G4Media.ro

Biden asigură Kievul de ”sprijinul neclintit” al SUA pentru suveranitatea și integritatea…

Biden asigură Kievul de ”sprijinul neclintit” al SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața ”agresiunii rusești care continuă în Donbas şi în Crimeea”

Preşedintele american Joe Biden a exprimat vineri „sprijinul neclintit” al SUA pentru suveranitatea Ucrainei într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodomir Zelenski, a comunicat Casa Albă, citată de Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

„Preşedintele Biden a afirmat sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei care continuă în Donbas şi în Crimeea”, a declarat Casa Albă.

Ucraina acuzase joi Rusia de concentrarea a mii de militari la frontiera care separă cele două ţări şi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014.

În aceeaşi zi, Washingtonul a avertizat Rusia împotriva oricărei tentative de „intimidare” la adresa Ucrainei, declarându-se „preocupat de recentele escaladări ale acţiunilor agresive şi provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei”.

Moscova a răspuns vineri că nu doreşte conflict, dar a avertizat Occidentul împotriva oricărei ingerinţe militare şi a cerut Kievului să se abţină de la orice „provocare”.

După un armistiţiu îndelungat în a doua jumătate a anului 2020, schimburile de focuri în estul Ucrainei s-au înmulţit începând din ianuarie. Cele două tabere îşi atribuie reciproc responsabilitatea escaladării conflictului.

În cursul convorbirii telefonice, Joe Biden şi-a reafirmat de asemenea voinţa de a „revitaliza parteneriatul strategic” între Ucraina şi SUA, asigurând că reformele aplicate de preşedintele Volodimir Zelenski împotriva corupţiei sunt „cruciale pentru aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei”.

La rândul său, preşedintele ucrainean a salutat „parteneriatul crucial” cu Washingtonul: „Parteneriatul american este crucial pentru ucraineni”, a scris el pe Twitter după convorbirea cu Biden.

În aceeaşi postare, Zelenski a menţionat că Ucraina şi SUA stau umăr la umăr atunci când vine vorba de prezervarea democraţiei, conform agenţiei ucrainene oficiale de presă Ukrinform. „Sunt serios angajat în ceea ce priveşte reformarea Ucrainei, creşterea transparenţei şi obţinerea păcii” în Donbas, a afirmat Zelenski.

Potrivit Ukrinform, aceasta este prima convorbire telefonică dintre preşedinţii Ucrainei şi SUA după învestirea lui Joe Biden în funcţie la 20 ianuarie.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. dar minoritatile romane si poloneze, calcate pe cap de statul oligarho-fascist ucrainean?
    aaaa, minoritatile nu sunt bune cand sunt albe, ok bideu, drum bun pe scari

  2. Senilul ăsta confundă Minsk ul cu Kiev ul așa cum au confundat Piteștiul cu Ploieștiul

  3. Se ni lul adică dna Harris, ăsta confundă Minsk ul cu Kiev ul așa cum au confundat Piteștiul cu Ploieștiul

  4. Daca nu renunta Ucraina la rachetele nucleare in baza unui tratat care le recunoaste integritatea teritoriala mai avea azi Putin tupeul asta de criminal? …Invatatura de minte sa nu ai niciodat incredere in tratatele semnate de Kremlin.

  5. Da chiar sunt de treaba americanii astia….dupa ce au distrus tarile din Asia de CE sa nu puna amprenta si pe Europa incet incet?sa mai iasa o scanteie cu rusii si vom fii carne de tun . La propriu.

  6. Plan pe termen lung resursele Rossiei. Pe pariu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.