G4Media.ro

Boris Johnson, promisiunea unei calamități pentru Regatul Unit: La sfârșitul lui iulie,…

Boris Johnson, promisiunea unei calamități pentru Regatul Unit: La sfârșitul lui iulie, succesorul Theresei May va fi cunoscut. Dacă va fi vorba de fostul primar al Londrei, comentatorii se tem de ce este mai rău

Deputații conservatori britanici încep joi trierea candidaților la succesiunea prim-ministrului Theresa May. E mult până la alegere: încă o lună și jumătate… Această cursă de mai multe săptămâni este în mod evident dominată de chestiunea abisală a lucrurilor de bază privind Brexit. Imprevizibilul eurosceptic Boris Johnson a început-o în pole position, se arată într-un editorial publicat în cotidianul elvețian Le Temps, preluat de Rador.

Dar Boris Johnson în fruntea Regatului Unit, chiar așa? “Nu, mulțumesc!”, răspunde “Le Monde” în editorialul său de miercuri. Totuși, “omul ăsta pretinde să treacă la timona pachebotului Britania aflat în dificultate”. El “jură că datorită lui țara va ieși din UE până pe 31 octombrie, chiar fără acord cu Bruxellesul. Catastrofa economică ce va urma unui “no deal” nu-l sperie. Retorica lui șovină le promite britanicilor un viitor luminos și “mondial” o dată ce se vor fi eliberat de jugul european”.

Și încă? “Demagogia lui” merge până la a amenința că nu va achita cele circa 40 de miliarde de euro pe care Regatul Unit s-a angajat să Ie plătească celor 27 “în cadrul bugetului multianual în curs”, așa cum a anunțat el în “Sunday Times”. Într-un asemenea caz, mai spune “Le Monde”, țara “nu se va mai mulțumi să-și cultive nefericirea europeană, chiar să împiedice dezvoltarea UE. Ar deveni un principat ostil bazat pe dereglementare socială, fiscală și de mediu. “Boris” trebuie să înceteze să fie văzut ca un bufon. Intrarea lui la Downing Street 10 ar fi o calamitate pentru țara lui și pentru Europa”, de vreme ce ”fără a plăti acest cec, […] Regatul Unit nu va putea face niciun acord comercial” cu Bruxellesul”, amintește “Le Parisien”.

Căci liderii europeni “au răspuns ferm”, potrivit “Courrier International”. “Raportul de forțe” este stabilit. “În fața amenințărilor, președintele Comisiei Europene […] s-a arătat foarte limpede”, scrie “Le Soir”. “Nu este un tratat între Theresa May și Jean-Claude Juncker, este un tratat între Regatul Unit și UE, el trebuie respectat de viitorul prim-ministru britanic oricare ar fi el”. Potrivit cotidianului belgian, Uniunea a repetat că “acordul nu va fi renegociat”.

Așa stau lucrurile. Dincolo de canalul Mânecii, grupul parlamentar al conservatorilor va desemna acum doi candidați, explică site-ul Eurotopics.net, “pe care membrii partidului vor fi chemați să-i departajeze”. În această perspectivă, mulți comentatori “tremură la ideea” de a-l vedea pe Johnson ales. Astfel, în opinia corespondenței cotidianului german “Handelsblatt”, “trebuie să sperăm că va fi înlăturat din cursă […] și că un alt succesor al lui May va ști să poarte cu UE negocierile privind Brexit pe o bază […] realistă. Dar având în vedere atmosfera care domnește acum pe insulă, este din păcate puțin probabil să se întâmple”.

Alegându-l pe Boris Johnson, conservatorii își  vor alege “propriul lor Donald Trump ca șef al guvernului”, comentează “Duma”, în Bulgaria. El “este cunoscut pentru ieșirile lui negândite, egocentrismul lui și pasiunea pentru putere. După modelul lui Trump, dacă comportamentul lui este de obicei de râs, are și mulți adepți. Nu din întâmplare Trump, imediat după sosirea la Londra, a salutat munca nimănui altcuiva decât a lui Johnson, recomandându-l britanicilor pentru postul de prim-ministru. Deși aceste declarații au produs un mare val de indignare, Johnson are mari șanse să fie desemnat, chiar și fără recomandarea lui Trump”. Ceea ce supără “Sunday Times”: “Boris Johnson este total nepotrivit ca prim-ministru. Cred că toată lumea știe în forul său interior asta, dar ca și în cazul războiului din Vietman, merge tot înainte”.

