G4Media.ro

Biserica Ortodoxă Română refuză să recunoască autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina după…

Biserica Ortodoxă Română refuză să recunoască autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina după ruperea de Moscova

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, organul suprem de conducere al instituției, a decis joi să recomande Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol și Patriarhiei Moscovei ”să ajungă împreună la o soluție”. Având în vedere că Patriarhia Ecumenică a declanșat procesul de obținere a autocefaliei (independența) Bisericii Ortodoxe din Ucraina față de Moscova și cererile Kievului pentru care celelalte biserici ortodoxe să facă același pas, decizia Sinodului BOR echivalează cu un refuz.

”Avându-se în vedere evoluțiile recente ale situației bisericești din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează recomandarea din data de 24 mai 2018 ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei. Sfântul Sinod subliniază totodată faptul că unitatea se păstrează prin coresponsabilitate și cooperare între Bisericile Ortodoxe locale, prin cultivarea dialogului și a sinodalității la nivel panortodox, aceasta fiind o necesitate permanentă în viața Bisericii. Unitatea Bisericii este un dar sfânt al lui Dumnezeu, dar și o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului și credincioșilor mireni. De aceea, Sfântul Sinod îndeamnă la înmulțirea rugăciunii pentru unitate, la cultivarea prin dialog și reconciliere a iubirii creștine fraterne, care oferă adevărata libertate”, arată un comunicat al Sinodului, citat de agenția Basilica.ro.

În urmă cu o săptămână, G4Media.ro a scris că în timp ce Ucraina presează pentru o decizie rapidă a BOR, conducerea Bisericii Ortodoxe Române temporizează decizia din două motive: temerile față de o posibilă schimbare a modului în care sunt ținute slujbele în bisericile românilor din Ucraina, precum și crearea unui precedent în Republica Moldova. Vezi aici mai multe detalii.

Îndemnurile la dialog ale Sinodului BOR sunt imposibil de urmat, dat fiind că Biserica Ortodoxă Rusă a rupt la începutul lunii octombrie relațiile cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol tocmai pe motiv că a declanșat procesul de acordare a autocefaliei pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina.

Foto: Sinodul BOR (Sursa: Basilica.ro / ZL)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

32 comentarii

 1. Ce surpriza, BOR e controlata de rusi! Si Romania e controlata de rusi. In curand iesim din UE nu ca ne dau aia afara, ca asa vor politicienii romani. Dar nu se schimba nimic, va fi foame, frig, razboi civil de secesiune in Ardeal, trafic de droguri si taxe de protectie. O sa va iubeasca toata lumea oral, dar veti fi daci liberi.

 2. BOR e ca in bancu’ ăla cu „urcați doamna, ce daca sunt uşile închise …” 🙂

 3. Si ce se mai consternau sutanele de rezultatul referendumului. Daca o tin tot asa ajung la dizolvare.

 4. Abia astept momentul in care or sa inceapa si pe la noi sa demoleze biserici.

  • Unul din putinele lucruri bune pe care le-a facut Ceausescu. Pe langa metrou si obligativitatea muncii.

  • Ai de așteptat! Nu vezi că se construiesc biserici? Te deranjează? Ești liber să aștepți, noi suntem liberi să construim.

  • Dacă îți dorești asa ceva, poate nu vei prinde ziua respectiva.

  • De ce să le demolăm ? Le naționalizăm toată șandramaua (beserici , afaceri pochești și le tăiem bugetul de la stat) și apoi le închiriem pochilor care vor beserică. Așa e toată lumea câștigată !

 5. Quod erat demonstrandum”. Din anii 50 tot sub ruși! Noroc cu ceașcă că era ateu!

 6. Dacă celelalte Biserici ortodoxe ar fi procedat la fel ca BOR acum, atunci când ea și-a ”câștigat independența” adică autocefalia, ce-ar fi zis ? Așa cum BOR a ținut să fie autocefală, și Biserica ortodoxă din Ucraina vrea să fie la fel. Doar că BOR ține totdeauna cu cel mai tare, și în politică și, se vede, și în religie. Iar Kievul nu se poate compara cu Kremlinul și cu Putin. Pentru BOR atitudinea asta e o dovadă că e autocefală față de C-pol, dar e dependentă de Moscova. Ar trebui să-și dobândească autocefalia și față de această capitală atât de nocivă pentru noi și pentru toată lumea cinstită.

 7. Pai aiurea s-a autoinvitat anul trecut Kiril in Romania ? Cata ipocrizie , un autocefal (prin geniul lui A.I. Cuza !!!) militeaza pentru „unitatea” ortodoxiei, refuzand unuia ca el, autodeterminarea ! In 20 de ani faceti din Catedrala, muzeu , paganilor !!

