G4Media.ro

Boloş: Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu…

Boloş: Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa de a se orienta către ţările cu ratinguri ridicate, deoarece acestea sunt considerate mai stabile, afirmă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, transmite Agerpres. 

Acesta a discutat, la Washington, cu reprezentanţi ai agenţiilor de rating S&P şi Moody’s, despre particularităţile economice ale României şi despre strategiile pentru asigurarea stabilităţii macroeconomice.

„În contextul vizitei de lucru la Washington, am avut discuţii foarte constructive cu agenţiile de rating S&P şi Moody’s, despre particularităţile economice ale României şi despre strategiile pe care le vom aborda pentru asigurarea stabilităţii macroeconomice. În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere. De ce este foarte important ce rating primeşte România? Un rating ridicat facilitează accesul la finanţare pe pieţele internaţionale de capital la costuri mai reduse. Investitorii străini au tendinţa de a se orienta către ţările cu ratinguri ridicate, deoarece acestea sunt considerate mai stabile. În esenţă, o ţară cu un rating înalt este adesea văzută ca fiind un partener mai fiabil şi mai stabil în afaceri”, a scris ministrul Finanţelor, pe pagina sa de Facebook.

Boloş a reafirmat, în context, că, pentru creşterea competitivităţii economice şi crearea unui mediu propice pentru investiţii durabile se au în vedere măsuri precum consolidarea fiscală, creşterea investiţiilor în infrastructură şi educaţie, stimularea investiţiilor private şi promovarea unei guvernanţe economice eficiente şi transparente.

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă. Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută, în opinia agenţiei, de stocul moderat de datorie externă şi guvernamentală şi de perspectivele solide de creştere ale ţării noastre în următorii doi ani. Totodată, S&P anticipează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR) al Uniunii Europene vor continua să ancoreze reformele politice ale autorităţilor române.

La începutul lunii noiembrie a anului trecut, şi agenţia Moody’s Investors Service a confirmat la „Baa3” ratingul pe termen lung al României, cu perspectivă stabilă, iar calificativul pe termen scurt a fost menţinut la „Prime-3”.

Potrivit agenţiei de evaluare financiară, confirmarea ratingului „Baa3” reflectă perspectivele robuste de creştere pe termen mediu ale României, sprijinite de influxurile solide de fonduri europene şi investiţii străine directe (FDI). De asemenea, reflectă indicatorii privind povara datoriei şi accesibilitatea datoriei, care rămân mai solide decât a altor ţări cu acelaşi rating, deşi ambele ar urma să se deterioreze gradual în următorii ani, în urma unui nivel încă ridicat al deficitului bugetar şi a creşterii costurilor cu plata dobânzilor. Aceste evoluţii sunt contrabalansate de slăbiciunea calităţii instituţiilor ţării şi de susceptibilitatea la riscurile de vulnerabilitate geopolitice şi externe, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară de la momentul respectiv.

România beneficiază de un rating favorabil investiţiilor din partea celor două agenţii.

Publicitate electorală

Delegaţia română, condusă de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a participat, în această săptămână, la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Grupului Băncii Mondiale (BM), de la Washington.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Bolos, daca nu stii ce trebuie sa faci sau cum sa faci, poti lua lectii de la cel pe care PNL il detesta atat de mult: Nicusor Dan. Cu el Bucurestiul are un rating cu 4 trepte mai sus decat are Romania cu tine.

  2. Și nici de scădere!