G4Media.ro

Avertismentul ministrului francez al apărării: Sahelul riscă să se prăbuşească peste sine…

Sursa foto: EPA/MOUSSA KALAPO via Agerpres

Avertismentul ministrului francez al apărării: Sahelul riscă să se prăbuşească peste sine / Regimul din Mali a preferat Wagner în locul armatei franceze

„Sahelul riscă să se prăbuşească peste sine”, a declarat ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu publicat vineri seară pe site-ul cotidianului francez Le Parisien, atrăgând atenţia că jihadismul a luat din nou avânt în regiune, scrie AFP, citată de Agerpres.

Sébastien Lecornu a respins ideea că plecarea soldaţilor francezi din Mali, Burkina Faso şi, în curând, din Niger este un eşec al politicii franceze în Sahel.

„Este un eşec pentru ţările în cauză”, a insistat el.

„Regimul din Mali a preferat (grupul de mercenari ruşi) Wagner în locul armatei franceze. Vedem rezultatul: regiunea Bamako a fost de atunci înconjurată de jihadişti”, a argumentat ministrul apărării. „Sahelul riscă să se prăbuşească peste sine. Toate acestea se vor termina foarte rău pentru juntele militare în cauză”, a subliniat el.

„Şi ni se spune că problema este Franţa! Am fost o soluţie pentru securitatea Sahelului”, a declarat Sébastien Lecornu, adăugând că Franţa reuşise să neutralizeze majoritatea celulelor jihadiste şi „să aducă siguranţă” miilor de civili înainte de a fi forţată să plece.

„A fost suficient să fim invitaţi să plecăm pentru ca terorismul să ia din nou avânt”, a deplâns el, citând cazul Burkina Faso, unde după lovitura de stat din septembrie 2022 s-au înregistrat „2.500 de morţi din cauza terorismului”.

„Mali este în pragul divizării, iar Nigerul va continua, din păcate, în aceeaşi direcţie”, a avertizat ministrul francez.

„Este vina noastră dacă unii actori locali preferă luptele de clanuri, în dispreţul democraţiei, în loc să lupte împotriva terorismului? Nu cred”, a mai declarat el.

Duminică, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat retragerea a 1.500 de soldaţi francezi din Niger până la sfârşitul anului şi revenirea la Paris a ambasadorului de la Niamey, Sylvain Itté, două revendicări ale juntei militare care s-a instalat la putere pe 26 iulie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „Regimul din Mali a preferat Wagner în locul armatei franceze ”

    Așa este, dar acesta este un eșec al Franței și al politicienilor săi, cu efect negativ asupra întregii lumi democratice.