G4Media.ro

Biserica Ortodoxă, una dintre forțele motrice care au propulsat AUR în campania…

Biserica Ortodoxă, una dintre forțele motrice care au propulsat AUR în campania pentru parlamentare / Serviciile prestate de Claudiu Târziu și de avocata Diana Șoșoacă pentru Biserica Ordodoxă în timpul pandemiei

Biserica Ortodoxă a fost una dintre forțele motrice care au ajutat un partid aproape inexistent să crească masiv în sondajele de opinie, oferindu-le expunere. Liderii AUR și-au făcut campanie cu înalți prelați de braț, au acționat ca adevărați ”gardieni” ai Patriarhului sau ai înalților prelați BOR în procesele intentate statului pe tema interzicerii pelerinajelor. Au făcut propagandă în curtea bisericilor din diaspora, unul dintre locurile importante de întâlnire ale comunităților românești, iar Biserica le-a întors serviciul.

Unul dintre pilonii declarați pe care se sprijină doctrina Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este credința, partidulul angajându-se să-i apere pe preoți în fața defăimării, să se opună „terfelirii simbolurilor de credință” și compromiterii „credincioșilor care au curajul de a-și asuma public statutul de creștin”.

Clerul și mirenii, un bazin electoral larg, la care liderii AUR au fost atenți, speculând fiecare temă sau nemulțumire venite din partea BOR sau a credincioșilor: de la închiderea bisericilor pentru slujbe și interzicerea pelerinajelor, până la discuțiile contradictorii față de folosirea linguriței pentru împărtășanie și a măștii sau a celor legate de educația sexuală în școală. Toate s-au aflat în discursul politic al liderilor AUR și în acțiunile politice, toate se regăsesc pe agenda și preocupările BOR.

„Când spunem credinţă, spunem implicit biserică, tradiţie şi neam”, declamă programul politic al Alianței. Cei doi vectori ai partidului care întrețin relația cu Biserica Ortodoxă sunt Claudiu Târziu și avocata Diana Iovanovici-Șoșoacă.

Claudiu Târziu vine cu un dublu bagaj: cel al jurnalistului care a promovat ani de zile, în paginile revistei AS și ale propriei publicații Rost, clerici, acțiuni ale BOR și lăcașuri de cult și cel al coordonatorului campaniei Coaliției pentru Familie pentru modificarea definiției familiei din Constituție, sprijinită puternic de Biserica Ortodoxă.

Relația veche și strânsă a lui Târziu cu Biserica s-a transferat la AUR, fie punctual, cum ar fi clipul de susținere a candidaturii lui la Primăria Capitalei din partea preotului Mihai Andrei Aldea, fie complex, prin dublarea campaniilor pe teme largi, cum ar fi interzicerea slujbelor în interiorul bisericilor sau pelerinajele.

În noiembrie 2019, la nici două luni de la înființarea AUR, Biserica ortodoxă găzduia lansarea unui volum privind referendumul pentru familie, publicat de editura Rost, condusă de Târziu. Cartea de interviuri „Șocul Referendumului” a fost lansată, pe 27 noiembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, gazdă fiind Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Alături de el, membri și susținători ai proaspătului partid AUR: Claudiu Târziu, Sorin Lavric (președintele Senatului AUR), dr. Pavel Chirilă sau Răzvan Codrescu. Evenimentul de lansare a fost prezentat și de Basilica.ro, portalul oficial de știri al Bisericii Ortodoxe

Claudiu Târziu și soția lui, Adela-Ioana Grăjdeanu Târziu, care a deschis lista AUR pentru Senat în Bacău, sunt promovați de Trinitas Tv, postul de televiziune al Patriarhiei Române, un episod fiind difuzat 23 octombrie, cu puțin înainte de începerea campaniei electorale. „Trinitas Tv a făcut un reportaj despre proiectul de suflet al soției mele Adela-Ioana și al meu, ”Casa cu Rost”.

Un loc în care încercăm să înmulțim binele, să cultivăm frumosul și să mărturisim adevărul, avînd ca reper tradiția și țintind problemele veacului. Vă îndemn din toată inima să urmăriți filmul, căci nu veți rămîne păgubiți. Doamne, ajută!”, a promovat Târziu emisiunea pe contul de Facebook.

Diana Iovanovici-Șoșoacă își formează, în schimb, în mod public și ofensiv, relațiile cu Biserica: se oferă să fie avocata tuturor – clerici și credincioși – pentru permiterea slujbelor și a pelerinajelor, oferă formulare de contestare în instanță a restricțiilor luate de Guvern, include în campania electorală un circuit pe la biserici și mănăstiri.

În apărarea Patriarhului

„Biserica Ortodoxă Română trebuie să înțeleagă că, în acest moment, nu mai are nici un partener pe prima scenă politică a țării și, implicit, nici în structurile statului. Mă refer deopotrivă la instituția Bisericii și la comunitatea de credincioși.  Prin urmare, Biserica trebuie să-și găsească un aliat. Și singurul natural, onest și cu șanse de a accede pe prima scenă este Alianța pentru Unirea Românilor”.

Oferta publică a fost făcută de Claudiu Târziu, pe 12 octombrie, printr-o postare pe contul de Facebook.

Biserica Ortodoxă tocmai primise o nouă lovitură: interzicerea pelerinajului de la Iași, la Sfânta Parascheva, pentru credincioşii care nu locuiesc în localitate. Patriarhul s-a arătat nemulțumit de măsura luată de autorități, pe care o considera „disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”.

Când în spațiul public au apărut noi informații despre o posibilă colaborare cu securitatea a Patriarhului, AUR a emis un comunicat de presă în care denunță „tentativa eșuată de a-l discredita pe părintele patriarh ca parte a unui atac concertat al stângii neomarxiste” (30 octombrie).

