G4Media.ro

Azerbaidjanul ar urma să găzduiască în 2024 summitul COP29, anunță ministrul ecologiei…

sursa foto: emerging-europe.com

Azerbaidjanul ar urma să găzduiască în 2024 summitul COP29, anunță ministrul ecologiei de la Baku

Azerbaidjanul ar urma să găzduiască în 2024 cea de-a 29-a conferinţă ONU privind schimbările climatice, a declarat sâmbătă unul dintre miniştrii azeri, ceea ce ar face ca, pentru a doua oară consecutiv, o conferinţă de acest fel să fie prezidată de o ţară puternic dependentă de petrol, remarcă AFP, citată de Agerpres.

„Sunt bucuros să anunţ că există un consens general în legătură cu candidatura Azerbaidjanului de a găzdui COP29”, a declarat ministrul ecologiei azer, Muhtar Babaiev, în timpul unui discurs la COP28 care se desfăşoară la Dubai, în Emiratele Arabe Unite. „Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul tuturor ţărilor, în special celor din Grupul Europei de Est şi a ţării gazdă, Emiratele Arabe Unite. Ne angajăm să lucrăm într-o manieră incluzivă şi în colaborare cu toţi, astfel încât COP29 să fie un succes”, a adăugat el.

Blocată luni de zile, desemnarea ţării care urmează să prezideze COP29 era în curs de soluţionare de la anunţul că Armenia a susţinut joi candidatura Azerbaidjanului.

Cele două ţări din Caucaz, al căror ultim război datează din 2020 şi care încă se confruntă cu regularitate în incidente armate la graniţă, au făcut o declaraţie comună în care au anunţat, printre altele, că Armenia îşi retrage candidatura pentru organizarea COP29 şi o susţine pe cea a Azerbaidjanului.

COP sunt organizate în fiecare an într-un bloc diferit de ţări: pentru anul acesta, Asia a desemnat Emiratele Arabe Unite, iar anul viitor va fi rândul Europei de Est, ale cărei ţări membre au trebuit să fie de acord, conform procedurii ONU.

Cu toate acestea, Rusia s-a opus alegerii Bulgariei, membră a Uniunii Europene. În cele din urmă, Bulgaria a anunţat vineri că îşi retrage candidatura „ca semn de bunăvoinţă”.

În continuare, desemnarea Azerbaidjanului urmează să fie ratificată de toate ţările participante la COP28, care se încheie marţi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...