 8. E greu de înţeles prudenţa BOR fără informare asupra situaţiei grele a comunităţii româneşti din Ucraina în ce priveşte conservarea identităţii.

  • Crezi ca BOR da doi bani pe romanii din Ucraina?

   BOR lucreaza pentru BOR, sa-si sporeasca averea si puterea, atat.

   Avem prea multi fraieri in tara asta care nu inteleg ca BOR functioneaza ca o mafie, sau mai degraba, ca un partid politic emanat din PCR.

  • Mai degraba pcr a fost emanat din bor-atura… dar dupa cum spuneai, prea multi fraieri care nu (pot) inteleg(e) ca bar(-atura) inseamna mafie

  • Da mi se pare corect. BOR este intr-o situatie dificila. Daca sustine autocefalia Ucrainei atunci indirect sustine inpunerea limbii ucrainiene in slujbele din bisericile romanesti. Asa ceva nu se poate, Ucraina a devenit hiper nationalista tot dupa modelul Putin, avem practic doua tari la fel de nenorocite: Rusia si Ucraina. Daca BOR nu recunoaste autocefalia bisericii Ucrainiene apare ca sustine Moscova. Poate ce trebuiau sa faca este sa zica ca recunosc autocefalia bisericii ucrainiene doar daca biserica poate garanta dreptul romanilor din Ucraina sa-si tina slujbele in limba lor. La asta mai adaugati si faptul ca vor sa scoata limba romana din scoli in Ucraina.

 9. Ucrainenii nu i-au dat destul lui Popa Daniel, securistul multpreafericit. Sa iasa cu malaiul, ceva proprietati „daruite” prin Ucraina si se face avidul de posesiuni lumesti un mielusel darnic, intelegator si atotingaduitor. BORporatia, cel mai bogat SRL din Romania, traieste in Evul Mediu si vrea sa tina si slugile ei tot acolo. Intuneric si supunere oarba-sunt mottoul acestui grup infractional organizat in numele lui Dumnezeu.

  • … conform si aidoma cu modelul islamic. De fapt, in cativa ani chiar nu va mai exista vreo diferenta intre saracia si rudimentarismul cronic din retrogradul si fundamentalistul orient-mijlociu si ioropencele zone tributare horror-docsiei. Aferim!

 10. Pai nu degeaba s-a dat bine patriarhul kgb-Rolex pe linga preafericitul manager Daniel.

 11. Nu inteleg de unde pana unde BOR a declarat ca „refuza sa recunoasca autocefalia Bisericii ortodoxe din Ucraina” tocmai au declarat ca indeamna la dialog intre cele doua Biserici, adica si-au jucat cartea de parte neutra, nu tin partea nici Biserici Ruse, ca sa nu il supere cumva pe „tovarasul” Chiril si nici nu sunt impotriva autocefaliei Bisericii din Ucraina, care ar fi o ipocrizie maxima din partea lor avand in vedere ca au trecut si ei prin acelasi proces prin 1872.

  Luand in considerare declaratile astea, am si eu o intrebare, cum ati ajuns domnule Mihaesu la concluzia asta?

 12. In general bor-atura refuza sa recunoasca orice altceva care contravine: „canoanelor” medievale dar mai ales entereselor sale. Care sunt mascate supt sutane. Iubirea crestina fraterna inseamna de fapt cotizatii substantiale multianuale si repudierea tuturor celorlalte credinte. „cre(s)tine” sau… alternative. Model patentat intre siiti si suniti.
  Mai trist este ca se gasesc destui „pelican(i/ce)” care inghit pe nemestecatelea elucubratiile unor inalt-prea-fatalai mascati in straie aurit-cernite care, impun supunere oarba si tavalire la evanghelie/salāt conform scrierilor „sfinte” si preamaresc/lauda „creatia”/partidul desi infiereaza incestul/furtul.

 13. Pentru cei care încă mai cred în „prietenia” româno-ucrainiană:

  https://www.activenews.ro/stiri-diaspora/Vesti-proaste-pentru-romanii-din-Ucraina-bisericile-romanesti-nu-vor-mai-putea-sluji-in-limba-romana-153068 – Ve?ti proaste pentru românii din Ucraina: bisericile române?ti nu vor mai putea sluji în limba română

  https://www.infowars.com/shock-video-ukrainian-neo-nazis-nail-rebel-fighter-to-cross-burn-him-alive/ – SHOCK VIDEO: UKRAINIAN NEO-NAZIS NAIL REBEL FIGHTER TO CROSS, BURN HIM ALIVE

  https://www.art-emis.ro/jurnalistica/4917-vecinii-nostri-neo-nazistii-ucraineni.html – Vecinii noştri, neo-naziştii ucraineni