„(…) Biserica Ortodoxă Română este inima poporului român, călăuza lui spirituală, refugiul și întărirea lui, reperul spre care românii privesc pentru a găsi povățuire, nădejde și dreaptă învățătură. (…)

Recentele asalturi contra întâi-stătătorului Bisericii Ortodoxe trebuie privite ca atacuri contra întregii Biserici. (…) A interzice românilor dreptul să se roage și să se închine lui Dumnezeu și Sfinților, să facă pelerinaje și să venereze sfintele relicve ale celor ce s-au învrednicit, prin viața lor de credință excepțională, de dumnezeiescul dar al sfințeniei, echivalează cu cea mai gravă opresiune impusă de un regim totalitar. (…)

În contextul războiului hibrid mediatic dus de neomarxiști contra Bisericii, A.U.R. se declară, prin întreaga sa doctrină creștin-conservatoare, de partea Bisericii și împotriva neomarxiștilor”, precizează comunicatul de presă al AUR.

La Iași, reprezentantul AUR care a întreținut atmosfera și a chemat oamenii la pelerinaj, prin încălcarea restricțiilor, a fost avocata Diana Iovanovici-Șoșoacă. „Solicit romanilor sa mearga la Iași! Am fost sunată de zeci de preoți să îi conduc la Iași! Am acceptat!”, a scris avocata pe contul de Facebook, pe 9 octombrie, fără să fie contrazisă de Biserică.

Scenariul, repetat timp de câteva zile, cât a ținut pelerinajul, includea îndemnuri către credincioși, înregistrări video cu fiecare pas făcut spre zona unde se află moaștele Sfintei Paraschiva, dispute cu autoritățile și jandarmii, acțiuni în instanță. Zeci de astfel de mesaje inundă contul de Facebook al avocatei, care își adjudecă succesul în relația cu BOR: „Mulțumesc Mitropoliei Iași pentru că în urma rugăminților mele a acceptat să scoată Racla Sf. Paraschiva pe baldachin! Pentru românii mei”.

Același scenariul, câteva zile mai târziu, în București, la Mitropolie, pentru pelerinajul de Sfântul Dumitru. A redactat un Memoriu „pentru toți credincioșii care doresc să lupte pentru ortodoxie și respectarea dreptului nostru la credință, pentru respectarea dreptului nostru de a participa la Pelerinaje și mai ales la Pelerinajul Sf. Dumitru din 26-27 oct 2020” și i-a invitat pe pelerini să îl trimită pe adresa de email a Patriarhului.  Pe 22 octombrie, Diana Șoșoacă clama succesul, prin implicarea Patriarhiei: „Mulțumesc Patriarhiei Romane pentru că ne-a primit și ne-a luat în considerare Memoriul nostru!”. Iar pelerinajul avea loc.

În apărarea lui Teodosie

Demersurile apăsate ale Arhiepiscopului Tomisului Teodosie de a organiza pelerinajul de Sfântul Andrei au fost dublate imediat de liderii AUR. După experiența cu pelerinajul de la Iași, locul în care, de altfel, a și candidat pentru Camera Deputaților, avocata Diana Iovanovici-Șoșoacă se așază în dreapta lui Teodosie.

Când, pe 13 noiembrie, Arhiepiscopului Tomisului a spus că își caută „niște avocați foarte serioși, pentru că, nu putem să fim împiedicați să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală”, Diana Șoșoacă a reacționat imediat: „Vom merge la Sf andrei! Aveti avocații,  Înalt prea Sfinția voastră!”. A doua zi mergea la Constanța, oferta AUR nu a fost respinsă, iar Teodosie a apărut alături de avocată.

La pelerinajul de la Sf. Andrei i se alătură și Claudiu Târziu, care și-a asumat rolul de organizator al grupului de pelerini care doreau să meargă din București în Constanța : „Alcătuiesc o echipă mare din București, cu care să merg în pelerinaj la Peștera Sfîntului Andrei. Cei care doresc să se alăture să-mi scrie în privat. Să vedem cîți bărbați creștini se ridică atunci cînd credința și libertatea ne sînt amenințati”, a chemat Târziu pe 28 noiembrie, pe contul de Facebook.

„Așa să ne ajute Dumnezeu!”. Oameni de legătură

Relația dintre AUR și Biserică nu se limitează așadar la mesajele din spațiul public. Absolvent de Teologie, fost consilier mitropolitan, Andrei Dîrlău, candidat la Senat din partea Alianței, a lansat, în septembrie 2020, un apel pentru implicarea enoriașilor și a preoților în politică. De partea AUR.

Apelul „Creștini, e timpul pentru politică!”, publicat de Claudiu Târziu pe Rost Online, afirmă că „este timpul ca laicatul creștin, mirenii din Biserică, românii cinstiți cărora le pasă – și tuturor ar trebui să le pese – să se preocupe de politică. Este vremea să lăsăm deoparte păguboasa atitudine „nu mă bag, îmi văd de viața mea” și să susținem o nouă clasă politică, una din rândul nostru”.

Cine ar trebui să fie cei chemați să se implice în politică? „Oameni din Biserică și care să apere Biserica! Este încă posibil să alegem reprezentanți dintre noi. Avem încă această libertate, dar nu știm cât timp o vom mai avea. Nu va veni niciun Constantin cel Mare sau Ștefan cel Sfânt ca să ne scoată din criza demografică, economică, morală, educațională și instituțională, din marasmul în care ne adâncim pe zi ce trece, cu fiecare guvernare care trece (căci guvernările se succed, dar răul făcut rămâne). Nici nu va apărea vreun tătuc providențial care să îndrepte răul moral pe care-l vor face, dacă vor ajunge la putere deplină, neo-marxiștii corecți politic, lgbt-iști gen (-der) USR. (…)  Așa să ne ajute Dumnezeu, fără Care nimic nu putem face”.

În campania electorală, pe 2 noiembrie, Diana Șoșoacă readuce în prim-plan pelerinajul de la Sfânta Parascheva, difuzând o înregistare video a preotului Alin Cristian, inspector eparhial la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, însoțită de comentariul: „Astfel ne-au întâmpinat preoții de la Mitropolia Iași atunci cand am deschis portile tuturor de Sf. Paraschiva! Mărturiile preoților din Mitropolia Iași! Mulțumesc Înalților Ierarhi și tuturor preoților pentru susținere și primire! Poporul și Biserica trebuie să fie un tot unitar! Dumnezeu a învins în Romînia!

