G4Media.ro

Bacăul nu scapă de muntele de deșeuri extrem de periculoase de la…

Foto: G4Media

Bacăul nu scapă de muntele de deșeuri extrem de periculoase de la fostul combinat chimic. Consilierii locali de la PSD și Partidul Ecologist au refuzat transferul pentru ecologizare

Consiliul Local Bacău a eșuat în încercarea de a transfera depozitul de fosfogips (deșeuri chimice extrem de periculoase), după ce consilierii PSD și ai Partidului Ecologist s-au abținut la vot, iar din coaliția PNL – USR au absentat trei consilieri.

Halda de fosfogips a apărut în urma activității fostului combinat chimic din Bacău, inițial o întreprindere de stat, cumpărată ulterior de magnatul Ioan Niculae. Combinatul Sofert a intrat în faliment, dar halda de deșeuri a rămas la marginea orașului. Deșeurile sunt atât de toxice, încât o lege din 2018 le dă dreptul băcăuanilor să iasă la pensie cu doi ani mai repede decât restul locuitorilor țării din cauza poluării la care au fost supuși.

Primăria Bacău a propus cedarea terenului pe care se află deșeurile către guvern, care ar fi urmat să o preia prin Administrația Fondului pentru Mediu și să o ecologizeze cu fonduri europene, a declarat pentru G4Media.ro primarul Lucian Stancu-Viziteu. La ședința decisivă a Consiliului Local însă, consilierii PSD și ai Partidului Ecologist s-au abținut de la vot. Coroborată cu absența a trei consilieri din coaliția PNL-USR-PMP, abținerea a dus la respingerea proiectului de hotărâre. Aceasta avea nevoie de voturile a două treimi dintre consilierii locali, pentru că e vorba despre schimbarea proprietății asupra unui imobil al primăriei.

”Un comportament iresponsabil față de sănătatea băcăuanilor. E o problemă gravă de mediu, care persistă de 30 de ani. S-a modificat legea pensiilor astfel că cei care au muncit peste 20 de ani în zona Bacăului se pot pensiona cu doi ani mai devreme tocmai din cauza poluării de la acest combinat chimic. Problema persistă, e o iresponsabilitate maximă din partea consilierilor locali care s-au opus. Primăria nu are fondurile necesare să facă acest lucru, mai ales că guvernul are linie de finanțare pentru a rezolva problema. Toxici la propriu! PSD, PER și PPU otrăvesc Bacăul”, a declarat pentru G4Media.ro primarul Lucian Stancu – Viziteu.

În replică, deputatul Claudiu Ilișanu (PSD Bacău), a arătat într-un comunicat de presă că ”niciodată, în nicio circumstanță imaginabilă, 4 consilieri locali nu pot bloca aprobarea unui proiect de hotărâre, în condițiile în care în Consiliul Local funcționează o majoritate calificată USR – PNL – PMP – Pro România, ce numără 15 consilieri locali”.

De remarcat că unul dintre consilierii PSD care s-au abținut la vot, Raluca Dinu, medic pneumolog, declara în urmă cu patru ani că fosfogipsul are compuși anorganici (oxid de azot, oxid de fosfor, amoniac), care, la populația limitrofă haldei, pot provoca tuse, episoade de lipsă de aer cauzate de bronhospasm, alergii sau, uneori, astm.

”Realitatea e cea din ultima ședință de Consiliu Local: PSD, în frunte cu consilierul local Raluca Dinu, fost director medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău, a decis că sănătatea băcăuanilor trebuie sacrificată în continuare, iar halda să nu fie ecologizată cu bani de la Guvern și Uniunea Europeană”, a declarat deputatul liberal Mircea Fechet într-un comunicat de presă.

Un studiu din 2012 al Institutului de Studii și Proiectări Enegetice ISPE SA arată că, din cauza emisiilor poluante, e necesară ecologizarea haldei. Halda, apărută în urma activității Combinatului de îngrățăminte Chimice (CIC), a fost preluată în 1997, după privatizare, de grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae (aflat acum în închisoare, condamnat într-un dosar de corupție). El nu a executat nici o operațiune de ecologizare, deși în contractul de privatizare existau clauze în acest sens. În cele din urmă, combinatul s-a închis, halda a rămas.

Foto: G4Media
Foto: G4Media
Foto: G4Media
Foto: G4Media
Foto: G4Media
Foto: G4Media
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Interesul cetateanului treneaza!

