G4Media.ro

Blinken își amână călătoria în China după ce un presupus balon spion…

Sursa foto: Alex Brandon / POOL / AFP

Blinken își amână călătoria în China după ce un presupus balon spion a fost detectat deasupra SUA – presa americană

Secretarul de stat american Antony Blinken își va amâna vizita în China, după ce un presupus balon spion a fost detectat zburând deasupra Statelor Unite continentale, potrivit unor informații apărute vineri în presă, relatează Reuters.

Blinken nu a dorit ca balonul să domine întâlnirile sale cu oficialii chinezi, a relatat ABC News, citând un oficial american anonim. Bloomberg News a relatat, de asemenea, că deplasarea va fi amânată.

Context

China a susținut vineri că balonul care zboară deasupra Statelor Unite şi pe care Washingtonul l-a suspectat că ar fi unul de spionaj are scopuri civile, meteorologice şi de natură ştiinţifică, şi şi-a exprimat regretul că s-a abătut de la curs ajungând în spaţiul aerian american, informează BBC.

Oficialii americani din domeniul apărării au spus că sunt de părere că balonul, văzut deasupra unor zone sensibile în ultimele zile, este de fapt un dispozitiv de „supraveghere de la mare altitudine”. Ministerul chinez de Externe a afirmat însă într-un comunicat, transmis vineri seara târziu (ora Chinei), că acesta este folosit în scopuri „în principal meteorologice”.

China „regretă intrarea neintenţionată” a balonului în spaţiul aerian al SUA, se spune în comunicatul Beijingului.

„Balonul provine din China şi este de natură civilă, fiind folosit pentru cercetări meteorologice şi alte cercetări ştiinţifice. Din cauza influenţei vânturilor de vest şi a capacităţii sale limitate de control, dirijabilul a deviat de la cursul său prevăzut”, a precizat MAE chinez.

Obiectul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din Alaska şi prin Canada înainte de a apărea miercuri deasupra oraşului Billings din Montana, au declarat oficialii americani. În Montana se află unul dintre silozurile de rachete nucleare ale SUA.

SUA au decis însă să nu doboare balonul din cauza pericolului reprezentat de căderea resturilor şi a posibilităţii limitate de utilizare a informaţiilor pe care dispozitivul le-ar fi putut colecta, a declarat un oficial american din domeniul apărării.

Cu toate acestea, guvernul american a pregătit avioane de vânătoare, pentru cazul în care obiectul ar fi trebuit doborât.

Presa americană a relatat, citând un oficial american, că balonul este de mărimea a trei autobuze.

Incidentul intervine cu doar câteva zile înainte de o vizită planificată la Beijing a secretarului de stat american Antony Blinken.

În comunicatul transmis vineri seara, Ministerul chinez de Externe spune că va continua să menţină comunicarea cu Statele Unite pentru a gestiona în mod corespunzător situaţia neaşteptată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. Ce poate face un balon spion?

  • balonul SPION il urmarea pe BIDEN cand isi ascundea dosarele secrete despre UCRAINA, furate de el pt fiusu

  • (@Avram Iancu)
   Un Lup – Alpha, din Haita care apără centimetrii ăia, pătrați – să-și bage coada ‘ntre picioare. Unii înțeleg mai greu…

  • #Avram Iancu….face,exact ce fac tunelurile dacice ale lui simion si sosoaca! Încă o plimbare în lesa prin piețe,și ți explica ei!

 2. Retorica de curând a Chinei la adresa SUA și acest fapt sunt foarte alarmante!

  • Mie nu mi se pare nimic alarmant – ba mai mult mi se pare ca recent relatiile SUA-China se incalzesc. Incetisor, adevarat – dar se incalzesc.

   Iar faptul ca China a transmis un comincat privind aces accident e de bine. Pur si simplu presa din SUA din lipsa de orice alt subiect senzational a „umflat” povestea asta la proportii uriase.

 3. Să sintetizez: amerlocii au fost luați în balon de către chinezi? Vaaaiii, se poate? Erau gata , gata să-l doboare, cine știe ce pandemie mai declanșau……Apoi iar plăteam ca slugile 71 de MILIARDE de EURO prin ursulica noastră către firma soțului ei iubit și prosper …….

  • Dacă ești tu sau alții plictisit (plictisiți ) e nerelevant pentru mine, referitor la ceea ce-mi recomanzi, e din experiența personală sau ai și diplomă de medic? Ești un bun diagnostician , înainte grafologia era o știință, tu deja ai pregătirea necesară să pui rețeta după ce scriu eu p-aci ? Ce cod de parafă ai ( dacă știi ce-i ăla )? SLAVĂ PĂCII !

  • Au intrat cei de la haur cu drogurile lu’ cerșinski în șparlament ? Hai las-o în bălării, ai fost tu în olanda (știi ăia cu shengenul ) și nu ai mirosit nimic, nimic? Acuma miroase a nucleare, bănuiesc că ești imun? SLAVĂ PĂCII !

  • Oricum formulările (și cuvintele ) nu depășesc nivelul unuia de ajutor de mardeiaș într-o galerie obscură de fotbal ! Până să cer sau să-mi dea mie cineva de tras pe nas, suntem împreună duși de nas, ni se fură banii, eu mă opun , tu te duci de bunăvoie…… SLAVĂ PĂCII !

  • Ai un cont ( nu d-ăla de copeici ocraineene ) poate te ajută cineva să-ți cumperi ?

 4. faptul ca balonul chinezesc a trecut nestingherit pe deasupra silozurilor nucleare americane este o batjocura imensa la adresa actualei administratii bideniste. Sunt curios cine si daca va raspunde