Despre înregistrare, preotul Alin Cristian a spus: „I-am salutat cu semnul victoriei pe câțiva dintre bravii lor lideri, felicitându-i pe unii, de la distanță, pe alții, de aproape…pentru fermitatea și curajul lor…(…) PS:1. Filmarea este exact în momentul „joncțiunii” ieșenilor din rând cu bucureștenii aduși, veniți împreună cu D-na Avocat Diana Ianovici Șoșoacă, cu D-nul Pompiliu Diplan, cu ceilalți patrioți Luis Lazarus, Iulian Capsali, etc”.

Cele mai multe dintre mesajele din social media și comunicatele de presă încep sau se încheie cu formula „Așa să ne ajute Dumnezeu!”, cu variațiunea „Doamne ajută !”. O formulă care deschide lista comentariilor din partea susținătorilor AUR: „Dumnezeu să vă aibă în pază”, „Slava lui Dumnezeu pentru toate!”, „Dumnezeu să vă ocrotească”, „Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, sunt doat câteva dintre comentariile care abundă pe conturile de Facebook ale candidaților AUR.

Îndemn al fețelor bisericești: „Votați creștini !”

Claudiu Târziu publică, cu două zile înainte de alegeri, o înregistrare video în care părintele Cristian Onea din București  „îi îndeamnă pe creștini să meargă la vot și să aleagă români creștini în Parlament, pentru ne apăra valorile, patria și neamul”.

În înregistare, preotul face referire și la referendumul pentru familie și le transmite românilor că au nevoie de „creștini care să acționeze”, pentru că ”zilele următoare, Dumnezeu ne așteaptă pe toți să schimbăm (…) viitorul țării”, iar în fruntea țării ar trebui aleși „oameni care să ne reprezinte, care să apere valorile creștinești”. „Cred că e pentru prima dată când putem să ne orientăm și la un vlăstar sau la mai multe vlăstare, nu știu exact, dar studiați și vedeți în statutul unor partide că aceștia s-au gândit și la oamenii de jos (…) la oamenii credincioși”.

Chiar la începutul campaniei electorale, pe 7 noiembrie, avocata Diana Șoșoacă  mulțumește Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru îndemnul adresat românilor de a vota „oameni creștini”: „Vom fi întotdeauna sprijinul Bisericii Naționale și al Poporului Român de pretutindeni!”, a scris Șoșoacă

ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a publicat 10 criterii orientative „pentru aprecierea candidaților la alegerile parlamentare din acest an”, pe primele două poziții fiind: „I. manifestarea credinței în Dumnezeu și a responsabilității față de comdunitate; II. apărarea libertății religioase și susținerea activităților spirituale și sociale ale Bisericii”.

Sursa foto Diana Șoșoacă / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

91 comentarii

 1. deci e cam partidul BOR , macar stim ceva concret BOR se amesteca in politica dintodeauna , scorul e mic si ma bucura asta !

 2. Imi bag p0l@ in coruptia din b0r si @ur.

 3. Progresisti din toata lumea uniti-va intru’ smear campaign.

  De la criminalul Mao:
  Jos cu
  Dizidentii
  Intelectualii
  Traditionalistii
  Oamenii credinciosi
  sau cei ce se opun revolutiei…

  PS: O veste buna este ca nu au mai intrat in parlament doi tradatori de neam si tara si anume tovarasul doctor Fonta si tovarasul marinar Piratu.

 4. Orice actiune are si o contraactiune. Asteptam de la noua guvernare sa impoziteze activitatile economice ale bisericii la fel cum impoziteaza orice societate comerciala, fara niciun fel de discriminare, aplicand pentru biserica (nu numai cea ortodoxa) tratament egal in materie de impozite. La fel ma astept si in sistemul de invatamant. La religie sa se predea istoria religiilor, nu doar crestinismul.

  • Foarte bine punctat, si eu sunt de aceeasi parere. Vreau sa mai adaug: impozit pe avere si la tot ce detine BOR iar preotii si toata structura BOR sa NU mai fie platiti de la stat ca pe bugetari.
   ALOOOOOO DNA mai este cineva ALOOOOOO SRI mai este cineva pe fir.
   Presedintele doarme dussss ( din pacate)

  • De acord. Biserica să nu mai fie susținută de stat după ce statul dă înapoi pământul furat de la Biserica de Cuza. Cuza a fost cel care a furat Bisericii mijloacele de întreținere si a oferit în schimb o sumă modică strict pentru funcționarea minimă, solicitând si ca acestia să justifice cheltuielile.
   Adică hotii îmi iau pământul – e drept că nu mă omoară – îmi dau în schimb un salariu si mă umilesc cerând să justific că banii i-am folosit pentru mine, nu am făcut altceva cu ei.
   Iar acum vin unii si zic că nici salariul – pe care îl primesc ca umilire – să nu-l mai dea hoții care mi-au furat pământul!!

  • Pentru doamna/domnisoara Ioana: va rog, imi puteti spune de ce are nevoie BOR de pamanturile la care faceti referire? Oricum BOR-ul de azi are mult mai mult: banci, hoteluri, restaurante, etc., sau nu stati? Aurul etalat de sefii BOR care numai modestie nu inseamna, va place? Considerati ca a fi preot este o „meserie” liberala scutibila de orice obligatii fiscale? Daca va deranjeaza termenul de „meserie”, imi pare rau, majoritatea preotilor, se comporta ca atare.

  • Adriana Negureanu
   Dacă ieșiti putin din Bucuresti, cca 50 km măcar, prin satele de lângă Lehliu, de exemplu, veti vedea în ce condiții trăiesc familiile preoților. Pentru a supravietui, preotii fac taximetrie în Bucuresti de exemplu.
   În toată România preoții de la tară și din orașele mici abia supraviețuiesc si abia reusesc să își țină copiii prin școli.
   Biserica se autointretine și, dacă are un surplus asigură asistență socială și mai nou, educație. Nu veti găsi aceste informatii în presa care discreditează programatic biserica, dar pe site-ul patriarhiei găsiți. Patriarhia este cel mai mare furnizor privat de servicii sociale din țară.
   Sunt și preoti care epatează prin luxul afisat, dar a avea vedere de tunel ca sa-i vezi doar pe acestia și să ignori România reală este o consecință a exact ceea ce afirm constant: deformarea voită, programatică, a realității de către presă, prin exacerbarea exemplelor negative si ignorarea sau – mai grav – batjocorirea prin distorsionare a situației reale.

  • Ioana, nu este nevoie de presă că sa vedem discrepanțele afișate de tovarășii de la conducerea BOR!
   Și dezinformarea face parte din fișa postului la capitolul valori creștine??
   Vedeți că vă curge din polonic….
   Nu contest condițiile anumitor paturi ai slujitorilor…
   Totuși….

  • @ ioana
   Secularizarea a avut loc pentru ca manastirile detineau 25% din terenul arabil al vechiului regat, bani care intrau in vistieria calugarilor greci si se duceau la Sf. Munte și Patriarhilor de la Constantinopol, Alexandria și Ierusalim fara sa aduca vreun beneficiu romanilor.
   Din pamantul ala s-a facut reforma agrara cand au fost improprietariti taranii clacasi si i-a eliberat de obligatiile fata de boieri.
   Pana la 1850, manastirile beneficiau si de robi tigani.

  • @ ioana
   Daca preotii lucreaza ca taximetristi, fie nu-si fac treaba pentru care sunt platiti de stat, fie platesc spaga data ca sa primeasca parohie.
   Faptele sociale ale bisericii se fac adesea din donatii si voluntariat din partea enoriasilor.
   Cat despre autointretinere, din cate stiu s-au construit mii de biserici de la revolutie incoace, multe cu bani primiti de la autoritatile locale si centrale, culminand cu mausoleul CMN. Spitale doar unul, iar scoli nu ne trebuie. „WC-ul asa e bine sa stea in curte…”

 5. Este doar vina PNL și a molăului care calcă totul în picioare, constituția și legile țării, ptr ca el să aibă puterea totală. Din cauza lor au apărut AUR iar PSD a luat un scor mare iar lipsa de la vot a 70 % Ficusul nu vb nimic de ea și nici nu isi asumă responsabilitatea . PNL a condus dezastruos țară au luat măsuri haotice fără un studiu prealabil iar după evenimente de la Piatra Neamț nu a dat pe nimeni afară sau sa forțeze să își depună mandatul cineva. Molăul nu respectă niste rezultate ale alegerilor democratice și nici legile pe care tot el le-a promulgat referitor la alocații pensii sau salariile profesiilor. Urgent trebuie suspendat si trimis la cules sparanghel ptr Merkel.

 6. Circula pe net un banc:
  De ce conduce patriarhul un Mercedes care are cutie automata?
  Pentru ca Dumnezeu iti da, dar nu iți bagă și în viteza.

 7. E bine ca nu v-ati trezit la final de mandat in 2024. Jurnalistul Independent Malin Bot va recomanda site-ul, si spune despre G4Media ca fiind un site de stiri pe care il putem urmari. Ar fi frumos din partea voastra daca l-ati pune un pic in lumina zilei,sa-i vada lumea materialele. Materiale care si voua ar fi trebuit sa va atraga atentie, pt ca de vreo 7 luni tot vorbeste despre ceea ce vorbiti voi, dar nu l-ati auzit nici unu. Acum, dupa ce s-au pus stampilele, toti brusc aveti informatia!?!??!

  • Respect @Malin Bot…
   @Mălin,
   Răsuflarea aceea urât mirositoare pe care ai simțit-o in ceafă la protestul de la intrarea in curtea Casei Poporului era a mea. Știi, nicio pastă de dinți nu rezistă la temperatura din Iad și am ajuns să ma spăl pe dinți cu pucioasă topită din această cauză…

  • Sustin! Ar trebui să-l relayeze și alte agentii de știri ca să vadă oamenii adevărul, de dorit înainte de alegeri. Sa fi vazut materialele cei zombati și neinformati poate ca nu mai cadeau în capcană. Malin încă din luna mai spunea că aur este capcană. Mulți jurnaliști scot capul din nisip după alegeri.

 8. Se vede ca n-ati invatat nimic din experimentul Haur.
  1. Titlul e o minciuna. BOR nu a sustinut niciodata nici un partid politic. Poate membri ai clerului BOR, dar asta e cu totul altceva.
  2. Cand cineva care se implica activ mult timp in viata Bisericii, si face parte dinamic dintr-o comunitate religioasa, e absolut firesc sa fie sustinut de acea comunitate intr-un demers civic/politic. Pe romaneste, oamenii aceia il cunosc si au incredere in respectivul.
  3. Asa va trebuie daca ani de zile v-ati balacarit ca oameni de dreapta autentici, intelectuali conservatori ca Papahagi, Paleologu, Neamtu sau Baconski sunt extremisti si anatici religiosi. Acum veti boci 4 ani ca aveti de-a face cu unii si mai si.

  • Dacă BOR nu a sustinut AUR, sa se dezica de aceasta sustinere și sa ia masuri împotriva acelora angajati ai bisericii care au facut-o.

 9. TOATĂ „presa” să-și asume responsabilitatea și vina pentru ignorarea cu sau fără intenție a acestui avorton politic și a celor care populează sau conduc această menajerie!!inclusiv „marii” jurnalici de la tv sau online! nu aveți nici scuză!să vă fie rușine!

 10. Daca ar putea pune mana pe banditii care se impotrivesc regimului!!!Fie ortodox, fie iezuit este bandit si trebuie loviti cu aceeasi forta!

 11. Biserica nu este nici funcționarii BOR, nici popii, cu evidentele lor scăderi, nici sosonea, nici trinitas, nici Teodosie, ci comunitatea al cărui cap este Isus Hristos. Când vedeți un om bun, trăind în duh atunci acela este din biserica, asa ca poate ar fi bine sa numai murdăriți Biserica, ci vorbiți de cazuri particulare de funcționari, care nu sunt ai Bisericii ci ai patriarhului. Inexplicabil, cum unii oameni, ca S. Lavric, nu se dezic de criminalii de la Sibiu sau Timișoara, toba-roman. Pe de alta parte, este infam ce i s-a întâmplat lui Lavric, fiind dat afara de R. Literara, unde ținea o cronica destul de buna, iar cărțile lui apărute a humanitas sau traducerile lui din Heidegger, spun altceva. Într-o epoca a corectitudinii poltice, discernământul pare din alt timp.

 12. 55% dintre adulții din România se declară foarte religioși, potrivit unui studiu din decembrie 2018 al Pew Research Centre, care a avut în vedere 34 de state europene.

