G4Media.ro

BNR, anunț major pe piața criptomonedelor: băncile pot lucra cu exchange-urile și…

BNR, anunț major pe piața criptomonedelor: băncile pot lucra cu exchange-urile și portofelele de monede virtuale în anumite condiții. Banca centrală caracterizează criptomonedele drept active ”extrem de riscante”

Banca Națională a României anunță, în premieră, că actualele reguli naționale și europene permit băncilor comerciale să lucreze cu exchange-urile de criptomonede și cu furnizorii de portofele digitale, cu condiția să aplice măsurile de cunoaștere a clientelei și administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului.

În acest fel, BNR devine una dintre primele bănci centrale din UE care admit că băncile comerciale pot lucra cu acest tip de furnizori, în ciuda faptului că avertizează că monedele virtuale (criptomonedele) sunt ”active speculative volatile și extrem de riscante”, adăugând că acestea ”au un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor”.

În schimb, Banca centrală arată că ”manifestarea unor riscuri specifice deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și volatilitatea semnificativă a prețului unor monede virtuale tranzacționate nu reprezintă în acest moment o amenințare la adresa stabilității financiare din România”.

Reacția BNR vine la doar o zi după ce Bursa de la New York a înregistrat o premieră istorică: a fost listat primul exchange de criptomonede, Coinbase. La finalul ședinței de tranzacționare, valoarea de piață a Coinbase era de 85,5 miliarde de dolari.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Da, si micul securist se poate fosiliza. Nu mai stie ce e actual acum, fata de ce era actual acum 10 ani.

  2. Nemaiexistand bani lichizi in sistemele bancare, bancile apeleaza la criptomonede (portofele electronice) prin care banii tipariti dispar definitiv. Sumele din banci vor fi doar niste cifre in spatele carora nu vor mai exista bani. Asta se intampla cand avem o criza de acest fel si cand nici tiparirea de bani nu mai ajuta economiile. Trecem la electronic, doar ca aceste criptomonede nu sunt reglementate inca.

    • Electronic e una, cripomoneda e cu totul altceva. Peste 90% din moneda in circulatie nu exista fizic, ci doar forma electornica (si e valabil de multi ani). Criptomonedele de fapt sunt active electornice, nu monede. Pentru a indeplini rolul de moneda (etalon, unitate de cont) trebuie sa indeplineasca anumite conditii, esentiale fiind raritatea si stabilitatea (nu intamplator aurul a devenit moneda). Asta nu inseamna ca sunt lipsite de valoare, ci doar ca nu pot deveni etalon din motive obiective, in principal lipsa stabilitatii. Nu pentru bancile centrale se opun progresului, nici pentru ca ar dori sa mentina monopolul emisiei de moneda (institutiile financiare sunt si ele creatoare de moneda, influenteaza masa monetara, iar controlul bancii centrale este doar indirect si limitat – dobanda de referinta). Criptomonedele vor ramane doar active (ca si actiunile), cu avantajele si dezavantajele lor (sa ne gandim ce va insemna aparitia calculatoarelor cuantice, care vor putea genera „moneda” in cateva secunde).