G4Media.ro

Belarus se sustrage sancțiunilor UE prin importul de lemn în Polonia cu…

Foto: belarus.by

Belarus se sustrage sancțiunilor UE prin importul de lemn în Polonia cu documente false, potrivit unei anchete jurnalistice

Belarus eludează sancțiunile exportând lemn în UE prin Polonia, folosind documente false care sugerează că provine din Kazahstan – o țară care nu are aproape deloc păduri – a constatat o anchetă jurnalistică internațională, citată de Notes from Poland.

După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, importurile în UE de lemn presupus a fi din Kazahstan au explodat, crescând de 325 de ori în valoare, de la aproximativ 387.000 de euro în 2021 la aproape 126 de milioane de euro în 2023.

Importurile către Polonia, de aproape 68 de milioane de euro, au reprezentat mai mult de jumătate din această din urmă cifră.

Cu toate acestea, o investigație realizată de Radio Europa Liberă, ziarul polonez Gazeta Wyborcza și Centrul de Investigații din Belarus a descoperit că cel puțin o parte din aceste importuri din Kazahstan sunt de fapt lemn din Belarus care a fost documentat în mod fals pentru a se sustrage sancțiunilor UE în vigoare din iunie 2022.

Documentele obținute de jurnaliști de la surse din cadrul industriei indică faptul că firmele din Belarus falsifică înregistrările de expediere a lemnului. Un astfel de contract a fost încheiat în valoare de aproape 1 milion de euro între compania kazahă Nurr-electro și firma poloneză PLRBL.

Cu toate acestea, după ce jurnaliștii au cerut ambelor companii detalii despre acest acord, Nurr-electro a negat că ar fi efectuat unul dintre transporturile documentate în registre.

„Nu au existat tranzacții financiare în cadrul unui astfel de acord”, a declarat avocatul acesteia, citat de Radio Europa Liberă. „Acesta este cu siguranță un fals. Noi nu avem un astfel de sigiliu”.

Doi experți în design grafic consultați de jurnaliști au confirmat amândoi că sigiliile și semnăturile companiei kazahe și ale ministerului de finanțe au fost adăugate pe document cu ajutorul unui editor foto.

Publicitate electorală

Camera Economică Poloneză a Industriei Lemnului a observat, de asemenea, o creștere semnificativă a importurilor de lemn din Kazahstan în ultimii doi ani, în ciuda faptului că această țară – din care doar 1,7% este împădurită, față de 46% din Belarus – nu are un istoric de producție.

Directorul Camerei, Piotr Garstka, a declarat pentru Gazeta Wyborcza că Kazahstanul nu a produs niciodată placaj, dar în doi ani a devenit principalul furnizor al acestui material.

El a adăugat că membrii organizației au observat că au fost atribuite licitații pentru furnizarea de cherestea în care prețurile erau „anormal de mici, chiar sub costul materiei prime”. Aceștia au cerut Ministerului polonez al bunurilor de stat să „ia măsuri de remediere adecvate”.

„Eludarea sancțiunilor este în curs de desfășurare, iar aplicarea lor nu este 100% eficientă”, a declarat Garstka.

Serviciul vamal polonez a recunoscut, de asemenea, în fața Centrului de Investigații din Belarus că nu are capacitatea de a examina toate declarațiile vamale și facturile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. De ce șoșocii polonezi nu blochează și granita cu Lukașenko?