut de partidul unic va fi un castig pentru Romania, o sinecura mai putin de platit pentru vreun incompetent din taxe si impozite!