G4Media.ro

BOR: Împărtășirea credincioșilor, dintr-un singur potir sfințit și cu o singură linguriță…

Sursa: Captura Youtube

BOR: Împărtășirea credincioșilor, dintr-un singur potir sfințit și cu o singură linguriță sfințită

Biserica Ortodoxă Română precizează că împărtășirea credincioșilor se face dintr-un singur potir sfințit și cu o singură linguriță sfințită, aceasta fiind decizia tuturor bisericilor ortodoxe autocefale. În luna mai, Patriarhia a decis amânarea împărtășaniei comune a credincioșilor pentru consultarea cu celelalte biserici ortodoxe.

Sfântul Sinod a luat act, marți, de răspunsurile întâistătătorilor bisericilor ortodoxe autocefale adresate Patriarhului României referitoare la modalitatea de împărtășire a credincioșilor în cadrul Sfintei Liturghii în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

„Toate Bisericile Ortodoxe autocefale rămân fidele tradiției liturgice ortodoxe de împărtășire a credincioșilor dintr-un singur Potir sfințit și cu o singură linguriță sfințită”, se arată într-un comunicat al BOR.

„Întrucât Biserica Ortodoxă a perceput realist şi înţelegător frământarea, îngrijorarea unor credincioşi şi teama autorităţilor care gândesc inevitabil în termeni seculari, nu religioşi, modalităţi de protejare a populaţiei, Patriarhia Română a comunicat recent decizia Sfântului Sinod, aceea ca ‘împărtăşirea comună’ din timpul Sfintei Liturghii să se amâne o foarte scurtă perioadă de timp pentru consultarea cu celelalte Biserici Ortodoxe pe tema modalităţii împărtăşirii credincioşilor în contextul unei pandemii, împărtăşire care s-a făcut şi se va face totdeauna ‘dintr-o singură pâine’ şi ‘dintr-un singur pahar al binecuvântării’. Aşadar, modalitatea de împărtăşire cu tot ce presupune ea va fi decisă exclusiv de Biserică în spiritul comuniunii şi discernământului duhovnicesc. În acelaşi timp, există permanent posibilitatea ‘împărtăşirii individuale’ a tuturor credincioşilor după Sfânta Liturghie sau în orice altă zi decisă de preotul duhovnic”, preciza BOR în 23 mai.

În perioada stării de urgență, una dintre măsurile adoptate de autorități în privința cultelor a fost folosirea linguriței de unică folosință la împărtășanie, decizie respinsă de cler.

Sursa foto: captură Youtube

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Ar fi bine sa precizati in text cum ca e vorba de impartasirea cu…Covid…

  • o singura lingurita, o singura groapa: comuna

  • De unde stii, te-ai impartasit si ai luat covid??? Sau zici asa…ca mitraliera atoatestiutorul?! Zii asa…cu cuvintele tale, sa-ntelegem si noi astia mai p r osti!

  • CRP, la mine in sat sunt vreo 25 cazuri covid. Primul a fost preotul, al doilea a fost dascalul, urmati de toti ceilalti din jurul lor. Evident, niciunul nu a purtat masca iar credinciosii sarutau icoanele si mana preotului. Ce mai vrei?

  • Ana – Mai taie din ele.

 2. Dacă eşti prost (credincios) meriţi să te infecteze popa.

 3. Huuuooooo! Scursurile BOR propovaduiesc iarasi practicile contra sanatatii generale! Mooooieeee BOR! Sa stati voi cu lingurita din gura in gura, preanenorocitilor!

  • În realitate găsești mai mulți medici infectați cu covid decât popi, marxist retard

  • Oare de ce , omul vulvarian ? Nu care cumva medicii sant in prima linie in fata pandemiei ? Teologii vrajesc naivii , se umple contul si bat cuba cu politicul ..

 4. In criza asta, cu un popor 80-90% ortodox, „iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti” ar fi trebuit sa ne salveze. De unde ura de sine?

 5. It’s like the blinds leading the blinds.

 6. „Potir sfintit si lingurita sfintita”-incubatrice de bacteri,ciuperci si virusuri.

