G4Media.ro

Banca Națională a Moldovei îl contrazice pe liderul separatist transnistrean Vadim Krasnoselski,…

Banca Națională a Moldovei îl contrazice pe liderul separatist transnistrean Vadim Krasnoselski, care s-a plâns că Sheriff Tiraspol nu poate primi bani de la UEFA

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, i-a cerut, marți, premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță, să intervină pentru a facilita primirea de fonduri de la UEFA pentru participarea în Champions League a echipei de fotbal Sheriff Tiraspol, patronată de oligarhul Victor Gușan. Banca Națională a Moldovei arată însă că echipa de fotbal nu are nici o opreliște în ce privește încasarea banilor prin bănci moldovenești.

„Banca Națională a Moldovei (BNM) informează că nu există restricții pentru persoanele fizice sau juridice, inclusiv cele din localitățile aflate în stânga Nistrului, care doresc să își deschidă conturi bancare”, au declarat responsabilii BNM pentru G4media.ro.

BNM a mai precizat că băncile licențiate din Republica Moldova își tratează clienții în mod echitabil, singura condiție fiind respectarea cerințelor prevăzute de lege, cum ar fi transparența beneficiarilor, scop economic determinat al tranzacțiilor, provienența legală a banilor, jurisdicțiile implicate.

„Aceste cerințe corespund normelor internaționale de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului la care s-a aliniat și țara noastră în anul 2018, când a intrat în vigoare o lege în acest sens. Tototdată, BNM conform legii, „licențiază, supraveghează și reglementează activitatea instituțiilor financiare” și, prin urmare, nu are dreptul să se implice în relațiiile băncilor cu clienții acestora”, se mai precizează în răspunsul oferit.

„Cele 11 bănci licențiate au parcurs, în ultimii ani, un proces amplu de reforme care le-au sporit siguranța și credibilitatea. Acest proces a fost monitorizat îndeaproape de instituțiile internaționale, care au apreciat înalt rezultatul reformelor din sectorul bancar al Republicii Moldova”, mai spune BNM.

Liderul separatist Vadim Krasnoselski i-a cerut premierului Republicii Moldova ca echipa Sheriff Tiraspol să poată deschide un cont în valută pentru a primi bani de la UEFA.

Sportivii echipei de la Tiraspol, care este locomotiva întregului fotbal moldovenesc, nu pot primi fondurile câștigate, deoarece clubului nu i se oferă posibilitatea să deschidă un cont în valută în rețeaua bancară a Moldovei. Agenda de negociere devine din ce în ce mai voluminoasă, iar problemele legate de serviciile bancare, telecomunicații, libertății de mișcare, încetarea cauzelor penale motivate politic rămân actuale din cauza refuzului părții moldovenești de a urma exemplul regiunii transnistrene și de a implementa acordurile semnate”, i-a transmis liderul separatist Vadim Krasnoselski premierului Natalia Gavrilița.

De altfel, Sheriff Tiraspol este o prezența constantă în fazele inferioare ale competițiilor sportive europene în fiecare an de unde primește bani pentru participare, iar până acum nu a avut această problemă a primirii de bani din partea UEFA. 

Pe 26 august, echipa Sheriff Tiraspol a reușit în premieră performanța istorică de a califica în grupele Champions League, după ce a câștigat dubla manșă împotriva mai galonatei echipe a croaților de la Dinamo Zagreb. Astfel, Sheriff Tiraspol a ajuns să joace în premieră în grupele Champhions League alături de nume mari ale fotbalului european precum Real Madrid, Inter Milano și Shahtior Donețk.

Până în prezent, participarea în Champhions League a băgat în visteria clubului peste 23 de milioane de euro din partea forurilor internaționale din prezență și drepturile de televizare. Banii nu sunt impozitați de către statul Republic Moldova, deoarece beneficiază de scutiri de taxe și impozite prin prisma unei legi anacronice din anii 2000 de pe vremea fostului președinte Vladimir Voronin.

Foto: Fani ai echipei Sheriff Tiraspol afișând la Milano, înaintea meciului cu Inter Milano, steagul regiunii separatiste transnistrene. Sursa/Sheriff Tiraspol

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. bine ca le dati nas separatistilor. echipa asta de fotbal e proprietatea lui gusan, fost combatant in razboiul de la nistru din 1992, impotriva autoritatilor moldovenesti. acum, fostul terorist nistrean e patron de holding industrial, sherif si controleaza cam tot ce misca in provincia separatista.