G4Media.ro

Boris Johnson cere alegeri anticipate pentru data de 15 octombrie dacă Parlamentul…

Boris Johnson cere alegeri anticipate pentru data de 15 octombrie dacă Parlamentul britanic adoptă ”legea capitulării”, care îl împiedică să decidă un Brexit fără acord

Premierul britanic Boris Johnson a cerut convocarea alegerilor anticipate pentru data de 15 octombrie dacă, aşa cum este de aşteptat, parlamentul de la Londra va adopta legea care-l va împiedica pe şeful executivului să decidă un Brexit fără acord, relatează agenţiile Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Actul normativ pe care Johnson îl numeşte ”legea capitulării”, argumentând că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord, l-ar obliga pe şeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord. Această lege ”va submina capacitatea acestei ţări de a negocia” cu Uniunea Europeană, a spus Johnson în faţa parlamentului.

După ce marţi seară o alianţă transpartinică, căreia i s-au raliat şi 21 de deputaţi conservatori, a condus la adoptarea unei moţiuni care permite votul asupra acestei legi, Johnson a cerut miercuri convocarea alegerilor anticipate pentru 15 octombrie.

”Îl invit pe liderul opoziţiei (liderul laburist Jeremy Corbyn – n. red.) să confirme că dacă legea capitulării trece, el le va permite oamenilor acestei ţări să-şi exprime la alegeri pe 15 octombrie opinia cu privire la ceea ce el propune să cedeze în numele lor”, a transmis Johnson parlamentului.

Şansele sale de a obţine un vot în favoarea anticipatelor sunt însă reduse, întrucât are nevoie de o majoritate de două treimi în parlament şi în plus opoziţia se concentrează acum pe adoptarea legii care să împiedice Brexitul fără acord.

Johnson susţine totuşi că strategia sa este să obţină o înţelegere cu UE până la summitul european din 17 octombrie şi că ar exista progrese în demersul său de eliminare din acordul convenit de fostul premier Theresa May a clauzei privind ”plasa de siguranţă” nord-irlandeză. În virtutea acestei clauze, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană până când se va găsi o soluţie care să împiedice revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Un biet mascarici, din categoria Trumpetei.

  2. Miza Reala a Brexit : https://www.youtube.com/watch?v=_HDFegpX5gI

    G4Media, dezvoltati subiectul …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.