G4Media.ro

Bogdan Aurescu participă vineri la trilaterala România-Polonia-Turcia, de la Istanbul/ Se discută…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Bogdan Aurescu participă vineri la trilaterala România-Polonia-Turcia, de la Istanbul/ Se discută teme de securitate, în principal situația din Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, vineri, la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniştrilor afacerilor externe din România, Polonia şi Turcia, desfăşurată la Istanbul, împreună cu ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, şi cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu, gazdă a reuniunii. Reuniunea Trilateralei are loc şi în contextul aniversării în acest an a 10 ani de la crearea acestui format, transmite News.ro.

”În cadrul discuţiilor, cei trei miniştri de externe vor aborda subiecte de interes pe dimensiunea de securitate cu accent pe contextul actual regional şi euroatlantic, profund afectat ca urmare a agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, fiind evidentă valoarea adăugată a acestui format de consultare trilaterală, lansat la iniţiativa României în anul 2012, pentru consolidarea securităţii regionale şi aliate. Totodată, şefii celor trei diplomaţii vor aborda subiecte de interes prioritar de pe agenda NATO, cu accent pe deciziile care urmează să fie luate în cadrul Summitului NATO de la Madrid, care se va desfăşura la finalul lunii iunie 2022, cu focus pe consolidarea posturii de apărare a Alianţei şi negocierea, aflată în curs, a Noului Concept Strategic al NATO”, a transmis, MAE, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, de asemenea, miniştrii afacerilor externe ai României, Poloniei şi Turciei vor aborda şi stadiul implementării proiectelor realizate în format trilateral şi vor discuta modalităţi de consolidare a dialogului trilateral, inclusiv prin dezvoltarea de noi proiecte.

”Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta, în cadrul discuţiilor, evaluările României privind consecinţele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra arhitecturii europene de securitate şi a securităţii euroatlantice, în ansamblul său, şi va evidenţia necesitatea continuării, de o manieră susţinută şi coerentă, a procesului de consolidare pe termen lung a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în mod unitar şi echilibrat, în special în sudul său, la Marea Neagră”, a mai transmis MAE.

În cadrul discuţiilor privind pregătirea Summitului NATO de la Madrid, ministrul Bogdan Aurescu va reitera necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, în mod realist şi adecvat, noul context de securitate cu care se confruntă Alianţa după 24 februarie, ceea ce evidenţiază Rusia ca principală ameninţare la adresa NATO, şi să sublinieze prioritatea acordată de Alianţă apărării colective, ca sarcină principală a NATO. Totodată, ministrul afacerilor externe va sublinia susţinerea fermă a României pentru politica NATO a Uşilor Deschise şi pentru un proces rapid de aderare a Suediei şi Finlandei la Alianţă.

Potrivit MAE, şeful diplomaţiei române va evoca rezultatele reuniunii în format Trilateral pe care a găzduit-o la Bucureşti în perioada 22-23 aprilie 2021, care a avut loc cu invitarea, în premieră, a miniştrilor de externe din Ucraina şi Georgia, la iniţiativa ministrului Aurescu, şi va sublinia valoarea adăugată a consultărilor pe teme de securitate în acest format de dialog, pledând pentru consolidarea pe mai departe a coordonării la nivel trilateral şi la nivel regional, respectiv în cadrul Alianţei, în special în actualul context de securitate, cu implicaţii fără precedent pentru securitatea regională şi euroatlantică.

Cu prilejul Trilateralei, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea şi consultări bilaterale cu omologii săi din Polonia şi Turcia, privind aprofundarea Parteneriatelor Strategice ale României cu cele două state aliate.

Prima reuniune a Trilateralei România-Polonia-Turcia a avut loc la iniţiativa României, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, în mai 2012, în marja Summitului NATO de la Chicago. Crearea acestui format, la iniţiativa României, prin secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu (la acel moment), a avut în vedere importanţa cooperării aprofundate a celor trei state pe teme de interes comun, preponderent în domeniul securităţii, fiind dedicat coordonării în interiorul Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv în condiţiile în care România avea deja Parteneriate Strategice bilaterale cu ambele state aliate.

La nivel de ministru al afacerilor externe au avut loc opt astfel de consultări, începând cu anul 2016.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. @g4media v-ati imbogatit.Informatia Zilei.
  OMV Petrom își retrage banii din colonia România: Austriecii duc acasă 460 mil. euro

 2. Romania a exportat in Iunie2022 7% din total gaze. Cum sa cautati gaze la 2000 dekm de casa daca nu sunteti capabili sa tineti gazele in tara?
  Puteti confirma sau infirma?
  Row Labels Sum of Valoare MWh (15°C/15°C) %
  CLIENTI FINALI RACORDATI DIRECT LA SNT 2109754.57 28%
  CORUNCA INMAGAZINAT 441972.824 6%
  CSANADPALOTA EXPORT 540450.681 7%
  ROMGAZ INMAGAZINAT 2658996.059 35%
  SISTEME DE DISTRIBUTIE 1900823.685 25%

 3. M-am liniștit !…:)))

 4. Deci…sa nu ne montam pompe de caldura si boilere electrice? 🙂 Ar fi fost niste bani aruncati pe un lucru pe care il aveam deja…incalzire in casa…in loc sa cheltuim banij pe lucrurile care ne lipseau (crestem nivelul de trai sau il imbunatatim)

 5. Vedem la iarnă dacă e adevărat ce spune directorul ăsta.