G4Media.ro

Bolojan: Consiliul Județean Bihor a propus indicatori de performanţă primăriilor din judeţ,…

Sursa Foto: Facebook/ Ilie Bolojan

Bolojan: Consiliul Județean Bihor a propus indicatori de performanţă primăriilor din judeţ, ca bază pentru alocările de fonduri/ Unu – buna gestionare a banilor publici, doi – curăţenie în tot judeţul şi trei – fonduri atrase

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat joi o serie de indicatori de performanţă propuşi în administraţia locală din judeţ care vor îmbunătăţi trei domenii importante: buna gestionare a banilor publici, curăţenia şi fonduri atrase.

„Eu sunt pentru o repartizare direct proporţională de fonduri în funcţie de performanţă, de ceea ce face fiecare primar. Am discutat cu cel puţin o treime din primarii din judeţ, deci m-am consultat cu ei, de toate culorile politice, deci ştiu primarii aceste chestiuni. Primăriile sunt grupate pe număr de locuitori, le facem o recomandare şi fiecare primar îşi poate face analize comparative, să vadă cum se organizează alte primării, cum arată organigrama, care-i grila de salarizare. Propunem aprobarea a 12 indicatori de performanţă, pe trei capitole importante în baza cărora se va colabora cu administraţiile locale în anii următori: unu – buna gestionare a banilor publici, doi – curăţenie în tot judeţul şi trei – fonduri atrase”, a declarat Bolojan, în conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Noul preşedinte al CJ a subliniat că schimbarea la faţă a judeţului Bihor este obiectivul principal al mandatului noii echipe de conducere, învestită prin votul bihorenilor. Aceasta se bazează însă pe parteneriatul cu primarii din judeţ, indiferent de culoarea politică şi de mărimea localităţii, precum şi pe resurse şi pe o strategie de urmat. În acest scop, noua conducere a judeţului a făcut o radiografie a tuturor unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) din judeţ. În baza acesteia, conducerea CJ propune ca, începând de anul viitor, relaţia dintre CJ şi primăriile din judeţ, de asemenea alocările de fonduri şi programele să se bazeze pe chestiuni obiective astfel încât aspectele politice să devină secundare.

Indicatorii din primul capitol, care au ca obiective servicii publice la costuri rezonabile şi servicii sustenabile, sunt: cheltuieli de personal pe cap de locuitor; cheltuieli de personal/venituri proprii; veniturile din impozitul pe salarii (IVG)/locuitor; veniturile proprii (fără IVG)/locuitor; gradul de colectare al veniturilor. Aici, Bolojan a precizat că din 101 UAT-uri, sunt 42 de comune şi oraşe care nu-şi acoperă cheltuielile de personal din impozitele colectate de la cetăţeni, având nevoie de bani de la stat ca să funcţioneze.

Ceilalţi cinci indicatori de la capitolul curăţenie au ca obiective drumurile fără buruieni pe margine, cu şanţuri şi acostamente curate, albiile şi luncile râurilor păstrate în stare de curăţenie, terenurile agricole din vecinătatea drumurilor să fie modernizate şi cultivate, păşunile întreţinute, iar sistemele de colectare a deşeurilor menajere să fie funcţionale.

Iar la capitolul fonduri europene se propun doi indicatori de performanţă privind fondurile atrase, respectiv investiţiile funcţionale.

„Am creat acest cadru pe care îl vom vota, deci vom veni cu nişte hotărâri de consiliu până în luna decembrie, care să clarifice aceşti indicatori, să fie argumentaţi de ce am recomandat un anumit indicator sau altul şi care mie mi se par că sunt corecţi şi foarte cinstiţi. Pentru că se referă la administrarea cât mai bună a banilor publici, se referă la curăţenie şi la accesarea de fonduri, care sunt lucruri corecte şi vor duce la dezvoltarea judeţului Bihor. Nu sunt împotriva unui primar de o anumită culoare politică sau împotriva unei localităţi mai mari sau mai mici. Adoptând hotărâri şi stabilind aceste standarde, sunt convins că în anii următori, alături de ceea ce face CJ, veţi vedea şi o mai bună activitate a primarilor. Am încredere în primarii din judeţ că vor face ceea ce trebuie şi că vor dovedi că sunt buni gospodari dacă regulile jocului sunt clare şi corecte pentru toţi”, a mai spus Ilie Bolojan.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Respect pt acest edil,sper ca va ataca Presidentia ,data viitoare.

