G4Media.ro

Bosnia: 24 de ani de la genocidul din Srebenica, atunci când peste…

Bosnia: 24 de ani de la genocidul din Srebenica, atunci când peste 10.000 de oameni au fost uciși în mai puțin de o săptămână

În urmă cu 24 de ani, la Srebrenica a avut loc cel mai fulgerător genocid din istorie, atunci când, în mai puțin de o săptămână, începând cu data de 11 iulie 1995, în inima Europei au fost ucise peste 10 000 de persoane: musulmani bosniaci, majoritatea fiind bărbații considerați apţi de luptă, civili, cetățeni originari din Srebrenica sau adăpostiți acolo deoarece orașul fusese declarat de către Națiunile Unite „zonă protejată”, informează Corriere della Sera, citat de Rador.ro. Srebrenica era o anomalie: o enclavă predominant musulmană în acea parte a Bosniei care fusese complet „sârbizată” prin masacre și prin evacuarea forțată a populațiilor începând cu anul 1992. Pentru a face ca limitele „noii” Bosnii să fie marcate pe hărțile „negociatorilor”, era necesar să se pună capăt acestei anomalii.

La Sarajevo, guvernele Turciei și Arabiei Saudite încearcă să radicalizeze un islam istoric, complet pașnic și tolerant. După 24 de ani nu există vreo amintire despre Srebrenica, care, chiar dacă nu este împărtășită, să fie cel puțin respectată. Din copilărie, istoria iugoslavă și apoi cea a fostei iugoslavii din anii nouăzeci sunt studiate în manuale care, în funcție de interesele naționaliste, laudă gesturile și elimină suferințele, ascund propria rușine și o scot în evidenţă pe a celorlalţi. Cu toate acestea, unul dintre lucurile care, cu siguranţă, nu a fost îngropat, este ura.

sursa foto: captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Zivjela Hercegovina i Hrvatska!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.