G4Media.ro

Banca Mondială: Apeluri pentru demisia președintelui, acuzat că ar fi climatosceptic

David Malpass Sursa foto: Facebook Banca Mondiala

Banca Mondială: Apeluri pentru demisia președintelui, acuzat că ar fi climatosceptic

Numeroase voci s-au ridicat miercuri, 21 septembrie, pentru a cere plecarea președintelui Băncii Mondiale, David Malpass, după ce acesta a refuzat cu o zi înainte să comenteze impactul combustibililor fosili asupra încălzirii globale, potrivit Le Figaro.

La o masă rotundă organizată marți de New York Times pe tema finanțării încălzirii globale, președintele Băncii Mondiale a fost întrebat în repetate rânduri dacă este de acord cu faptul că combustibilii fosili au un impact real asupra încălzirii globale, dar a refuzat să răspundă de fiecare dată. Evenimentul a făcut parte din Săptămâna climei de la New York, care se desfășoară în paralel cu Adunarea Generală a ONU.

„Acceptați consensul științific conform căruia utilizarea combustibililor fosili încălzește periculos și rapid planeta?”, l-a întrebat de trei ori moderatorul evenimentului. David Malpass a refuzat să răspundă. Presat de public să comenteze, acesta a spus în cele din urmă că nu știe. „Nu sunt un om de știință”, a justificat el, preferând să sublinieze „efortul enorm” depus de Banca Mondială pentru a contribui la finanțarea luptei împotriva încălzirii globale.

Comentariul lui David Malpass a stârnit reacții ample din partea ONG-urilor care se ocupă de schimbările climatice, care au cerut plecarea acestuia. „Banca Mondială nu poate fi condusă de un sceptic în privința schimbărilor climatice. Președintele Biden și consiliul de administrație al instituției trebuie să îl concedieze imediat”, a declarat Luisa Galvao de la Friends of the Earth într-un comunicat. „Cu (David) Malpass la conducere, nu se poate avea încredere în Banca Mondială pentru a fi un partener în dezvoltarea durabilă”, a declarat Bronwen Tucker de la Oil Change International.

Solicitată de AFP, Banca Mondială a refuzat să comenteze. Cu o zi înainte, fostul vicepreședinte Al Gore l-a acuzat pe David Malpass că este un „climatosceptic”, afirmând că nu a reușit să îmbunătățească finanțarea proiectelor climatice în țările în curs de dezvoltare. Considerat un loialist al fostului președinte american Donald Trump, care l-a nominalizat la conducerea instituției, David Malpass a fost ales la președinția Băncii Mondiale în aprilie 2019.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Wc-urioe de la bloc trebuie mutate in fundul curtii, ca acolo nu se trage apa, deci e mai prietenos cu mediul.
  Cat despre dusuri, la fel, se poate face dus cu sampon uscat. Sau se poate pune tarana in cap, cica omoara parazitii.

 2. sariti pe el tovarasi! asa i marinescule?

 3. Cine nu e cu noi, e împotriva noastră. Tot înainte tovarăși!

 4. asta e probabil”uns” bine de Trump…
  Cat despre trolii fanatici…bah, vom muri cu totii de seceta si criza alimentara indiferent ce zice partidul care va da bani sa faceti pe postacii inteligenti!!! de fapt nu se vede aici cat de saraci sunteti …si la cap si la buzunar!

  • Deja murim de sete. Noroc ca mai avem bere prin frigider. „Clismatologia”- noua doctrina a lumii asa-zis libere si democratice.

  • Mai bine citesti o carte, poate iti iese obsesia cu Trump din cap.

 5. Eco-marxismul in actiune. Hehe. Ai zis ceva rau de LGTB sau clima? Gata, la gulag cu tine! Cum isi permite sa nege (nici macar nu a facut-o, dar ma rog…) sau sa puna la indoiala ragaielile „expertilor” clismatologi??

 6. Lasa ca am fost noi europenii „climato-fani” si o sa inghetam la iarna, dar o sa inghetam sustenabil. Adica nu o sa ne mai revenim. Danke schoen!

 7. Romanul tot roman..pana nu ii ajunge cutitul la os nu crede in schimbari climatice, in covid, in operatiuni militare speciale. Daca e caldut, are bericica si miculeti si nu il obliga nimeni sa poarte masca e totul ok. Nu conteaza ca mor vecini, ard paduri, cresc perioadele de seceta…Burtica sa aiba ce-i trebuie ASTAZI. „Maine” e un concept abstract.

 8. Cum se gândesc unii politrucii ca Gore și Kelly la „viitoru’ climatic” al planetei? Născocind povesti armageddonice, care in cel mai bun caz se pot încadra la categoria basme contemporane. Mai fac și valuri să sară cap-istii verzi să-i „spurce” pe „necredinciosi”.