G4Media.ro

Bolivia: Poliţia s-a revoltat în mai multe oraşe împotriva președintelui Evo Morales.…

Bolivia: Poliţia s-a revoltat în mai multe oraşe împotriva președintelui Evo Morales. Guvernul denunţă o „lovitură de stat” orchestrată de opoziţie

Poliţia din oraşe precum Cochabamba, Santa Cruz şi Sucre, capitala constituţională a Boliviei, s-a alăturat protestatarilor care, de la finalul lunii octombrie, contestă noul mandat al lui Evo Morales, transmite News.ro. În urma revoltei poliţiei, Executivul a asigurat că nu va mobiliza armata şi este de părere că opoziţia încearcă să dea o lovitură de stat.

Cel puţin trei persoane au murit în confruntările dintre susţinătorii şi contestatarii preşedintelui, în protestele începute imediat după alegerile prezidenţiale. Au fost înregistraţi 383 de răniţi, potrivit autorităţilor.

Preşedintele Evo Morales a denunţat „lovitura de stat” pe Twitter: „Surori şi fraţi, democraţia noastră este ameninţată de o lovitură de stat, pusă la cale de grupuri violente care atentează la ordinea constituţională. Denunţăm în faţa comunităţii internaţionale acest atentat la statul de drept”. El a făcut apel la unitatea poporului, pentru „bunăstarea patriei şi a păcii”.

Opoziţia a reclamat ca frauduloase alegerile din 20 octombrie, cere demisia lui Morales şi convocarea de noi alegeri.

Sâmbătă, ministrul de Externe a transmis într-un comunicat că o lovitură de stat organizată de grupuri civice radicale este „în curs”.

Luis Fernando Camacho, lider civic din Santa Cruz, care a devenit un simbol al opoziţiei, i-a replicat pe Twitter lui Morales: „Nu am venit să răsturnăm un preşedinte, am venit să eliberăm Bolivia de dictatură”.

Camacho plănuieşte să conducă, luni, un marş spre palatul Guvernului cu o demisie simbolică pe numele lui Morales.

Cochabamba a fost scena celor mai recente violenţe, iar acolo, vineri noapte, agenţii de poliţie au protestat pe acoperişul sediului instituţiei.

Adriana Salvatierra, preşedinta Senatului şi membră a partidului de la putere, a făcut sâmbătă apel la calm şi a declarat reporterilor că Guvernul urmează să aibă discuţii cu poliţia pentru a găsi o soluţie paşnică.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.