G4Media.ro

„Bohemian Rhapsody”, celebra melodie a trupei Queen, s-ar fi numit inițial „Mongolian…

Photo by JEAN-CLAUDE COUTAUSSE / AFP

„Bohemian Rhapsody”, celebra melodie a trupei Queen, s-ar fi numit inițial „Mongolian Rhapsody”/ Versurile scrise de mână de solistul Freddie Mercury sugerează că artistul se gândise la un alt titlu

O primă schiță a piesei Bohemian Rhapsody a trupei Queen, care va fi scoasă la licitație la Sotheby’s, dezvăluie un alt titlu de lucru pentru hitul din 1975, necunoscut până acum de fanii trupei și de cercetători.

Pe una dintre cele 15 pagini de ciorne timpurii pentru opera rock, compozitorul Freddie Mercury a scris cuvintele „Mongolian Rhapsody” aproape de partea de sus – dar a tăiat primul cuvânt și a scris „Bohemian” deasupra, relatează New York Times.

Schița se află printre bunurile lui Mercury – inclusiv mobilierul, costumele de scenă și schițele pentru alte hituri Queen, precum Somebody to Love, We Are the Champions și Killer Queen – care sunt vândute de prietena și moștenitoarea sa Mary Austin/ Ea a declarat pentru BBC că face acest lucru pentru a-și pune „ordine în afaceri”.

Versurile melodiei Bohemian – sau Mongolian Rhapsody – sunt scrise pe hârtie de scris de la defuncta companie aeriană British Midland, printre mâzgălelile lui Mercury. În 1976, Mercury a declarat că, în primele etape de scriere a cântecului, „aproape că l-am respins, dar apoi a crescut”. Se estimează că ciornele valorează 1,2 milioane de lire sterline.

Sursa foto: Facebook/Sotheby’s

Mai mulți biografi ai trupei Queen au declarat pentru New York Times că nu știau până acum de acest titlu de lucru.

Proiectul Bohemian Rhapsody dezvăluie, de asemenea, o versiune timpurie a unui alt vers. În loc de „Mama, tocmai am omorât un om / Am pus un pistol la capul lui, am apăsat pe trăgaci, acum e mort” (Mama/ Just killed a man /Put a gun against his head/ Pulled my trigger, now he’s dead.), se spune așa:

„Mama /A început un război/Trebuie să plec în seara asta/Trebuie să stau și să lupt” (Mama/There’s a war began/ I’ve got to leave tonight/I’ve got to stand and fight.)

Celebrele exclamații ale cântecului sunt toate acolo – Galileo, fandango, Scaramouche și „thunderbolts and lightning” – alături de alte cuvinte lăsate pe podea de cameră de tăiere: matador și Belladonna.

Gabriel Heaton, specialist în cadrul departamentului de cărți și manuscrise de la Sotheby’s, a remarcat că diferitele foi de versuri arată „reformularea extensivă care făcea parte din procesul de scriere a cântecelor” și a adăugat: „Grija și detaliile acestor ciorne sunt cu atât mai remarcabile cu cât ele se referă la un om care și-a minimalizat atât de des procesul de compoziție. Paginile stau mărturie a numeroaselor ore pe care le-a dedicat perfecționării meseriei sale, în timp ce experimentează și se joacă cu limbajul, perfecționează și modelează versurile și armoniile pentru aceste cântece care, pentru mulți dintre noi, au fost pur și simplu mereu prezente în viața noastră.”

Brian May, chitaristul trupei Queen, și Roger Taylor, toboșarul, au refuzat să comenteze descoperirea.

Bohemian Rhapsody a fost single-ul principal de pe cel de-al patrulea album al trupei Queen, A Night at the Opera. Inițial, acesta a stat nouă săptămâni pe locul 1 în Marea Britanie, și încă cinci după moartea lui Mercury, în 1991. În Statele Unite, piesa a ajuns pe locul 9 la lansarea inițială, dar a urcat pe locul 2 în 1992, după ce a fost prezentată în mod proeminent în filmul Wayne’s World.

Rămâne al treilea single cu cele mai mari vânzări din toate timpurile în Marea Britanie – certificat de patru ori cu platină -, se află pe locul 17 în topul celor mai bune 500 de cântece din toate timpurile realizat de Rolling Stone, iar în 2018 a dat titlul filmului biografic Mercury regizat de Bryan Singer.

Un caiet pătat de cafea al lui Mercury, despre care se crede că este prima sa colecție de versuri, are un preț de vânzare estimat de până la 180.000 de lire sterline. Acesta conține desene pentru logo-ul trupei Queen, alături de fragmente de cântece și o perspectivă asupra melodiilor pe care Queen le cânta la începuturile sale: listele de seturi includ Jailhouse Rock a lui Elvis Presley și Stupid Girl a celor de la Rolling Stones.

Un umil caiet A4 legat în spirală va ajunge la o sumă estimată la 300.000 de lire sterline – conține 24 de pagini de versuri provizorii pentru cel de-al șaptelea album al trupei Queen, Jazz, inclusiv melodii precum Don’t Stop Me Now și Bicycle Race.

Între timp, proiectul pentru Somebody to Love are 19 pagini de hârtie de scris de la British Midland: șapte conțin versuri, iar restul de 12 sunt dedicate elaborării armoniilor bogate ale cântecului. Estimarea maximă este de 200.000 de lire sterline.

Versurile și costumele fac parte dintr-o serie de șase licitații organizate de Sotheby’s în lunile august și septembrie, care colectează conținutul casei londoneze a lui Mercury, Garden Lodge din Kensington. Cele mai importante elemente ale acestei vânzări vor face turul locațiilor Sotheby’s din New York, Los Angeles, Hong Kong și Londra.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Asta chiar e o știre. Ma impresionează foarte tare.