  2. >Consilierii locali de la PSD și Partidul Ecologist au refuzat transferul pentru ecologizare
    >Partidul Ecologist
    lol

    • Partidul „ecologist” este doar o subsidiara a ciumei rosii pentru cine n-a aflat acest fapt valabil de la infiintarea maretului partid.

  3. Moldova …simply amazing!!!!

  4. Nu inteleg. De ce s-au abtinut de la vot PSD PER, chiar daca nu erau ei cei blocanti? Adica ce motiv au?
    De ce nu ar vrea primaria sa scape de aceasta problema pansand-o la guvern?
    Chiar nu pricep, ce imi scapa?

    • Interesant ar fi fost daca autorul articolului ar fi spus cum s-a votat si ce procent ar fi fost necesar pentru trecerea hotaririi de ecologizare. Asta fiindca tare mi-e teama ca cooperativa pesede-pemepe-proro-penele a functionat fara gres.
      Interesant ar fi fost sa stim de ce Interagro nu a fost sanctionata si trimisa in judecata chiar de primarie pentru nerespectarea contractului.
      Intreresant ar fi fost sa aflam ce interese porcesti se ascund in spatele acestui refuz de ecologizare pentru ca ciuma rosie si aici vezi cooperativa de mai sus, este in stare sa otraveasca toata tara pentru bani.

  5. Un doctor de la PSD și niște ecologiști au blocat ecologizarea. Cool.

  6. Fosfoghips = suflat de calciu, in sine un material inert folosit in constructii (ghips). Adesea, haldele rezultate din productia de acid fosforic sau compusi folositi ca si ingrasaminte chimice, au in amestec substante slab radioactive, ceea ce ar face materialul impropriu pentru constructii civile (cladiri). Articolul nu prea spune in clar, care e problema de „toxicitate” – dar afirmatia d-nei doctor ca oxidul de azot exista in halda ca si compus solid, e cam de gaga ptr orice licean care n-a dormit chiar la toate orele de chimie de clasa a 9-a.

  7. Fosfoghipsul este un deseu care poate fi incadrat la categoria „nepericuloase ” ! Este practic insolubil in apa. Este o minciuna ca este periculos cum se scrie in articol ! Cel care l-a scris habar nu are de chimie. Iar doctorita.. Ori habar nu are de chimie , ori a spus cu buna stiinta minciuni. Amoniacul si oxizi de azot sunt gaze, in cantitate neglijabila – nu prea exista cantitati care se pot degaja. Iar pentaoxidul de fosfor este o substanta solida – nu se degaja.
    Din pozele prezente reiese ca au crescut plante pe versantii haldei. Toxic nu ?
    Pe de alta parte insa, ar fi bine sa se faca ecologizarea, mai ales pentru aspect. Halda se poate transforma intr-un deal cu vegetatie. Dar distractia costa o gramada de bani.

    • Minereu de fosfor adus din Maroc (fosfat natural), tratat cu acid sulfuric pentru extragerea acidului fosforic ce, mai departe se transforma in ingrasaminte cu fosfor. Reziduuri: ghips cu urme de fosfor RADIOACTIV. Partidul de atunci planificase si o fabrica de placi din acest fosfogips dar, s-a descoperitmai tarziu radioactivitatea. Pa

  8. PER are 3 consilieri, PSD are 2. Tot Consiliul local are 23 consilieri. Deci, 5 consilieri au rasturnat votul?

    Pe de alta parte, nu prea se spune ca fostul prefect USR, fost sef de cabinet al primarului USR a fost avocatul firmei care detine halda de fosfogips. Firma care avea obligatia, prin contractul de privatizare, sa ecologizeze locul. Nu a facut-o. Acum cativa ani s-a incercat sa se puna halda in brate Primariei. A fost si la „Romania, te iubesc” o emisiune intreaga pe subiect.

    Concluzie: nu exista nici o garantie ca se vor accesa fonduri europene pentru ecologizare – termenul este foarte mic, proiectul este la coada. In schimb, transferul terenului pe care e halda in proprietatea primariei va elibera compania de orice obligatie de a ecologiza locul.

  9. Cu prostul care n-are școala, te lupți puțin și ai scăpat, dar duci o luptă colosală, cu prostul care are școală !.

  10. Minereu de fosfor adus din Maroc (fosfat natural), tratat cu acid sulfuric pentru extragerea acidului fosforic ce, mai departe se transforma in ingrasaminte cu fosfor. Reziduuri: ghips cu urme de fosfor RADIOACTIV. Partidul de atunci planificase si o fabrica de placi din acest fosfogips dar, s-a descoperitmai tarziu radioactivitatea. Pa