G4Media.ro

Blue Origin a trimis pentru prima oară în spațiu o femeie din…

sursa foto: Facebook/Blue Origin

Blue Origin a trimis pentru prima oară în spațiu o femeie din Egipt și un bărbat din Portugalia, la bordul rachetei New Shepard

Compania spaţială înfiinţată de miliardarul Jeff Bezos, Blue Origin, a trimis pentru prima dată în spaţiu o femeie egipteană şi un bărbat portughez, joi, în timpul unei călătorii orbitale de 10 minute la bordul rachetei New Shepard, relatează Agerpres, conform AFP.

Echipajul a fost compus din şase turişti spaţiali, care au plătit o sumă – rămasă neprecizată – pentru a trăi această experienţă.

Lansarea a avut loc din vestul statului american Texas. Capsula spaţială, odată propulsată în spaţiu cu ajutorul unui lansator, a atins o altitudine de peste 100 de kilometri înainte de a reveni pe Terra, efectuând o coborâre lentă, frânată cu ajutorul unor paraşute, şi de a ateriza în deşert.

Pe orbită, pasagerii au putut să experimenteze starea de imponderabilitate şi s-au desprins din fotoliile lor pentru câteva momente. De asemenea, ei au putut să admire curbura Pământului prin hublourile capsulei spaţiale.

Acesta a fost cel de-al şaselea zbor destinat turismului spaţial reuşit de compania Blue Origin într-un interval de aproximativ un an. Printre pasagerii primului zbor, realizat la sfârşitul lunii iulie 2021, s-a aflat şi Jeff Bezos.

Egipteanca Sara Sabry, de profesie inginer şi fondatoare a unei asociaţii care susţine cercetările spaţiale, a fost sponsorizată de programul „Space for Humanity”, al cărui obiectiv este acela de a democratiza accesul la spaţiu.

Mario Ferreira, un antreprenor portughez care a participat la Raliul Dakar, a participat şi el la zborul orbital de joi.

În urma acestui zbor, americano-britanica Vanessa O’Brien a devenit prima femeie din lume care a stabilit recorduri Guinness atribuite oamenilor care s-au aventurat în trei condiţii extreme diferite: pe Terra (a escaladat vârful Everest), în apă (în cel mai adânc punct din Challenger Deep) şi în aer, depăşind graniţa dintre atmosferă şi spaţiu.

Echipajul de joi a fost completat de cofondatorul unui canal celebru de pe YouTube, Coby Cotton, omul de afaceri Steve Young şi un fost angajat al unei agenţii din cadrul Pentagonului, Clint Kelly III, care a coordonat un proiect de dezvoltare a unor automobile autonome.

Marele concurent al companiei Blue Origin pentru acest tip de zboruri suborbitale este Virgin Galactic. Însă, după iulie 2021 şi zborul fondatorului său, miliardarul britanic Richard Branson, vehiculul spaţial dezvoltat de Virgin Galactic a rămas la sol pentru a suporta o serie de modificări tehnologice.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Zboruri SUB-orbitale de 10 minute nu sunt deloc impresionante. Nu inteleg de ce presa tot face articole pentru firma lui Bezos sau Branson.

  Nu sunt fan Elon Musk, dar SpaceX face adevaratele avansuri in industrie. Uitati-va atenti la cum produc si testeaza Starship. Nu prea ascund nimic, sunt camera 24/7 in jurul lor. Articole despre cum se construieste probabil cea mai puternica racheta ar fi mult mai informative.

  Si in seara aceata SpaceX are o lansare catre orbita lunara.

  • SpaceX face „avansuri” cui?
   Avans!

  • Reclama la racheta care seamana cu o maciuca… ca tot facea Musk misto de ei.
   Este scumpe zborurile si din acest motiv isi fac reclama, ca se vand locurile.