G4Media.ro

Biden cere Rusiei să îl elibereze pe jurnalistul american de la Wall…

Sursa foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Biden cere Rusiei să îl elibereze pe jurnalistul american de la Wall Street Journal, arestat pentru suspiciuni de spionaj: „Dați-i drumul”

Președintele Biden a fost întrebat vineri de CNN care este mesajul său către Rusia în urma reținerii reporterului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal.

„Dați-i drumul”, a spus președintele la plecarea de la Casa Albă în această dimineață.

Context

Washingtonul s-a declarat „extrem de îngrijorat” joi de arestarea unui jurnalist american în Rusia şi a condamnat acţiunile Moscovei de pedepsire a presei, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Suntem extrem de îngrijoraţi de arestarea foarte mediatizată a unui jurnalist american”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, referindu-se la reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich.

Departamentul de Stat a informat că a contactat autorităţile ruse pentru a obţine acces consular la jurnalistul reţinut, iar Casa Albă a asigurat că este în contact cu familia acestuia.

Preşedintele Joe Biden a fost informat despre situaţie, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, în timpul unui briefing de presă.

„Faptul că guvernul rus vizează cetăţeni americani este inacceptabil”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a executivului american, Karine Jean-Pierre, într-o declaraţie separată în care a condamnat, la rândul ei, arestarea lui Gershkovich în „cei mai fermi termeni”.

Serviciile de securitate ruse au anunţat joi că Evan Gershkovich a fost arestat la Ekaterinburg, în Urali, sub suspiciunea de „spionaj”, un caz fără precedent în istoria recentă a ţării. Această arestare survine într-un context de represiune sporită în Rusia la adresa mass-media după ofensiva împotriva Ucrainei, care a tensionat foarte mult relaţiile dintre Moscova şi Washington.

„Înţelegem că toţi faceţi o muncă importantă şi, pentru a o face, doriţi şi sunteţi nevoiţi să vă asumaţi riscuri. Respectăm acest lucru. Dar asta nu schimbă cu nimic îngrijorarea noastră profundă cu privire la prezenţa americanilor în Rusia”, le-a spus Kirby reporterilor.

Karine Jean-Pierre a îndemnat toţi cetăţenii americani să nu călătorească în Rusia, iar pe cei care locuiesc sau călătoresc să părăsească imediat teritoriul Rusiei.

Mai mulţi americani sunt deja arestaţi în Rusia. Unul din aceştia, Paul Whelan, ispăşeşte o pedeapsă de 16 ani de închisoare pentru spionaj într-un caz pe care Whelan şi Washingtonul îl consideră inventat. Fostul militar american a fost arestat în 2018, iar negocierile pentru a-l elibera sunt în curs de câţiva ani.

„Nu este o tactică nouă pentru domnul Putin şi pentru oficialii ruşi să aresteze străini şi, în special, americanii”, a criticat John Kirby, aşa cum nu este o noutate pentru preşedintele rus să „atace o presă liberă şi independentă”.

Fratele lui Paul Whelan a reacţionat cerând administraţiei Biden să facă o prioritate din eliberarea americanilor deţinuţi în străinătate.”Sper că guvernul SUA va acţiona rapid şi decisiv, astfel încât Paul şi domnul Gershkovich să se poată reuni rapid cu familia şi cu cei dragi”, a spus el într-un comunicat.

Cel mai recent schimb dintre Moscova şi Washington a avut loc în decembrie, când Rusia l-a predat pe baschetbalistul Brittney Griner, reţinută pentru trafic de droguri, în schimbul eliberării traficantului de arme Victor Bout, închis în SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...