 7. Primitivii secolului xxi :)))))

 8. Bine BOR !!! Nu te lasa BOR !!! Credinciosii pe care ii va taia…cele lumesti, in curtea bisericii, vor folosii o singura bucata de hartie igienica, sfintita, de la rasarit si pana la apusul soarelui…Doamne Ajuta !!!

 9. Stimați slujitori ai bisericii, fiți alături de enoriași nu împotriva lor
  Stimati slujitori ai bisecii și enoriași, nu luați în derâdere natura.

 10. Asa se intampla cand pt BOR banu e mai presus de D.zeu.. .

 11. nu ma duceam la biserica nici inainte de pandemie, nu o sa ma duc nici acum si nici dupa ce trece pandemia. oricum mi se pare de un barbarism sinistru tot ce tine de pupat icoane, baut vin cu lingurita comuna, pupat bucati de oase de morti, pupat maini de barbati, dat bani pentru cutia milei (mila pentru cine?) etc.

 12. Așa se restabilesc mrejele ortodoxiei. Și se mai zice că BOR e autocefală…

 13. O invit pe doamna Firea, cea mult prea evlavioasa, sa mearga sa se impartaseasca. La fel si domnul Ciolacu si ceilalti domni si doamne care nu cred in covid sau isi inchipuie ca s-a „vlaguit”.
  Toti cei care refuza sa poarte masca si isi inchipuie ca sunt atat de virtuosi incat Dumnezeu ii va feri de covid, in marea lor credinta, sa mearga sa se impartaseasca.
  Faca-se voia Domnului.

 14. ADEVARUL, 22 Iulie 2020: „Secţiile de Boli Infecţioase din Haţeg şi Hunedoara, pline cu pacienţi COVID-19 veniţi de la două biserici.
  Zeci de pacienţi ai Secţiilor de Boli Infecţioase din Hunedoara şi Haţeg au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus.
  O parte dintre ei ar fi luat virusul în timpul unor adunări religioase.
  După mai multe săptămâni în care numărul cazurilor de COVID 19 a fost apropiat de zero, la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului municipal Hunedoara sunt internaţi circa 40 de pacienţi diagnosticaţi cu noul coronavirus.
  „Cei mai mulţi dintre ei sunt localnici din Hunedoara, dar sunt pacienţi din Călan şi Haţeg. Aşteptăm rezultatele testelor PCR şi pentru alţi 12 pacienţi suspecţi de infecţia cu Sars-Cov-2. Dacă numărul pacienţilor va creşte, vor fi internaţi şi pe secţia de Pneumologie, din clădirea unităţii de Boli Infecţioase”, a precizat Radu Budae, managerul Spitalului municipal „Alexandru Simionescu” din Hunedoara.
  În ultimele zile, şapte asistente medicale, dar şi o liftieră şi o infirmieră au fost diagnosticate, de asemenea, cu noul coronavirus.
  O situaţie similară s-a înregistrat şi la Spitalul orăşenesc din Haţeg, care este aglomerat cu pacienţi cu Sars-Cov-2.
  Mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu noul coronavirus, aflaţi în grija spitalelor hunedorene, sunt membri ai unor comunităţi religioase şi ar fi putut lua virusul în urma adunărilor organizate (în aer liber) de bisericile baptistă, din Haţeg şi penticostală, din Hunedoara. Sebastian Mezei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, a precizat că sunt aşteptate rezultatele la alte 200 de teste, ceea ce va duce, probabil, la un număr şi mai mare de bolnavi de Covid-19.”

 15. Pai sa multumim BOR pt acest gest de desteptare nationala intru pastrarea traditiei morometiene de mancat din acelasi blid cu aceeasi lingura si sa o intrebam la ce saracie ii foliseste autocefalia care nu i-ar fi trecut prin capsor intru traditia de lipsa totala de autonomie de independenta ce sa mai zic. BOR e acolo unde a fost mereu in momente dificile pt subiectii pe barba carora se imbogateste, altundeva, acum la a 3 a Roma. Si absentei asteia trufase din realitate ii zice traditie.