  64% dintre românii care au participat la studiul Pew Research au spus că ei cred în Dumnezeu cu certitudine absolută, iar 44% au spus că se roagă zilnic

  De asemenea, într-un alt studiu al Pew Research Centre, pentru români religia este o componentă importantă de definire a identității naționale. Cum se arată în raport, 76% dintre români consideră că a fi bun român înseamnă să fii creștin (fie ortodox sau catolic)

  QED! AUR a capitalizat agresiunea usristilor si așa-numiților progresisti care traiesc intr-o bula si nu inteleg ce se petrece in țară.

  • Sunt perfect de acord cu ce ai scris!!!

  • A „capitalizat” mai putin decat si-ar fi dorit, tocmai pentru ca unii usr-isti stiu ce se intampla in tara.👀

  • Imi puteti spune exact cum anume v-au agresat usr-istii in ce priveste libertatea religioasa?

   Agresiv inseamna „care atacă (fără provocare)”, conform DEX. Care au fost acele atacuri fara provocare ale USRPlus impotriva persoanelor credincioase? USRPLus doar ce si-a promovat programul de guvernare. Aratati-mi concret ceva acolo care sa justifice ceea ce sustineti, adica o atitudine agresiva a celor de la USRPlus impotriva persoanelor credincioase din aceasta tara.

   Va inventati singuri dusmani pentru a justifica o gramada de declaratii si pozitii extremiste, xenofobe, pro-legionare. Asa au procedat extremisti in politica din totdeauna: „tara e in pericol, am gasit noi vinovatii, o sa ii belim si o sa salvam neamul”. De fiecare data cand a fost bagata si credinta in lupta asta politica, combinatia a fost si mai toxica.

 13. Foarte bine ca AUR a stiut sa se foloseasca de nemultumirea oamenilor care nu au putut merge la slujbele religioase…in conditiile in care mollurile su supermaketurile erau pline de oameni si nu se intampla nimic….e bine ca apare o contrapondere la USR neomarxist iubitor de homosexuali…

  • e bine ca apare o contrapondere la USR neomarxist iubitor de homosexuali… da si tu un exemplu, link, etc
   USR-ul are cele mai sanatoase politi liberale, respectarea drepturilor tuturor. Daca Aur va reprezinta spuneti asta.

  • @Gogu USR nu prea a arătat că îi respectă pe creștini, dimpotrivă a arătat o oarecare aroganță și superioaritate față de aceștia. Nu ai văzut cum au sărit hienele din USR pe Elena Lasconi după sfințirea aia de la primărie (un act total inofensiv) sau povestea cu depunerea jurământului cu mâna pe Biblie, vrând să sublinieze că își bagă ceva în Biblie? Oricum era o formalitate, iar dacă acei useriști erau chiar atei, jurământul pe Biblie echivala cu jurământul pe Amintiri din copilărie de Creangă.

  • Vom mai vedea.👎

  • „USR nu prea a arătat că îi respectă pe creștini, dimpotrivă a arătat o oarecare aroganță și superioaritate față de aceștia. Nu ai văzut cum au sărit hienele din USR pe Elena Lasconi după sfințirea aia de la primărie ”

   Nu a existat nicio pozitie oficiala din USR prin care Elena Lasconi sa fi fost criticata din partea partudului pentru acea slujba religioasa. Nu mai vorbesc de vreo posibila penalizare de vreun fel. Pentru ca vorbim de un partid tolerant care nu face diferenta intre membri pe baza credintei religioasa. Sunt destule persoane inclusiv la varful USRPlus care nu se feresc in a afirma ca sunt crestini ortodocsi practicanti, de exemplu Vlad Voiculescu, si asta nu ii impiedica sa fie membri marcantu USRPlus.

   Acum imaginativa o scena in oglinda: cineva de la AUR, ales primar, care spune ca e agnostic si ca nu voteaza cu mana pe biblie. Cam care ar fi reactia acelui partid?

   Cam aici se termina toleranta celor care se plang peste tot ca sunt „asupriti de neomarxisti”

 14. In sfarsit v-ati prins cine a sustinut acest partid, ziele trecute ziceati ca PNL a contribuit :))) Ma bucur ca v-ati trezit si ati realizat ce intentioneaza sa faca Biserica. Pentru mine mesajul este cat se poate de clar, Biserica vrea sa arate prin AUR ca poate oricand sa ajunga la putere si sa obtina ceea ce vrea. Tot cei din Biserica au spus ca regimul ceausist a fost dat jos datorita lor. Asta a fost o amenintare ca asa se va intampla si acum daca autoritatile romane nu fac ce vor ei. Ceea ce vedem acum e doar inceputul. Ma astept la multe surprize din partea acestui partid nou, eu cred ca nu trebuie subestimat.

 15. Respect @Mălin Bot…
  @Mălin,
  Răsuflarea aceea urât mirositoare pe care ai simțit-o in ceafă la protestul de la intrarea in curtea Casei Poporului era a mea. Știi, nicio pastă de dinți nu rezistă la temperatura din Iad și am ajuns să ma spăl pe dinți cu pucioasă topită din această cauză…

 16. Dupa banci,agenti de voiaj si multe altele partid le mai trebuia ,sa il vedeti pe spagveanu acum ,ce mai vorbim bor este stat in stat

 17. BOR cat mai pacaleste lumea.
  Clientii lor se duc pe branza.
  In scurt timp lumea nu va mai da 2 bani pe BOR.

 18. Cand ziceam ca am scapat de ponta,tariceanu si multe specii,am dat de simion,sosoaca,si multi alti schizofrenici halal tara

 19. Încă o dovadă că BOR este inamicul public nr 1 al României și al românilor. Ea nu-i vrea liberi și educați pe români, îi vor sclavii lor proști, ca să-i jupoaie bine de bani. Păcat că românii nu taxează luxul în care se lăfăie BOR, gata oricând să se vândă oricui promite sau dă mai mult.

  • Tovarasic…ce stii matale ce e libertatea….

  • Politicienii sunt ok, ministri sunt ok, deputatii sunt ok, politistii sunt ok, consilierii locali sunt ok, procurorii sunt ok, serviciile sunt ok…. In schimb BOR e inamicul public(sic) nr1 – dupa asta va mirati ca AUR face 10%? Daca nu o sa va opriti din atacuri, si se pare ca n-o s-o faceti, va garantez ca in 2024, AUR face 30% pun pariu!

