G4Media.ro

Negocierile în care au fost implicați președintele Emiratelor Arabe și prințul moștenitor…

sursa foto: facebook/Brittney Griner

Negocierile în care au fost implicați președintele Emiratelor Arabe și prințul moștenitor saudit au dus la eliberarea baschetbalistei americane Brittney Griner care se afla în închisoare în Rusia

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite şi prinţul moştenitor saudit au condus medierea care a avut ca rezultat eliberarea baschetbalistei americane Brittney Griner într-un schimb de deţinuţi cu Rusia, potrivit unui comunicat comun emis joi de cele două state arabe, relatează Agerpres.

Griner a sosit în capitala Emiratelor, Abu Dhabi, la bordul unui avion privat de la Moscova după punerea sa în libertate de către autorităţile ruse, iar cetăţeanul rus Viktor Bout, un fost dealer de arme, a ajuns de la Washington, într-un alt avion privat, după ce a fost eliberat de autorităţile americane, precizează comunicatul.

‘Eforturile reuşite de mediere reflectă legăturile puternice de prietenie pe care cele două ţări le au cu Statele Unite şi cu Rusia, şi rolul important jucat de conducerile celor două ţări frăţeşti în întărirea dialogului între toate părţile’, se spune în comunicatul în limba arabă.

Arabia Saudită obţinuse o victorie diplomatică în septembrie prin medierea care a condus la eliberarea luptătorilor străini capturaţi în Ucraina.

Arabia Saudită şi EAU, aliaţi tradiţionali ai SUA, sunt membri ai alianţei OPEC+ a ţărilor producătoare de petrol, din care face parte şi Rusia, şi au rezistat presiunii occidentale de a ajuta la izolarea Moscovei în urma invaziei ruse în Ucraina.

Medierea reflectă eforturile de a arăta că legăturile lor cu Rusia sunt şi în beneficiul Washingtonului, care a acuzat producătorii de petrol din Golf că se plasează de partea Rusiei atunci când OPEC+ a convenit în octombrie să reducă producţia, în pofida obiecţiilor Statelor Unite, notează Reuters.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...