G4Media.ro

Beijingul insistă asupra ”cutumei istorice” în succesiunea lui Dalai Lama, după ce…

Beijingul insistă asupra ”cutumei istorice” în succesiunea lui Dalai Lama, după ce SUA sugerează ca ONU să se implice în acest proces, fără ca decesul actualului lider tibetan să fi avut loc

China a insistat luni asupra respectării ”cutumei istorice” a desemnării Dalai Lama, respingând o sugestie a Statelor Unite cu privire la implicarea ONU în această procedură – fără ca decesul actualului lider tibetan să fi avut loc, relatează AFP, citată de News.ro.

Ambasadorul american însărcinat cu libertatea religioasă Sam Brownback a pledat vineri ca ONU să joace un rol în desemnarea viitorului Dalai Lama, în timp ce actualul Dalai Lama, Tenzin Gyatso, este în vârstă de 84 de ani.

Activiştii tibetani şi Beijingul ştiu că decesul său ar putea aplica o lovitură căutării autonomiei regiunii tibetane, aflată sub controlul regimului comunist din 1951.

Autorităţile chineze ar putea atunci să se însărcineze să-i identifice succesorul, în speranţa de a desemna pe cineva mai înclinat să accepte acapararea Beijingului.

Budiştii tibetani aleg în mod tradiţional un Dalai Lama printr-o căutare spirituală care poate dura mai mulţi ani, în care un comitet itinerant caută semne care să arate că un copil mic poate fi reîncarnarea ultimului lider spiritual.

Acest proces ”este vechi de câteva secole”, a subliniat în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang.

Reîncarnarea lui Dalai Lama este necesar, aşadar, ”să respecte legile şi reglementările ţării, dar şi ritualurile religioase şi cutuma istorică”, a pledat el.

Geng a acuzat Statele Unite de faptul că ”se amestecă în afacerile interne ale Chinei sub pretextul libertăţii religioase”.

Tentativa americană cu privire la ONU ”este sortită eşecului şi se va lovide opoziţia comunităţii internaţionale”, a dat el asigurări.

China dispune de un drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Votați Klaus Iohannis!
    Votați bunăstarea și echilibrul!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.