 20. Ma iertați, manipulați la greu. Lumina, oficiosul BOR condamna în plina campanie partidul AUR. Activnews condamna și astăzi AUR. Codrescu pe despre care vorbiți a condamnat toată campania pe cei de la AUR. Urmăresc pe rețelele și știu ce vorbesc. Și mulți, mulți alți creștini au condmnat AUR. Din diferite motive, a fost o lupta pt a pune mâna pe credincioși între PNL, PSD, Mișcare lui Băsescu și AUR. Plus de asta AUR are în componenta și snticrestini, vezi declarația lui Sosoaca despre Sfintele Moaste. Sigur ca au fost și preoți care au susținut AUR. Cinste lor. Au avut viziune. C Târziu, un ortodox, s_a comportat aseară excepțional la antena 3.A fost cu multe clase peste PNL și PSD. Celalalt copresedinte, Simion, a fost și el la Antena. Bine s_a descurcat și el deși n_are stofa lui Târziu. Îmi pare rău că nu i_am votat. Dacă păstrează linia conservatoare la următoarele alegeri eu o sa le duc 10 votanți. România are nevoie de conservatori.

  • Se mai dadeau unii „credinciosi” pe aici.

  • Corect. Sosoaca e o ipocrită care își bătea joc de moaște și de credincioșii ce merg in pelerinaje. De ce oare articolul nu pomenește nimic despre asta. De votat o să fie votați cu o altă ocazie dacă scot generalii condamnați penal din partid.

 21. Țața Şoşoacă manipuleaza mai ceva ca Dragnea. In 2017, posta pe contul de fb Cabinet Avocat Ivanovici Sosoaca Diana urmatoarele chestii: : „locul morților e în morminte, nu afișați pe drumuri ca să scoată popii bani” ; „Dumnezeu te ajută dacă ești om, nu dacă pupi moaște CARE NICI NU ȘTII ALE CUI SUNT”; ” Isus este transformarea lui Zalmoxe, Maica Domnului inspirata de mama Geea”; ” Spalarea creierelor incepe de la varsta frageda…Noaptea copiii dorm nu stau sa se roage pentru tampenii. Notele bune se iau daca inveti, nu daca atingi morti putreziti” (11.10.2017)

 22. Unde sunt ăia care ziceau : ” sa iesim masiv la vot să scăpăm de PSD de ciuma rosie ” ??? Au ieșit 30 % la vot și voturile s-au împărțit în asa fel încât nu se poate face o majoritate confortabilă, ci foarte fragilă care la prima moțiune cade guvernul . Acum comentează mulți pe margine ca vai doamne a intrat AUR în parlament, asta este realitatea și trebuie acceptată, ne așteaptă timpuri grele. Dacă PSD are oameni valoroși și știu să se impună e bine dacă nu intră la guvernare sunt lași și dezamăgesc votanții care și-au pus viața în pericol duminică ieșind la vot.

 23. Cam tarziu v-ati prins al cui este de fapt acest partid. Eu sunt ortodox dar nu pot accepta ca preotii sa faca politica.

 24. Se naste Inchizitia, finantata de PSD si PNL, sub ochii SRI.

 25. Nici vorbă. Orban i-a propulsat, Iohannis și puțin și USR cu progresismul lor. Dacă ne uităm la statistici vedem că au fost votați de tineri.
  Și bineînțeles, o parte din servicii.

 26. Foarte bine a facut biserica!
  Dumnezeu, familia si multa munca, asta e calea de urmat.

 27. Supermarketuri pline ..-biserici goale si pelerinaje interzise.
  Aici as veni cu o observatie proprie: in Vinerea Mare fiecare biserica avea politisti la poarta pentru a interzice credinciosilor sa intre in biserica, in schimb in supermarketuri oamenii se calcau pe picioare de aglomerat ce era. Am fotografii pentru cei interesati. Nu am auzit ca un supermarket a fie amendat in acea perioada.

  Malluri pline-scoli inchise
  Agende LGBT-referendumuri boicotate
  Globalism acceptat-traditii respinse(traditiile sunt identitatea neinstitutionalizata a unui popor) nu le poti calca in picioare
  ….si multe altele. Si va mirati ca a intrat AUR in parlament?
  Se pare ca G4Media nu a inteles nimic. Continuati sa publicati articole tendentioase la adresa bisericii ortodoxe si implicit a credinciosilor ei. Cu cat veti trege mai tare in biserica si incrediciosii ei, cu cat veti promova agendele globaliste in pofida agendelor reale ale societatii romanesti, cu cat veti promova avortul, drogurile usoare si alte tendinte progresiste etc. cu atat mai mult veti intari AUR. E simplu. Nu trebuie multa carte. Sa vedeti meciuri intre USR si AUR in parlament. Intre globalisti si traditionalisti. Ca sa inchei: fiecare injuratura la adresa bisericii ortodoxe, fiecare declaratie pro LGBT, fiecare actiune pro avort, pro droguri usoare etc. vor baga voturi in bagajuj AUR pentru ca acum la toate aceste declaratii progresiste li se va raspunde pe masura direct in parlamentul Romaniei si vor fi vizibile pe toate canalele de stiri.
  Vin fiori de frica pe spatele partidelor progresiste? V-ati facut-o cu mana voastra. Daca ati fi avut un discurs moderat, o agenda reala care sa fie congruenta cu nevoile romanilor atunci AUR nu ar fi aparut.

  • Evident, frate. Le-o spun și eu de ceva vreme. S_au grăbit cu desființarea tradițiilor. Își imaginau ca românii nu au nimic sfânt, nimic de aparat. In România Bolșevismul a pierdut lamentabil lupta cu credinta. Până și Ceaușescu chema preoti acasă. Securiștii și milițieni se cununau într_ascuns în biserică. La fel și bolșevicii de astăzi. Le_o zis Daniel ca o mai fost unul care n_o prins Crăciunul. Ei or zis ca e o glumă proasta. Nu, a fost o profeție!

