G4Media.ro

Bărbatul care a amenințat-o pe jurnalista Emilia Șercan a fost condamnat la…

Bărbatul care a amenințat-o pe jurnalista Emilia Șercan a fost condamnat la un an de închisoare cu amânarea executării. Fostul ofițer de poliție a recunoscut acuzațiile 

Tribunalul București l-a condamnat, în primă instanță pe Bărbulescu Adrian, bărbatul care a amenințat-o pe Emilia Șercan, la un an de închisoare cu amânarea executării. Decizia a fost dată în baza unui acord de recunoaștere a vinovăției și poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel București.

Minuta pe scurt a instanței: 

 • Admite acordul de recunoastere.  Stabileste inculpatului Barbulescu Gheorghe Adrian pedeapsa de 1 an inchisoare.  In baza art.83 cod penal amana executarea pe un termen de supraveghere de 2 ani. In baza art.486 alin.2 cpp lasa nesolutionata actiunea civila . Ia act ca pentru solutionarea actiunii civile form de partea civila sercan emilia a fost investita Curtea de Apel București – Cu drept de apel

Separat, într-un alt proces, sunt judecați fostul rector și fostul protector ai Academiei de Poliție, acuzați că l-au instigat pe Bărbulescu să o amenințe pe jurnalistă pentru a înceta investigațiile cu privire la lucrări presupus plagiate ale unor angajați de la Academie. Cei doi neagă acuzațiile.

Acuzațiile DNA

 • La sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.
 • Concret, Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, precum și de recunoștința acestuia pentru că după absolvire fusese menținut în cadrul academiei, să achiziționeze mai multe aparate de telefon second hand și cartele preplătite pentru a transmite mesaje de amenințare persoanei vătămate.
 • Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluția infracțională pe parcursul săvârșirii faptelor. Solicitări similare au fost transmise de inculpați unui alt ofițer debutant din cadrul academiei, care însă nu le-a dat curs.
 • Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada menționată, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliție, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierei și reputației celor doi inculpați.
 • După trimiterea mesajelor de amenințare, inculpații au avut mai multe convorbiri cu autorul faptei, folosind aplicații telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut să șteargă toate schimburile anterioare de mesaje, i-au indicat ce să declare organelor de urmărire penală și l-au asigurat că va primi o pedeapsă ușoară, precum și că va fi menținut în cadrul academiei chiar în situația unei condamnări.

Foto: Jurnalista Emilia Șercan / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Sa se desfiinteze sporul de 20% pentru doctorat si se vor reduce plagiatele.

 2. „Cu amanare”! Fi-v-ar legile si judecatorii ale si ai dracului!

  • Asa nu se mai indreapta lucrurile in tara noastra , niciodata.

  • Acordul de recunoastere este o proba esentiala impotriva celor care in mod real au dorit sa o determine pe jurnalista sa nu le mai verifice porcariile.
   Orice diploma este girata de semnaturile celor care au fost indrumatori si ale celor care au facut parte din comisiile doctorale. Adica sunt semnaturile „marilor profesori” care au dat diplome de „doctor” pe banda rulanta. Aia au avut interesul sa nu se faca prea mare valva.
   Prin urmare, fraierul care s-a lasat instigat si care a pus in aplicare amenintarile a divulgat absolut tot mecanismul si pe indivizii care au participat la el si de aceea instanta a validat acordul de recunoastere. Daca nu era o recunoastere a vinovatiei si a faptelor in mod complet, niciun judecator nu valida acordul de recunoastere.

 3. nu mi vine să cred asa ceva. De ce? Pentru că s polițiști? trebuia maxim cu executare. Mafioți de cel mai înalt nivel. Păcat, justiție de rahat.

 4. Justiție de rahat. Crimă organizată la cel mai înalt nivel și i a un an cu amânare. Halal.

 5. Cod penal facut de comunisti.
  Santajul cu amenintarea de suprimare a vietii este un atac foarte grav la cel mai fundamental drept uman: DREPTUL LA VIATA si simultan un atac pervers la garantarea lui de catre Stat. Cu atat mai grav cu cat este indreptat impotriva unui jurnalist care a tras alarma intr-un caz grav de coruptie care prejudiciaza banii platiti de contribuabilii romani cinstiti.
  Iata ca un angajat al Statului Roman isi permite sa actioneze ca un mafiot in toata regula.
  Pentru descurajarea unor astfel de fapte abjecte, 10 ani cu executare era o sentinta corecta!
  Fmm de neo-comunisti infecti.

 6. Ma intreb ce sentinta as primi eu daca l-as ameninta pe c@catul de judecator care da cu suspendare pentru amenintari cu moartea.

 7. Doama Sercan,
  Aveti respectul meu a MILIOANE de ROMANI
  Catre ”doctori copy paste” . Sa va fie rusine de furtul comis
  Sa va fie rusine profesori ce sustineti și tolerati ”dactorii copy paste” . Rusine mediului academic.