G4Media.ro

Bărbatul care în urmă cu un an a intrat în plin cu…

Bărbatul care în urmă cu un an a intrat în plin cu mașina în oameni la mallul din Brăila a primit o pedeapsă record de 30 de ani de închisoare

Autorul atentatului terorist de la Mall Brăila, Marius Valentin Parfenie, în vârstă de 21 de ani, a primit o pedeapsă record de 30 de ani de închisoare, sentinţă dată în primă instanţă de magistraţii Tribunalului Brăila, fiind condamnat pentru un cumul de infracţiuni, respectiv trei tentative de omor, tâlhărie, conducere sub influenţa alcoolului, părăsirea locului accidentului şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, relatează Agerpres.

Pe 11 noiembrie 2018, Marius Valentin Parfenie a rănit zece persoane, între care doi copii, de 11 şi 13 ani, după ce a intrat cu maşina în uşile de acces de la Mall Brăila, la puţin timp după ce a înjunghiat un bărbat şi a rănit doi pietoni aflaţi pe centura oraşului.

În noiembrie 2018, Marius Valentin Parfenie și-a pus în gând „să curgă sânge”. Lucrase în străinătate și urma să plece din nou peste hotare, fapt care l-a scos din minți, după cum a scris, cu câteva ore înainte de atac, în mai multe bilete găsite de anchetatori la domiciliul său, scrie debraila.ro.

„Eu nu vreau nici democratie, nici bani, nici faima, familia langa mine o vroiam. Daca nu pot avea acest lux, atunci va voi distruge. Azi este o zi istorica pentru RO! (…) Nu este un atac terorist, ci este patriotism si iubire de tara. Sper sa va influentez intr-un mod pozitiv si sa va treziti la realitate. Nu mai fiti sclavi in tara voastra si nu mai lasati pe nimeni sa va calce in picioare”, sunt doar cateva dintre gandurile bolnave pe care braileanul le-a asternut pe hartie.

Tanarul era doar baut. Nu consumase droguri si avea discernamant in momentul comiterii faptelor. Dupa ce a furat masina, Parfenie a calcat acceleratia si nu a mai tinut cont de nimic, fiind hotarat sa ucida, iar apoi sa se omoare.

„Trebuie sa curga sange pentru tara asta! Sunt un terorist! Vreau sa curga sange pentru Romania!”, a strigat atactorul atunci cand se afla la pamant – imobilizat de mai multi barbati, in fata intrarii principale a mall-ului.

Judecatorul de drepturi si libertati care a dispus, a doua zi dupa atac, arestarea preventiva a lui Parfenie a descris, la acel moment, modul in care a decurs planul criminal, inspirat din atentatele teroriste.

„In privinta pericolului concret pentru ordinea publica, instanta a avut in vedere modul de comitere a faptelor, prin planificarea intregii activitati infractionale, la limita unui atentant terorist, in sensul ca inculpatul, cu ceva timp inainte de data de 11 noiembrie, ori chiar in ziua respectiva, si-ar fi propus sa ucida cat mai multe persoane cu putinta. (…) a sustras mijlocul de transport, un autoturism marca Skoda Superb, folosit in mod clar ca mijloc prin care sa-si duca la bun sfarsit actiunea criminala, constand in uciderea a cat mai multor persoane cu putinta, iar la urma sa se sinucida, eventual, daca nu va fi doborat de organele de politie, asa dupa cum inculpatul a si declarat in fata organului de urmarire penala. (…) Doar hazardul a facut ca victimele lovite la mall sa nu fie ucise efectiv. (…) Consecintele faptelor inculpatului ar fi fost si mai grave daca nu se bloca autoturismul la intrarea in mall si daca inculpatul nu era oprit la timp de catre cetatenii cu spirit civic care au actionat imediat si l-au extras pe inculpat din autoturism”, a aratat magistratul.

Potrivit informaţiilor făcute publice de Tribunalul Brăila, s-au aplicat condamnări pentru fiecare faptă în parte, cele mai mari pedepse fiind pentru infracţiunile de tentativă de omor, respectiv 20, 12 şi 10 ani închisoare, iar în urma contopirii pedepselor s-a ajuns la peste 33 de ani închisoare. Având în vedere că pedeapsa principală rezultată în urma cumulului de infracţiuni depăşea maximum general al pedepsei închisorii de 30 de ani, instanţa a dispus ca inculpatul să rămână cu 30 de ani de închisoare.

Astfel, Marius Valentin Parfenie a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de tentativă la omor calificat, după ce a intrat cu maşina în uşile de acces de la Promenada Mall Brăila.

El a mai fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de tentativă la omor calificat, faptă comisă pe raza comunei brăilene Cazasu, unde a înjunghiat un vânzător de maşini şi i-a furat un autoturism pe care, iniţial, venise să îl cumpere.

Inculpatul a mai primit pedeapsa de 8 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată, victimă fiind tot vânzătorul autoturismului din Cazasu.

Parfenie a mai fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de tentativă la omor calificat, după ce, în timp ce mergea cu maşina furată, a lovit intenţionat două persoane care se aflau pe DE 87, Şoseaua de Centură a municipiului Brăila, care au fost grav rănite.

Inculpatul a mai primit 3 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, 4 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de părăsire a locului accidentului, 1 an şi 2 luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de distrugere, plus 1 an şi 2 luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice.

