G4Media.ro

Bani rusești pentru partidul lui Salvini: Cum a finanțat Kremlinul Liga Nordului,…

Bani rusești pentru partidul lui Salvini: Cum a finanțat Kremlinul Liga Nordului, partid aflat la guvernare în Italia, pentru a face o Europă ”mult mai aproape de Rusia”

La data de 18 octombrie, în luxosul Hotel Metropole din Moscova, a avut loc o întâlnire între reprezentanți ai formaţiuni Liga Nordului și funcţionari de la Kremlin care s-au reunit pentru a găsi împreună cea mai bună modalitate prin care să trimită partidului ministrului de interne și vicepremierului italian, Matteo Salvini, zeci de mii de dolari, scrie cotidianul italia La Republica, preluat de Rador.

Subiectul a fost dezbătut şi descris pe larg de publicaţia l’Espresso într-o anchetă publicată în luna februarie, semnată de Giovanni Tizian și Stefano Vergine, iar acum există și documentele audio care pot susține această reconstituire. Site-ul BuzzFeed a publicat înregistrarea acelei întâlniri top secret.

Liga Nordului a negat mereu că ar fi primit fonduri din străinătate, însă înregistrarea de la hotel Metropole ar putea fi prima dovadă a finanțării ilegale a unui partid naționalist din partea Moscovei.

După cum a anticipat deja L’Espresso în luna februarie, în audio se aude de mai multe ori cum Gianluca Savoini, fost purtător de cuvânt al lui Salvini, președintele asociației independente Lombardia-Rusia și sol al ministrului de interne la curtea ţarului Putin repetă: ”Vrem să schimbăm Europa. Noua Europă trebuie să fie mult mai aproape de Rusia”.

La acea întâlnire, în care Salvini a fost numit în repetate rânduri „Trump-ul italian”, ministrul de interne nu a fost prezent, însă cu o zi înainte afirmase că sancțiunile împotriva Moscovei sunt „nebunești din punct de vedere social, economic și cultural”. BuzzFeed nu a reușit să-i identifice pe rușii prezenți, dar susține că sunt înalţi exponenţi ai Kremlinului care spun că speră ca Vladimir Pligin, un membru influent al partidului președintelui Putin, ‘Rusia Unită’, să dea ”undă verde” operaţiunii.

Reuniunea a durat o oră și un sfert şi s-a discutat despre un gigant energetic rus care intenţiona să vândă 3 milioane de tone de petrol companiei Eni, pentru o valoare de 1,5 miliarde de dolari. Profitul acestei tranzacții, potrivit BuzzFeed, ar fi de 65 de milioane de dolari, bani care ar fi ajuns în seifurile Ligii Nordului. Participanții la reuniune spun că această operațiune trebuia să ajute Liga Nordului, în special în timpul campaniei electorale pentru alegerile europene.

Conversând cu ceilalți doi italieni, Savoini spune că are impresia că operațiunea va fi finalizată. Cei trei insistă asupra faptului că ar trebui să fie încheiată rapid, pentru că alegerile sunt „la colț”. Vorbind despre „triumviratul” lor, Savoini le cere să păstreze maxima confidenţialitate.

BuzzFeed i-a cerut în mod repetat lui Salvini să confirme, sau să infirme implicarea sa în această ”serată printre amici”, însă nu a primit niciodată un răspuns. Singura declaraţie a lui Salvini a fost să nege. „Am dat deja în judecată în trecut, o voi face din nou astăzi, mâine și poimâine: nu am luat niciodată o rublă, un euro, un dolar sau un litru de vodcă şi nici altă finanțare din partea Rusiei”, a declarat Matteo Salvini într-un comunicat după publicarea audio-ului.

Imediat ce a fost publicată știrea, Matteo Renzi a scris: „Aceasta ori este o știre falsă, ori e o lovitură senzațională. Dacă am utilizat petrolul rusesc pentru a finanța Liga? Ar fi o nebunie. Singurul care poate clarifica această chestiune este Salvini: el este cel care trebuie să clarifice şi trebuie s-o facă imediat”.

În ceea ce-l privește pe secretarul Partidului Democrat, Nicola Zingaretti, a declarat: „Rublele Rusiei trimise Ligii Nordului pentru o campanie electorală împotriva euro? Totul trebuie clarificat imediat”.

Traducerea: Cătălina Păunel / Rador

Foto: Matteo Salvini, vicepremier italian și liderul Partidului Liga Nordului, alături de președintele rus, Vladimir Putin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. tericeanu, dragnea,… au dat o mare parte din economie rusilor
  a mai ramas ceva ?

 2. Bună dimineața, mulțumim. E bine și mai târziu.

  Italienii sunt până acum prostul satului Europei de Vest. Se alătură maghiarilor care trăiesc în oblastul baronului local de Budapesta care îi fură de îi rupe. Mi se pare că 65 de milioane e puțin la banii lui Putin, Salvini e o curvă ieftină. Norocul lui e că spalaţii pe creier care trăiesc pe Facebook în Italia o să îi creadă bocetele despre cât e el de nevinovat și cum e aia vocea modificată pe calculator a lui Savoini, etc.

  Vestea proastă pentru el e că nu același lucru se poate spune despre legăturile tot mai evidente cu ‘Ndrangheta (Giuseppe Scopellini și nu numai)

  Scroafa de Le Pen care e în pană cu banii că cei 9 milioane de la Putin i-a halit de mult și tatăl ei, nazistul al batrân, o execută silit de datorii, se uită cu jind. Vox în Spania nici nu mai zic, tot de la Kremlin finanţaţi, iar Strache s-a pensionat în Austria după un episod similar. Toată floarea „eurosceptică” a naționaliștilor furăcioși și mincinoși e în slujba Moscovei.

 3. Wow!
  Iată deci că nimic nu poate rămâne ascuns!
  Aștept opinia „suveraniștilor” români de toată mâna,că ăilalți,partinicii,or să tacă mai ceva decât porcul în porumb…

 4. Ciuma roșie infectează Europa

 5. recent Putin la vizitat pe Papa de la Roma a treia oara ca a lasat o gramada de bani in banca Vaticanului iar Obama in 2014 a inghetat banii, asa a fost sfatuit cracanatul de catre prietenul Berlusconi

 6. Ce pacat ca n-a iesit stirea asta inainte de alegerile europarlamentare, ca cea de la austrieci, ca sa fi fost mai simplu si mai clar totul in UE.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.