G4Media.ro

Berlinul încurajează discuţiile constructive între UE şi China privind tarifele vamale

sursa foto: Unsplash/ Raja Sen

Berlinul încurajează discuţiile constructive între UE şi China privind tarifele vamale

Germania încurajează Comisia Europeană să aibă discuţii constructive cu Beijingul privind impunerea de tarife vamale suplimentare pentru vehiculele electrice (EV) fabricate în China, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Guvernului, adăugând că Berlinul nu vrea mai multe restricţii comerciale ci un comerţ echitabil, transmit DPA şi Reuters, conform Agerpres.

Executivul comunitar a informat că intenţionează să impună tarife vamale suplimentare pentru automobilele electrice chineze, începând cu data de 4 iulie, o măsură care este posibil să ducă la represalii din partea Chinei. Vehiculele produse în uzinele chineze şi importate în UE sunt vizate deja de tarife vamale de 10%. Bruxelles-ul intenţionează să majoreze aceste tarife cu 17,4% pentru automobilele BYD, cu 20% pentru automobilele Geely şi cu 38,1% pentru automobilele SAIC.

Asociaţia Industriei Auto din Germania (VDA) a criticat anunţul Executivului comunitar, iar preşedintele influentului grup de lobby, Hildegard Müller, a numit astfel de tarife un obstacol în calea cooperării globale şi a apreciat că decizia ar putea creşte riscul unor conflicte comerciale mondiale.

China, cea mai mare piaţă auto din lume, este şi un centru cheie de producţie pentru multe companii auto germane.

„De asemenea, este o realitate faptul că taxele compensatorii asupra vehiculelor electrice importate din China nu sunt adecvate pentru consolidarea competitivităţii industriei auto europene”, a declarat Müller. Oficialul a adăugat: „Este de competenţa Chinei să abordeze Europa cu propuneri constructive pentru a opri rapid comportamentul care denaturează concurenţa, în vederea evitării escaladării conflictelor comerciale.

Şi Asociaţia Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK) a avertizat că decizia ar putea duce la conflicte comerciale mai ample.

Acţiunile Volkswagen şi BMW înregistrau un recul între 1-1,8%, având unele cele mai slabe performanţe din rândul companiilor incluse în indicele principal DAX 40 al Bursei de la Frankfurt, în timp ce titlurile producătorului german de maşini de lux Porsche au scăzut cu peste 7%.

Analiştii de la Jefferies susţin că acţiunile producătorilor german sunt afectate din cauza temerilor legate de represaliile din partea Chinei.

Şi Ministerul Comerţului din China a avertizat că va lua toate măsurile necesare pentru protejarea drepturilor legitime ale producătorilor auto chinezi, în urma deciziei UE.

China va monitoriza cu atenţie situaţia, a precizat Ministerul Comerţului din China, adăugând că decizia blocului comunitar încalcă reglementările comerciale globale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează