G4Media.ro

BCE se confruntă cu o nouă fază a inflației, politica restrictivă va…

Sursa foto: Dreamstime

BCE se confruntă cu o nouă fază a inflației, politica restrictivă va continua – Lagarde

Inflația din zona euro a intrat într-o nouă fază care va dura probabil o perioadă de timp, ceea ce obligă Banca Centrală Europeană (BCE) să continue să majoreze ratele dobânzilor, să mențină o politică restrictivă și să evite să declare sfârșitul majorărilor de rate, a declarat marți președintele instituției.

La fiecare dintre reuniunile sale de politică monetară din iulie 2022, BCE a decis să majoreze ratele sale cheie, ducând rata dobânzii la facilitatea de depozit la 3,5%. Ea s-a angajat deja să continue pe această cale în iulie, în speranța de a limita inflația, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.

„Este puțin probabil ca, în viitorul apropiat, banca centrală să poată spune cu încredere că a fost atins vârful ratelor”, a declarat Christine Lagarde în discursul de deschidere a forumului anual al BCE de la Sintra, Portugalia.

„Acesta este motivul pentru care politica noastră trebuie să fie decisă ședință cu ședință și trebuie să rămână bazată pe date”, a adăugat ea.

Creșterea relativ rapidă a salariilor și o piață a forței de muncă rezistentă sunt susceptibile de a consolida presiunile inflaționiste.

În timp ce zona euro a intrat într-o recesiune tehnică la începutul acestui an, companiile își păstrează angajații, o tendință neașteptată care alimentează creșterea salariilor.

„Această deconectare reflectă în parte faptul că societățile își păstrează forța de muncă într-un context de deficit de forță de muncă”, a declarat Christine Lagarde. „Acest lucru cântărește asupra creșterii productivității, iar stimulentul pentru companii de a păstra forța de muncă s-ar putea să nu dispară rapid”.

O altă dificultate pentru BCE este că o mare parte din creșterea ocupării forței de muncă provine din sectoare în care creșterea productivității este istoric scăzută.

„Toate acestea înseamnă că ne vom confrunta cu mai mulți ani de creștere a salariilor nominale, cu presiuni asupra costurilor unitare cu forța de muncă exacerbate de creșterea moderată a productivității”, a continuat președintele BCE.

Aceste evoluții vor determina Banca să se angajeze clar să mențină ratele ridicate pentru o perioadă extinsă.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...