„În temeiul prevederilor art. 38 alin. 1 şi 2 şi art. 39 alin. 1 litera b din Codul Penal, contopeşte pedepsele principale aplicate inculpatului constând în pedepsele închisorii de 10 ani, 8 ani, 12 ani, 20 de ani, 3 ani, 4 ani, 1 an şi 2 luni şi respectiv 1 an şi 2 luni, acesta urmând a executa pedeapsa cea mai grea de 20 de ani închisoare la care se adaugă sporul obligatoriu de 13 ani, o lună şi 10 zile reprezentând o treime din restul celorlalte pedepse, rezultând pedeapsa principală rezultantă de 33 de ani, o lună şi 10 zile de închisoare. În temeiul dispoziţiilor art. 60 din Codul Penal, constatând că pedeapsa principală rezultantă depăşeşte maximul general al pedepsei închisorii de 30 de ani, dispune ca inculpatul să execute pedeapsa principală rezultantă a închisorii de 30 de ani. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii şi a arestării preventive de la data de 11 noiembrie 2018 la zi. Menţine măsura arestării preventive a inculpatului. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, au decis magistraţii Tribunalului Brăila.

Potrivit procurorului criminalist Mircea Ciutac, cel care s-a ocupat de acest caz, Parfenie „avea discernământ” în momentul comiterii faptei, aşa cum reiese din rezultatul expertizei psihiatrice făcute la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”.

De asemenea, Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) Iaşi a transmis Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila rezultatul probelor de sânge, care arată că Parfenie nu se afla sub influenţa drogurilor în momentul în care a comis fapta, dar avea o alcoolemie în sânge de 1,25 grame la mie.

În acest caz, procurorii Serviciului Teritorial Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la posibila săvârşire a unor infracţiuni prevăzute de Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, fiind vorba de un dosar distinct de cel deschis la Tribunalul Brăila.

Conform informaţiilor furnizate de Biroul de Presă al Tribunalului Brăila, planul atacatorului era să omoare cât mai mulţi oameni şi apoi să se sinucidă.

„Acţiunile au avut menirea de a atrage atenţia asupra unui aspect, a unei idei, în general unei idei extremiste/radicale, ori pentru a schimba ceva în ordinea unei societăţi, inclusiv în deciziile din domeniul politic, toate acestea fiind prevăzute expres de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, iar în cazul de faţă, scopul final şi declarat chiar de inculpat al acţiunilor sale a fost acela de a extermina cât mai mulţi români, care nu se circumscriu ideii sale de calitate umană, aşa cum inculpatul a văzut că sunt oamenii în Suedia, de exemplu (acolo unde ar fi lucrat, conform propriilor declaraţii), inculpatul declarând, la momentul prinderii sale de către cetăţeni, că ‘trebuie să curgă sânge în ţara asta’, ‘sunt un terorist’ etc, relevante fiind sub acest aspect şi ideile radicale pe care inculpatul le-a expus în biletele scrise olograf chiar de către el şi care se află la dosarul cauzei”, precizează Tribunalul Brăila.

Parfenie a fost condamnat în 2017, de Judecătoria Brăila, la 6 luni de supraveghere ca măsură educativă, pentru comiterea în 2015, pe vremea când era minor, a infracţiunii de lovire sau alte violenţe, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Laura Dan. Potrivit acesteia, la acel moment, Marius Valentin Parfenie şi tatăl său au bătut cu ranga un bărbat care a avut nevoie de spitalizare. Tatăl tânărului a fost condamnat, la rândul lui, la 8 luni de închisoare.

Sursa foto: debraila.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Sper sa nu iasa in 3-4 ani, desi ma cam indoiesc.

 2. Daca era corupt, iesea dupa 1 an, noi iubim coruptii si ii tot votam, desi avem si alte optiuni pe buletinul de vot.

  Dar nu-i problema, recursul compensatoriu functioneaza exact cum a vrut PSD/ALDE, il va scoate si pe acest criminal din parnaie inainte de vreme si va ucide din nou, cum au ucis si alti recidivisti eliberati, asta s-a dorit.

  Halal tara. Halal popor.

 3. Inchisoare pe viata este pedeapsa corecta!
  Orice alta pedeapsa arata o lipsa profund jignitoare de respect pentru dreptul la viata al oamenilor onesti .
  Cand statul esueaza sa-mi protejeze acest drept fundamental e foarte grav, induce in populatie sentimentul ca drepturile individuale pot fi oricand aruncate la gunoi .
  Second Amendment din Constitutia SUA trebuie introdus si in Constitutia Romaniei. Demnitatea umana, libertatea si dreptul la viata sunt valori supreme si ele trebuie pazite de cetateni atunci cand statul esueaza in mod lamentabil s-o faca.

 4. „gandurile bolnave” insirate pe biletele de acest criminal, nu sunt chiar ganduri bolnave, daca stai sa te gandesti. Dorinta de a trai langa familie, de a nu fi necoit se emigrezi…cred ca se afla in mintea oricui este obnligat sa munceasca in afara tarii si sa se desparta de cei dragi.
  Actiunile care au decurs insa din aceste ganduri sun absolut bolnave si e bienca au fost pedepsite exemplar.

 5. trebuia tras in teapa nu irositi bani cu inchisoare

 6. Când se va ielibera mai devreme, sper să îi ievalueze și familiile lui Tumorel, Ciordache, nicoLichea și a lui 0lae.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.