  http://www.rgnpress.ro/rgn_18/categorii/politic/28699-2018-09-18-08-57-46.html – Represiunea antiromânească în Ucraina continuă! Directorul Gimnaziului din Crasna, regiunea Cernăuți, eliberat din funcție pentru activitățile sale de apărare a limbii române

  http://www.rgnpress.ro/rgn_18/categorii/economic–social/28721-2018-09-20-10-56-48.html – O nouă acțiune antiromânească în Ucraina! Grădinița „Ghiocelul” din Costiceni, regiunea Cernăuți, ar putea fi închisă. Administrația Raională Noua Suliță – din nou indiferentă

  http://www.rgnpress.ro/rgn_18/categorii/politic/28906-2018-10-12-12-11-30.html – În timp ce Kievul ia măsuri draconice împotriva românilor din Ucraina, ambasadorul Ucrainei la București solicită sprijin autorităţilor locale pentru liceul ucrainean din Sighetu Marmaţiei

  https://www.activenews.ro/stiri/Culmea-nerusinarii-In-An-Centenar-la-Bucuresti-ucrainenii-fac-declaratii-provocatoare-sustinand-ca-armata-romana-a-ocupat-teritoriul-ucrainean-in-Bucovina-in-1918-151625 – Culmea nerușinării! În An Centenar, la București ucrainenii fac declarații provocatoare, susținând că armata română a ocupat teritoriul ucrainean în Bucovina, în 1918

  https://www.activenews.ro/prima-pagina/Episcopul-roman-din-Ucraina-AMENINTAT-de-catre-autoritati-Mi-au-deschis-dosar-penal.-Vor-sa-parasesc-tara-dar-sunt-pe-pamant-roman-nu-plec-nicaieri-Pe-Frontul-din-Est-soldatii-erau-lasati-sa-moara-pentru-a-li-se-trafica-organele-104780 – Episcopul român din Ucraina, AMENINȚAT de către autorități: „Mi-au deschis dosar penal. Vor să părăsesc țara, dar sunt pe pământ român, nu plec nicăieri!” Pe Frontul din Est, soldații erau lăsați să moară pentru a li se trafica organele

  https://www.activenews.ro/stiri/Romanii-din-Ucraina-amenintati-si-umiliti-de-extremistii-ucraineni-in-complicitate-cu-autoritatile-de-la-Kiev-147924 – Românii din Ucraina, amenințați și umiliți de extremiștii ucraineni în complicitate cu autoritățile de la Kiev

 14. Terminati cu minciunile: in primul rand, NU s-a acordat nicio autocefalie. NU exista nicio Biserica Ortodoxa Ucraineana canonica rupta de Moscova si recunoscuta de vreo Biserica Ortodoxa Locala. BOR NU avea ce sa recunoasca. Factiunile carora patriarhia constantinopolului vrea sa le acorde autocefalia NU sunt recunoscute de nimeni si nu au o structura comuna. Deci nu exista.

  In al doilea rand, BOR tocmai a canonizat un sfant din Basarabia, unul dintre unionistii cu Romania. Dar asta va incurca voua planurile de a prezenta BOR ca `vanduta rusilor`.

 15. ,,Dascale-trascale, Be-he-he, Dracu’ sa te ie !” a zis bine Ion Creanga despre un ,,dascal” ca tine, daca tot astepti sa se darame biserica peste tine.

 16. Linkul catre basilica.ro nu mai e functional. De ce oare?

 17. Pai bine face… atata timp cat ucraineni nu vor sa respecte cultele minoritatilor… printre care si cea romana. Fiecare sa se roage in limba lui in biserica sa… nu conteaza in ce tara e. Daca evreii din Bucuresti vor sa se roage in limba iudaica sunt liberi s-o faca. Nemtii si ungurii la fel in bisericile lor catolice si reformate din Transilvania, lipovenii se roga ruseste respectand ritul vechi iar musulmanii in turco-tatara prin moscheile din Dobrogea… nimeni nu-i obliga sa se roage in romana dsca nu vor. Acestea fiin spuse, atata timp cat nu respcta libertatea fiecarei etnii… blocajul Patriarhului mi se pare CORECT !

 18. Domnule Alexandru Mihaescu,

  Chestiune bisericeasca in spatiul ex-urss este f importanta siinsuficient documentata de Hotnews!
  Abordarea simplista produce si insailarea de clisee pe acest taram este daunatoare prin dezinformarea pe care o produce si prin inutila invrajbire intracomunitara!

  Romania are interese perene care trebuie sa determine ca nu doar Biserica ci si Statul, Guvernul roman, presa care vrea saramana a patra putere, saabordeze corect subiectul careramanedupa 1991 o tema fundamentala de politica externa sinatiinala in toate statele implicate prin jurisdictia teritoriala in spatiul canonic afectat …:(

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.