G4Media.ro

Banca Centrală Europeană începe să lucreze la o versiune digitală a monedei…

Sursa foto: Pixabay

Banca Centrală Europeană începe să lucreze la o versiune digitală a monedei euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat miercuri că începe să lucreze la crearea unei versiuni digitale a euro, în condiţiile în care tot mai mulţi oameni renunţă la folosirea numerarului, transmite CNBC, citată de News.ro.

Este de aşteptat ca proiectul să dureze doi ani şi ideea este de a proiecta o versiune digitală a monedei unice, utilizată de cele 19 state membre ale zonei euro.

Cu toate acestea, implementarea efectivă a monedei garantate de banca centrală ar putea dura încă doi ani, în plus faţă de etapa de proiectare şi investigaţie.

”Au trecut nouă luni de când am publicat raportul nostru despre un euro digital. În acea perioadă, am efectuat analize suplimentare, am căutat contribuţii de la cetăţeni şi profesionişti şi am realizat câteva experimente, cu rezultate încurajatoare. Toate acestea ne-au determinat să decidem să trecem la etapa următoare şi să începem proiectul unui euro digital ”, a declarat preşedinta BCE Christine Lagarde într-un comunicat.

Ea a adăugat: ”Munca noastră vizează să ne asigurăm că în era digitală cetăţenii şi firmele continuă să aibă acces la cea mai sigură formă de bani, banii băncii centrale”, a adăugat ea.

Lagarde prognozase în martie un calendar de cel puţin patru ani pentru implementarea completă a proiectului.

Într-un interviu acordat Bloomberg News, Lagarde a spus că acesta este un efort tehnic şi că ”trebuie să ne asigurăm că o facem corect”.

Euro digital ar permite consumatorilor să plătească electronic, fără a fi nevoie de bancnote şi monede. Cu toate acestea, ar ”completa” sistemul monetar existent, mai degrabă decât să înlocuiască numerarul fizic şi să şteargă activitatea creditorilor comerciali.

„Intrăm în era banilor digitali. Soluţiile private pentru plăţi digitale şi online aduc avantaje importante, cum ar fi confortul, viteza şi eficienţa. Dar prezintă şi riscuri în ceea ce priveşte confidenţialitatea, siguranţa şi accesibilitatea. Şi pot fi scumpe pentru unii utilizatori” a declarat miercuri Fabio Panetta, membru al comitetului executiv al BCE.

Discuţiile despre un euro digital au apărut ca urmare a planurilor Facebook de a avea propria sa monedă digitală. Cu toate acestea, discuţiile s-au accelerat oarecum odată cu pandemia, pe măsură ce mai mulţi oameni au început să cumpere bunuri online.

”Pandemia de coronavirus a arătat cât de repede se poate întâmpla o astfel de schimbare. Şi acest lucru afectează modul în care plătim. Cumpărăm din ce în ce mai mult digital şi online. Rolul numerarului ca mijloc de plată este în scădere ”, a adăugat Panetta.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. Digitalizarea monedelor e următoarea etapă pentru a îndeplini Agenda 21 de la Davos. Urmează social credit system ca în China.

  • Alta teorie a conspiratiei.
   Mai ce este rau ca se incearca imbunatariea a ceva ce exista deja si este adoptat deja de mase?
   Sincer eu personal nu sunt multumit de cum se incearca rezolvarea „problemei” deoarece speranta mea era ca majoritatea entitatilor economice sa inceapa sa se indrepte spre tehnologia blockchain intrun sistem semidescentralizat si astfel sa incercam ca umanitate sa reparam si modificam acest capitalism care nu duce nicaieri(inainte de a ma face cineva comunist,securist etc incercati sa face ti o scurta analiza a sistemului financiar capitalist,nu vorbesc de politic aici).
   Dar na…orice drum se incepe cu primul pas…totusi domnul @jhon doe poate incerci te rog sa ma luminezi in privinta greseli insa fara a amesteca sistemul financiar cu cel politic.

 2. Ce mediu acid!