G4Media.ro

Băsescu atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vilă…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Băsescu atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vilă de protocol şi paza SPP / Curtea de Apel a admis o cerere a fostului președinte privind o sintagma din legea care l-a lăsat fără privilegii

Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor preşedinţi, respectiv vilă de protocol de la RA-APPS şi dispozitiv de protecţie al SPP, transmite Agerpres.

Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Traian Băsescu şi a dispus sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate privind o sintagmă din Legea 406/2001, care prevede că foştii preşedinţi îşi pierd privilegiile dacă au în justiţie o decizie definitivă că au colaborat cu fosta Securitate comunistă.

Hotărârea a fost luată în cadrul unui proces în care Traian Băsescu a solicitat suspendarea deciziei SPP prin care i-a fost retras dispozitivul de protecţie.

Băsescu a pierdut în primă instanţă procesul, însă a obţinut din partea Curţii de Apel Bucureşti sesizarea Curţii Constituţionale.

Dacă judecătorii de la CCR vor declara neconstituţionale modificările aduse Legii 406/2001, atunci Traian Băsescu îşi va recăpăta privilegiile.

Judecătorul Amer Jabre, care a dispus sesizarea CCR, notează de altfel că există o „îndoială serioasă” cu privire la constituţionalitatea modificărilor aduse Legii 406/2001, solicitând şi analizarea unui articol din Codul administrativ.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate privind: – art. 2, alin.1, lit.t si art.14, alin.1 din Legea nr.554/2004, în măsura în care se interpretează în sensul că instanţa de contencios administrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci când există o îndoială serioasă în privinţa constituţionalităţii actului cu putere de lege în baza căruia a fost emis actul administrativ – Legea nr.243/2021; – art.1, alin.3 din Legea nr.406/2001, în privinţa sintagmei „şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”. Respinge cererea de suspendare a executării, ca neîntemeiată. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare”, se arată în dispozitivul instanţei.

În calitate de şef al statului, în perioada 2004 – 2014, Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii: a primit în folosinţă gratuită o vilă de protocol pe strada Gogol din Sectorul 1 al Capitalei, avea indemnizaţie şi dispozitiv de protecţie şi pază de la SPP.

În octombrie 2021, Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român a fost modificată (prin Legea nr. 243/2021), fiind introdus un nou articol care prevede că foştii preşedinţi pierd dreptul la aceste beneficii dacă o instanţa a constatat prin decizie definitivă că au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, prevede art.3 din Legea 406/2001, introdus în octombrie 2021.

Cum Traian Băsescu a primit în luna martie, la Instanţa supremă, o decizie definitivă că a fost colaborator al Securităţii, a fost nevoit să părăsească vila de protocol, iar SPP l-a anunţat că nu mai beneficiază de dreptul la protecţie şi pază din partea Serviciului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Normal ca e neconstitutional! 🙂
  Pai noii sekuristi si majoritatea PSD/PNL/UDMR isi fac in perioada asta toate privilegiile posibile (legi speciale, salarii si pensii speciale nesimtite, spitale proprii etc), iar vechii sekuristi raman fara vilele de protocol si paza SPP? 😀
  E discriminare! 😛

  • Pai… poti da articol de lege care se aplica unui singur om? Cati fosti presedinti avem? La cati fosti presedinti se putea aplica articolul ala dat in 2021? Ce rost avea articolul ala de lega daca nu razbunare politica?

  • „In calitate de şef al statului, în perioada 2004 – 2014, Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii:” Nu în calitate de șef al statului ci ca urmare a demnității detinute in statul român legea prevede. . . Cred că și custodele coroanei beneficiază de locuință și SPP cu toate că nu a avut demnități oficiale în statul român

 2. Ei fac legi apoi tot ei contesta la CCR.Asta arata ce fel de parlamentari avem.Toti gasesc un refugiu la CCR cand o comit.Asa oameni asa tara.

 3. Era prin Constituție ceva despre neretroactivitatea legilor. Deci, chiar dacă ți-e antipatic individul, prevederea nu e aplicabilă unora care au fost președinți cu 7ani în urmă.

 4. Matrozul va castiga fara probleme pentru ca are dreptate.Borfasii care populeaza parlamentul au raspuns prompt la comanda Varanului, dar au uitat cam repede cu cine au de-a face.Tutorele lui Nuti blonda nu este chiar un fraier.

 5. Nu are pic de ruşine pentru ce a făcut

 6. Legea in cauză e constituțională pentru că e firesc să nu mai ai avantajele aferente președinției atâta timp cât nu ai îndeplinit condițiile de fond de validitate(adică să fi declarat realitatea colaborării cu poliția politică.Problema este că va avea câștig de cauză pe temeiul neretroactivității legii civile(ce presupune că vor scăpa legii noi cazurile anterioare intrării în vigoare a acesteia(art.4 Cod civil).Soluția este promovarea unei acțiuni în constatare a nulității mandatelor de președinte ale persoanei pe motive de neîndeplinire a condițiilor de fond de validitate privind necolaborarea cu SECU).Dar cine să o promoveze- Protocolul de stat???!!!

  • Ce a schimbat in ro in doua mandate de merită atitea facilități ? A deschis drumul spre ” speciale ” , era la m. Transporturilor a fabricat taxa bas.,a fabricat din plescoi ministru. Pe nastae la zdup .

 7. Ne-am întors la Justiția Stanoiu-Nastase ,cred că mai țineți minte ,cam pe cine mai băgăm în pușcărie .
  Sau ,,Adriane nici nu știi cât de mic incepi să fii,,.
  El și Udrea vor fi hărțuiți toată viața .