 2. Nu îmi place PNL-ul, dar întreb: de ce nu este acest om șeful PNL?

 3. NOTA 10 ptr dvs d le Bolojan!
  PSD a acordat salarii aberante bugetarilor, sporuri f mari argumentate penibil, le a securizat posturile FARA SA LE IMPUNA indeplinirea unor CRITERII DE PERFORMANTA,
  inclusiv politistilor si pompierilor. Toti beneficiaza de avantaje doar daca vin la srv nu doar daca performeaza la srv. Va felicit ptr ideea de a conditiona acordarea fondurilor catre primarii de indeplinirea unor criterii de performanta.
  Pacat , mare pacat ca pe Orban, pe Iohannis pe membrii guvernului nu i preocupa deloc sa faca restructurari in administratie, sa solicite personalului, inclusiv celor din ministere indeplinirea unor criterii de performanta!

 4. ce bine ar fi daca am avea un Parlament format din oameni ca dl Bolojan.Asa ca Bihirenii nu au votat promisiunile tuturor mincinosilor si hoților care cu un litru de ulei , un pix si o punga de 10 bani așteptau să acceadă în fruntea județului.Respect bihorenilor!

 5. No, spune-le asta talharilor de la consiliul din brasov.de.ex! Cei care ard gunoaie de peste 10 ani in oras, gunoaie importate si deseuri chimice, prin intermediul firmelor angajatilor!
  Spune-le asta mincinosului primar securist de la iasov, unu care a mintit din prima clipa in cv, unu care a fost exmatriculat pt zeci de restante, un repetent dezinteresat de scoala!
  Spunele asta celor din iasov, a caror singura grija e cum sa creasca preturile imobiliarelor, ei fiind exponentii mafiei imobiliare evreiesti, care a rapus iasovul, si a mafiei gunoaielor importate!

  Degeaba le.spui acestor corupti ce a facut ilie la bihor, ce restructurari a facut in administratie, ce.proiecte a finalizat, cate fonduri a atras de la uniune, ce echipa are acolo, ce are in derulare, ce are in plan! Pai putem noi sa comparam ce face ilie la bihor, cu ce face administratia mafiota din iasov ?

  M…e PNL, m ..e USR!!! Mincinosi si hoti ce sunteti!

 6. Ceea ce face dl Ilie Bolojan ar trebui să devină ,,normă” pentru președinții dr C.J.
  Spre nenorocirea noastră în continuare, domnia sa este văzut de colegi ca o figură exotică.
  Respectul? Îl meriți cu cît furi mai mult – asta e norma în țărișoara noastră iubită.

 7. De urmarit cariera d-lui Bulojan.Un oras ,un judet si cine stie poate in viitor, o tara.Oricum ,felicitari acestui domn Bolojan.

 8. Adevarul e ca sunt cu un milione de salariati mai putin decat in martie, deficitul bugetar va fi 9%, ATIul e plin, TFRul e 1,64 neschimbat, 25% din noi ne cacam in curte, abandonul scolar era 15% inainte de pandemie, medicii de familie nu dau (chiar daca ar avea) vaccin antigripal, dar banii se dau pentru curatenie.

 9. Incercati sa va imaginati cum ar arata Romania cu Ilie Bolojan prim-ministru.

  De aia tot spun eu ca Johanis nu vrea si nu va face nimic in al doilea lui mandat, la fel ca si in primul. Pt ca insista cu Ludovic Orban. Sica-Mandolina e calcaiul lui Ahile pt Johanis si ratarea lui plenara. Pacat pt ca iata ca PNL are si oameni competenti si nu e doar Ilie Bolojan. Mai sunt si altii.

 10. O raritate acest om prin masurile pe care le ia. Felicitari Ilie Bolojan!

 11. Felicitări, d-le Bolojan!
  D-voastră sunteți EXCEPTIA de la regula incompetentei existente la noi in țară, inclusiv din județul Arad, unde locuiesc.