G4Media.ro

Belarusul susține că va trimite 5.000 de migranți în țările de origine,…

Belarusul susține că va trimite 5.000 de migranți în țările de origine, dar vrea ca Uniunea Europeană să preia alți 2.000: „Ne respectăm promisiunile, deşi UE încă nu şi-a respectat o unică obligaţie”

Belarusul doreşte ca Uniunea Europeană să preia 2.000 de migranţi, iar autorităţile de la Minsk vor repatria în ţările lor alţi 5.000 de migranţi pentru a soluţiona actuala criză de la frontiera cu Polonia, a anunţat joi Natalia Eismont, purtătoare de cuvânt a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, citată de agenţia de presă BelTa, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

„Uniunea Europeană creează un coridor umanitar pentru 2.000 de refugiaţi care se află în campament. Ne angajăm să facilităm (pe cât posibil şi dacă ei doresc) revenirea celorlalţi 5.000 în ţara lor”, a declarat Eismont.

Deocamdată nu este clar dacă propunerea va fi acceptată de UE, în special întrucât repatrierea celor 5.000 de migranţi ar avea loc doar cu unele condiţii. Anterior, Comisia Europeană subliniase că nici nu se pune problema unei eventuale negocieri cu Lukaşenko.

Un prim avion a decolat joi de la Minsk cu destinaţia Bagdad, având la bord migranţi care au fost blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia, a indicat administraţia aeroportului din capitala belarusă.

Potrivit Nataliei Eismont, la bordul avionului companiei Iraqi Airways se află 374 de pasageri, dintre care majoritatea sunt cetăţenilor irakieni. „Ne respectăm promisiunile, deşi UE încă nu şi-a respectat o unică obligaţie”, a adăugat ea.

Mii de migranţi, în majoritatea originari din Orientul Mijlociu, se află în prezent blocaţi de mai multe zile în condiţii de temperaturi scăzute de-a lungul frontierei dintre Belarus şi Polonia, în speranţa că vor putea intra pe teritoriul UE.

Uniunea Europeană îl acuză pe Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte. Această creştere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident.

UE a adoptat noi sancţiuni economice contra Belarusului după ce autorităţile de la Minsk au forţat un avion al companiei aeriene low-cost irlandeze Ryanair să aterizeze pentru a putea aresta un disident aflat la bord.

Ulterior, migranţi proveniţi mai ales din Irak, RD Congo şi Camerun au început să apară la graniţa Belarusului cu Lituania, iar apoi şi la frontierele cu Letonia şi Polonia.

Sursa foto: Captură video – Twitter / Border Committee of the Republic of Belarus (Госпогранкомитет Беларуси)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Ai auzit Merkel,ce mai stai?

  2. da ce ” obligație ” avea UE?

  3. Pai tot de 2000 migranți se vorbea la granița Poloniei.De unde au mai apărut 5000?Porc mare Lukașenko…

  4. La nivel platenetar UE/Germania este privita ca pr0ast4 satului!

  5. G4 papagali ca si bot malin

  6. Dar Belarus si Rusia, aparatoarele democratiei, de ce nu ii primesc?