 28. Cand nu lasi oamenii sa celebreze Paștele, cand intri in Biserica după ei si ii scoți afara sa le dai amenzi, cand razi si cauti sa reglementezi cum sa se desfășoare impartasania, in timp ce in mall poți sa bananai toata ziua fara probleme, la ce te aștepți? Sunt oameni care au o multitudine de probleme grave, pentru care Biserica este singurul sprijin. In alta ordine de idei sunt de vina aia 9% din cei 30% care au ieșit la vot, sau cei 70% din populație care s-au p… t pe el de vot? Nu am votat cu AUR, de care nici nu am auzit pana cand s-au afișat rezultatele, nu sunt crestin practicant, dar respect dreptul altuia de a-si practica religia. Poteca asta neomarxista, atee împotriva religiei pe care a luat-o PNL, in încercarea de a copia USR a dus la acest rezultat.

 29. Multumri presei de stanga si marxistilor USRisti care au atatcat non stop credinta acestui popor, mai tineti minte campania de boicotare a referendumului pentru familie, uite ca vi s-a spart in cap, ati trezit uriasul adormit.

 30. E un articol slab. Avand in vedere ca partidul a fost votat de 9% dintre *cei prezenti* (deci vreo 3% dintre cei cu drept de vot), iar populatia Romaniei e 80% ortodoxa conform ultimului recensamant, inseamna ca BOR nu a fost o forta prea puternica.

 31. „Felicitari serviciilor”sec 21.

 32. Am citit si am citit tot ce se scrie peste tot. Toti se mira de unde a aparut AUR. Biserica nu e Patriarhul Daniel, Biserica nu e AUR, Aur nu reprezinta crestinii si nici macar romanii, este doar un oportunist care a folosit nemultumirea unor oameni in scop personal. Multi care rostesc cuvantul Biserica nici nu inteleg ce este Biserica. AUR a aparut pentru ca USR nu a reusit si nu va mai reusi sa ajunga acolo unde doreste atata timp cat ideologia identitatii de gen in scoala este considerata o stiinta de catre ei si care trebuie studiata de catre copii nostrii si USR sustine acest lucru. Asta anuleaza toate lucrurile bune pe care le propun. I-am votat, dar nu acum si niciodata nu o mai fac. Nu am nimic cu nimeni. sa fie ce vrea sa fie la el/ea/ei acasa, in societate, sa fie ce prefera sa fie. Scoala are alt rol. Acum, sa revin la AUR. Nu are legatura cu Biserica, crestinii si cu romanii. A folosit un mesaj pe care oameni au vrut sa il auda si stat… dar isi vor da arama pe fata. Acum nu fac alianta cu PSD, un partid in scadere clara, pentru ca au nevoie sa dea in toate partidele pentru a ajunge la un procent mai mare. Ei nu recunosc, dar sunt doar un PSD reinventat pe nationalism, familie, religie si libertate. Dar nu judec doar ii astept sa iasa cu adevarata fata. Succes Romania si succes romanilor de pretutindeni! Vine o perioada interesanta. PS: PNL = PSD

 33. Daca BOR a fost forta motrice a AUR atunci USR a fost combustibilul. Se stie ca niciun motor nu porneste fara combustibil.
  Ce faci daca apare o buruiana progresista proLGBT, pro droguri usoare, pro avort, antibiserica si anti traditii stramosesti? Dai cu erbicid! Erbicidul pentru USR se numeste AUR. USR si-a facut-o cu mana lui. Asa cum un erbicid bun e cumparat de toti agricultorii tot asa si AUR va fi cumparat de toti alegatorii atata timp cat vor exista partide progresiste antiromanesti in parlamentul Romaniei. Iar USR a demonstrat ca este un pertid antiromanesc la ,,Referendumul pentru Familie”. De doi ani scriu pe forumul asta ca cei care au fost la referendum vor astepta revansa impotriva USR. In afara de injuraturi nu am primit nimic. Iar acum va mirati de AUR? In loc sa va smeriti si sa va cereti iertare pentru boicot ati continuat cu injuraturi impotriva bisericii si a credinciosilor ei care nu doreau decat un lucru: ca temelia
  bunacuviintei sociale sa fie trecuta in constitutia Romaniei: casatoria sa fie formata dintre un barbat si o femeie. Atat nimic mai mult. Acum e tarziu! Ce ati samanat nu mai culegeti! Erbicidul a iesit pe piata si incepe sa fie apreciat si folosit de alegatori impotriva voastra, USR.
  Aviz amatorilor!

  • De ce pui egal intre a fi roman si a fi pro familie traditionala? Ce legatura are una cu alta? Nici biserica nu are multa legatura cu Biblia si Dumnezeu. Despre cum sunt toti preotii si calugarii si ei oameni de ce nu scrieti? Duceti-va la biserica si lasati-ne pe noi sa credem in stiinta si sa excludem pe Dumnezeu, sau doar in El si sa nu mergem la biserica, sau si in stiinta si in El, etc. Lsati-ne sa gandim modern si sa nu mai uram pe nimeni, sa le protejam drepturile celor care sunt in minoritate, ca asta face o societate civilizata. Ca daca nu era asta mersul lucrurilor, eram tot in evul mediu. Tendinta este spre a accepta toti oamenii, atata timp cat nu fac rau. Cu ce iti dauneaza ei familiei tale traditionale? Ai vazut numeroasele comentarii despre cum tin romanii la familia traditionala dar multibarbati romani isi bat femeile si copiii? Erbicidul va fi impotriva AUR.

  • Ai dreptate, AUR= otrava, una ipocrita.

   Cu multi ani in urma am fost la manastirea Frasinei pentru a-l intalni pe Ghelasie Gheorghe, un om cu mare deschidere catre spiritualitate , stiinta , intelegere si cu un suflet larg deschis oamenilor…
   Dupa ce le-am semnalat celor din manastire ca am fost hartuiti in toalete de un calugar cu tot felul de avansuri homosexuale au lasat capul jos cu criticile pentru ca nu ne trezeam la 4 dimineata.

   O prietena imi spunea ca si-a prins sotul intr-un preludiu sexual cu un calugar de la manastirea Caldarusani, renumita pentru homosexualitate.
   NU exista pe atunci USR+ si de LGBT nu se auzise inca prin presa din Romania…Cristian Pomohaci, homosexual notoriu e preot in BOR nu membru USR+ ! Nu poti dicta prin lege ca oamenii sa nu fie homosexuali sau lesbiene si atata timp cat nu fac propaganda in scoli si nu incalca legile trebuie tratati fix cu acelasi respect uman cu care sunt tratati toti oamenii. Nici mai mult nici mai putin !

 34. stiu ca multi popi au Mercedesuri si le achita in rate la banca, de asta si au nevoe de credinciosi, dar popi cu partid in parlament e ceva nou. Cind o sa plateasca si escrocii astia taxe ?

  • @Cineva, nu ai inteles nimc. Basca te contrazi zicand ca voi nu urati pe nimeni. Atunci de ce urati crestinii, numindu.i vite, nespalati, ev mediu etc… Nu am votat AUR dar daca voi, USR veti continua asa atunci sigur voi vota AUR alegerile viitoare.

  • @Dan
   Nu e prea intelept.

 35. ”Vitele” au votat AUR si vă mirați de ce?
  Ce a făcut G4 si ce a făcut presa în general când creștinii au fost numiți vite?
  A zis cineva: discriminare? A zis cineva: calmati-vă, fraților, și creștinii au dreptul să nu fie batjocoriți că se închină moaștelor?
  Extremismul USR + TV si presa anticrestină a generat AUR.
  Când presa o sa se modereze din propriul extremism atunci AUR nu va mai avea muniție.

  • Si eu în calitate de cetățean român mă simt batjocorit de semenii mei care se închină moaștelor.
   Asta cu moastele e la fel cu indienii care se inchină vacilor, beau urină de vaca și se împroască cu balega lor.

  • GeoDaDume
   Este onest fată de tine sa recunosti că te simti batjocorit de comportamentele x sau y.
   Dar vii public, la TV, în presă sau – în cazul persoanelor particulare, pe fb – si îi numești vite? Si îi insulți public în mod constant?
   În spatiul comun, public, e necesar să tolerăm comportamentele care nu sunt nocive, nu aduc atingere libertătii celuilalt. Si să nu fim duplicitari, ipocriti. De ex. să milităm agresiv pentru drepturile lgbt și să înjurăm pupătorii de moaște. Asta numesc ipocrizie.
   Este explicabil că a apărut o reacție de a-și cere apărarea drepturilor. Dacă batjocorirea lor va continua, AUR va creste.

  • @Ioana
   Gresit.

 36. BOR trebuie scos de la banul public. NU plateste taxe dar vrea bani colectati din taxe, frumos nu?! Banii trebuie redistribuiti catre scoli si educatie.
  BOR trebuie lasata sa se finanteze strict din donatiile enoriasilor.

  • Fix asa am postat si eu acum vreo ora la alt articol:
   „Deci: Romania pompeaza sume uriase din Bugetul statului catre BOR(oare, cat primeste BOR in TOTAL pe Tara, cat primeste Educatia?!) iar BOR ne cadoseste cu aceasta hidra periculoasa, care suceste mintile celor cu neuroni putini…
   Daca asta e calea pe care vrea sa mearga majoritatea romanilor in anii urmatori, e pericol mare…
   O sa plateasca AUR Pensiile si Salariile bugetarilor si o sa aduca saci de BANI pentru Spitale, Scoli, etc pentru ca Tinerii scoliti care pompeaza acum BANI grei din taxele pe Salariile lor MARI vor PLECA sigur din Romania cu AUR la guvernare…
   Cine va mai SUSTINE cu BANI produsi din MUNCA toata Tara asta?!
   Aduce BOR banii, de unde?!!

 37. Subscriu la ideia ca bor sa nu mai primeasca bani publici si sa fie impozitate toate veniturle,dar acum cand au ajuns la putere va fi imposibil

 38. HAUR si PSD trebuie scoase inafara legii. Altfel tzara redevine legionara. Ne vedem atunci la razboi civil fix de Craciun, daca e musai.

  • Nu.

   AUR trebuie lasat sa se desfasoare. Trebuie incurajati sa iasa in public si sa vorbeasca.

   E cel mai bun antidot.

 39. …. Domnu’ Dan!
  Nimic la comentariul de mai jos???
  Aaaa, nu face parte din fișa postului!
  Nu am nimic cu credincioșii și practicanții, am acasă în cea mai intima proximitate, însă habotnicia și fanatismul, asociat cu băgarea pumnului in gură în numele a ceea ce credeți dvs, nu va fac cinste!! În secolul XXI.
  Și din păcate de aici se nasc rupturile in societate!
  PS. Oare Domnu’ Lavric, îl apreciază pe Pomohaci, așa, la o șuetă filosofică?

  • …era vba de comentariile „Cineva” și USERIST PLUS.
   La întrebări pertinente, este mucles: ne văicărim și dam vina pe persecuție…
   Aviz și Ioana…
   PS. Adevărul este că ați fost trași pe sfoară, mai ales voi și din păcate următorii 4 ani o Românie întreagă.

 40. COMENTATORII DE PE-AICI SINT NISTE NEFERICITI CARE URASC BISERICA SI VORBESC IN NECUNOSTINTA DE CAUZA DESPRE PREOTI,IERARHIE ,ACTIVITATEA BOR.PARTIDUL AUR NU ESTE AL BISERICII.VOTANTII AUR SINT CEI CARE IUBESC BISERICA,NEAMUL,CREDINTA,FAMILIA TRADITIONALA,ADEVARATELE VALORI CRESTIN ORTODOXE!DACA AUR ISI MENTINE ORIENTAREA,CEI 3.500.000 ALEGATORI DE LA REFERENDUMUL PENTRU FAMILIE O SA-i VOTEZE si la ALEGERILE VIITOARE.Acest partid va da si viitorul presedinte al Romaniei!

 41. PARTIDUL AUR VA DA URMATORUL PRESEDINTE AL ROMANIEI-UN ROMAN ORTODOX!

 42. nu este covid si anti vaccin asta promoveaza biserica ortodoxa …
  se termina cu astea si incepe cu 5g
  au ajuns popii sa dea lectii de medicina , telecomunicatii – trebuie sa fii handicapat mintal sa crezi asa ceva .. dar crezi si pentru biserica este suficient
  mai nou au partid AUR
  poate ajungem ca in IRAN – repuplica ortodoxa romania – si funia in jurul gatului celor ca mine ( care nu cred)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.