Blondul deputat respinge și plasa de securitate (backstop) “care urmărește să păstreze o frontieră deschisă între Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord”, adaugă site-ul “Toutleurope.eu”. “O soluție care trebuie să fie provizorie, dar pe care euroscepticii britanici o consideră o manevră pentru a obliga Regatul Unit să continue să respecte regulile UE după Brexit”, explică “Franceinfo”.

Pe de altă parte, omul “a mers până la a se angaja să reducă impozitul pe venit al persoanelor care câștigă” echivalentul a peste 50.000 de franci pe an grație banilor “puși de-o parte” în caz de Brexit fără acord. Ceea ce “îi va atrage fulgerele liderilor UE”, avertizează “RTBF”. “Vizibil agasat de asemenea afirmații, anturajul președintelui Emmanuel Macron l-a avertizat pe ultraconservator” spunându-i că “a nu-ți onora obligațiile de plată” ar fi “nerespectarea unui angajament internațional echivalent cu o neplată a datoriei suverane”.

Soluții alternative

Imediat, în fața acestei atitudini provocatoare, principalii doi rivali ai lui Boris Johnson, ministrul mediului, Michael Gove, și cel al Afacerilor externe, Jeremy Hunt, își scot în evidență “seriozitatea”. “Bazându-se pe o discuție cu Angela Merkel în marja comemorării debarcării în Normandia, acesta din urmă “s-a declarat  convins […] că o renegociere este posibilă pentru a evita un Brexit fără acord”, relatează “L’Expres”, citând AFP. “sunt absolut sigur că dacă adoptăm o abordare corectă pe acest subiect, europenii vor fi gata să negocieze”, a spus el. Ceea ce evident  nu este si părerea “Daily Experss”.

“Din zece candidați în cursa, numele celui sau celei care va prelua conducerea guvernului britanic” nu va fi totuși cunoscut “înainte de sfârșitul lunii iulie”, arată “Euronews”. Până atunci, “Boris Johnson n-a precizat dacă va demisiona în caz de eșec în a duce la bun sfârșit Brexit”. Motiv să provoace cele mai rele rânjete în legătură cu acest politician pe care mulți în consideră totuși, până la urmă, un bufon perfect.

Autor: Olivier Perrin / Traducere: Gabriela Sîrbu / Rador

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. A naiba stânga imputita(g4?()+plus canalele care dictează opinia) ,mereu râde de câte cineva, ba de Trump, ba de Johnson, cum râdeau de Basescu! Este singurul lor argument. Insa oamenii cunosc mai bine realitatea.

 2. „Comentatorii se tem de ce e mai rau”… Strasnic titlu! Le Monde nu se temea deloc de Uniunea Sovietica, a admirat-o pe tot parcursul razboiului rece.. Dar Trump, Johnson… astia sunt tipii cei rai…
  Rusine!

 3. Daca si papagalul asta ajunge PM la Marea Britanie e de rau.
  Se mărește galeria de papagali ceconduce lumea:
  Trumph, Jonson, Orban V. Kim samd.
  Va las plăcerea…

 4. Daca si papagalul asta ajunge PM la Marea Britanie e de rau.
  Se mărește galeria de papagali ce conduce lumea:
  Trumph, Jonson, Orban V. Kim samd.
  Va las plăcerea…

 5. Promisiunea …”unei calamități ” in UK sau in UE ? Sau mai bine zis si într-una și în alta ?

 6. Parca la UE e mai grozav. Juncker abia daca il prinzi treaz, Tusk e un renegat in propria tara, Baroso are background de tanar maoist, iar van Rompuy e un retardat de-a dreptul. Daca sunt globalisti si neomarxisti, idiotii nostri sunt buni, daca sunt nationalisti si conservatori, sunt „calamitati”…

  • Victor e postac PSD, anti-UE.

   UK refuza de ani de zile sa aplice regulile UE impotriva spalarii banilor, fiindca Londra functioneaza pe baza de bani murdari din strainatate.

 7. Ma bucur ca pe lângă cei cu vocabularul de bestiarul, mulți nu se mai lasă păcăliți de ticăloșii stângii!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.