G4Media.ro

Brazilia: Bolsonaro contestă rezultatul alegerilor prezidențiale pierdute în fața lui Lula

sursa foto: Facebook/ Jair Messias Bolsonaro

Brazilia: Bolsonaro contestă rezultatul alegerilor prezidențiale pierdute în fața lui Lula

Președintele în exercițiu al Braziliei, Jair Bolsonaro, contestă rezultatul alegerilor prezidențiale de luna trecută, care s-au încheiat cu înfrângerea sa în fața lui Luiz Inacio „Lula” da Silva, arată un recurs depus la Tribunalul Superior Electoral (TSE) prin care cere „invalidarea” voturilor electronice înregistrate de unele aparate, transmite agenția Reuters, citată de publicația boursorama.com.

Este puțin probabil ca apelul să aibă succes, deoarece victoria lui Lula a fost deja ratificată de TSE și recunoscută de principalii lideri politici ai țării și de partenerii internaționali ai Braziliei, inclusiv de SUA.

Pe de altă parte, o parte minoritară, dar hotărâtă, a electoratului brazilian refuză să recunoască înfrângerea lui Jair Bolsonaro.

În apelul său, coaliția președintelui în exercițiu susține că examinarea condițiilor celui de-al doilea tur de scrutin, la 30 octombrie, a relevat „semne de defecțiuni iremediabile” ale unor mașini de vot electronice.

Gleisi Hoffmann, președintele Partidului Muncitorilor (PT) al lui Lula, a calificat apelul drept o „șicană”.

„Mai multă tergiversare, iresponsabilitate, ultraj la adresa instituțiilor și a democrației”, a scris ea pe Twitter. „Alegerile au fost decise la vot, iar Brazilia are nevoie de pace pentru a construi un viitor mai bun.”

Partidul Social-Democrației braziliene (PSDB), rivalul tradițional al PT, a calificat provocarea lui Jair Bolsonaro drept „absurdă”, asigurând pe Twitter că va fi combătută „de instituții, de comunitatea internațională și de societatea braziliană”.

Fără a aduce dovezi, Bolsonaro susține de ani de zile că votul electronic este vulnerabil la fraudă.

După anunțarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, președintele în exercițiu nu a vorbit în public timp de aproape 48 de ore. El nu și-a recunoscut încă oficial înfrângerea, deși și-a autorizat guvernul să pregătească procesul de tranziție.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...