G4Media.ro

De teamă că ar putea fi revocat din Comisia de la Veneția,…

De teamă că ar putea fi revocat din Comisia de la Veneția, Tudorel Toader trimite acestui for o scrisoare în care se distanțează de toate modificările nocive din legislația pe justiție din ultimii ani / Reacția lui Ludovic Orban

UPDATE: Premierul Ludovic Orban a precizat că s-a gândit la revocarea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția, dar deocamdată nu a luat nicio decizie.

„Recunosc că ne-am gândit, dar până acum nu am făcut niciun demers. Ar putea să renunțe la epistole, ar putea să se ducă să comunice cu colegii lui, în care el ca membru în Guvern preț pentru toate marversațiunile și pozițiile antieuropene din justiție ale domniei sale, colegii săi pesediști din Guvern l-au desemnat încă o tură în cadrul Comisiei de la Veneția. Încă n-am făcut niciun demers oficial, se plânge degeaba deocamdată”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a precizat că trebuie analizate regulile și cutumele Comisiei de la Veneția.

Știrea inițială: Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a transmis o scrisoare deschisă Comisiei de la Veneția, în care spune că „în spațiul public circulă informația” că Guvernul intenționează să îl revoce din calitatea sa de membru al Comisiei de la Veneția și înșiră o serie de „împrejurări”, între care refuzul de a promova OUG privind amnistia și grațierea, cea pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală sau cea care să consacre posibilitatea formulării contestației în anulare împotriva hotărârilor definitive pronunțate de către Înalta Curte de Casație și Justiție, în completuri de 5 judecători.

Tudorel Toader mai precizează, în scrisoarea deschisă pe care a postat-o pe pagina sa de Facebook, că legea recursului compensatoriu a fost inițiată înaintea mandatului său la Ministerul Justiției, că proiectele legilor justiției au fost modificate substanțial în Parlament, iar proiectele de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală au vizat punerea în acord cu deciziile Curții Constituționale.

„Domnule Președinte, prin aceste câteva exemple, dintr-o dinamică legislativă plină de interese, suprapuneri de competențe și controverse; reafirmând faptul că îmi asum tot ceea ce am făcut sau nu am făcut eu în domeniul justiției; reafirmând faptul că nu îmi asum nimic din ceea ce au făcut sau nu au făcut alții, în același domeniu;
după 10 ani de judecător constituțional, șapte ani de agent de legătură al Curții Constituționale la Comisie;
având calitatea de membru titular al acesteia; indiferent de calea de urmat, voi rămâne atașat valorilor constituționale promovate de către Comisie !”, își încheie scrisoarea Tudorel Toader, care semnează cu titlurile de „Prof.univ.dr. Tudorel TOADER, Rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Membru titular al Comisiei de la Veneția, Judecător la Curtea Constituțională a României ( X.2006 – VII.2016), Ministru al Justiției în trei Guverne (II.2017 – IV.2019)”.

Scrisoarea integrală a lui Tudorel Toader:

Scrisoare deschisă,

Către
Comisia de la Veneția,
Gianni Buquicchio, Președinte
Membrii Comisiei

Excelența voastră, Domnule Președinte,
Excelențele voastre, Doamnelor și Domnilor

În spațiul public circulă informația potrivit căreia Guvernul intenționează să solicite revocarea mea din calitatea de membru titular al Comisiei, din partea României. În măsura în care această informație se va confirma, exprim speranța faptului că Executivul are în vedere și următoarele împrejurări:

1. Refuzul de a promova Ordonanța de Urgență privind amnistia și grațierea. Se cunoaște faptul că se insista pentru un act de clemență cu puține excepții și fără limite de pedeapsă. Măsura ar fi profitat tuturor, nu doar majorității guvernamentale din acea perioadă.

2.Proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost inițiat anterior momentului în care am preluat portofoliul de la Ministerul Justiției. În procedura parlamentară, sub semnătura mea, ministerul justiției a dat aviz negativ modificărilor parlamentare.
Sub semnătura mea, în controlul de constituționalitate, ministerul justiției a susținut neconstituționalitatea proiectului de lege. Consiliul Superior al Magistraturii a propus ca cele 3 zile, la 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, să fie considerate ca executate, iar parlamentul a mărit de la 3 la 6 zile. În urma respingerii obiecției de neconstituționalitate, proiectul de lege a fost promulgat, publicat în Monitorul Oficial, la 3 zile de la publicare a intrat în vigoare, producându-și efectele.

3. Ministerul Justiției a elaborat proiectul de lege pentru modificarea Codului penal, în acord cu deciziile Curții Constituționale, precum și pentru transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă. În iulie 2017, proiectul de lege a fost adoptat de către Guvern și transmis parlamentului spre legiferare. Proiectul de lege a fost preluat de către Comisia specială care l-a modificat în mod substanțial, adăugând numeroase soluții legislative declarate neconstituționale, inclusiv forma adoptată după primul control de constituționalitate.
Nici una dintre soluțiile legislative care au fost declarate neconstituționale nu a fost inițiată de către Ministerul Justiției.
Așa se face că, nici până în prezent, din 2017, Codul penal nu a fost pus în acord cu deciziile Curții Constituționale, iar Directiva privind confiscarea extinsă nu este transpusă în legislația noastră penală.

4.Ministerul Justiției a elaborat proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură penală, în acord cu deciziile Curții Constituționale, precum și pentru transpunerea Directivei privind consolidarea prezumției de nevinovăție. În noiembrie 2017, proiectul de lege a fost adoptat de către Guvern și transmis parlamentului spre legiferare. Proiectul de lege a fost preluat de către Comisia specială care l-a modificat în mod substanțial, adăugând numeroase soluții legislative declarate neconstituționale, inclusiv forma adoptată după primul control de constituționalitate.
Nici una dintre soluțiile legislative care au fost declarate neconstituționale nu a fost inițiată de către Ministerul Justiției.
Așa se face că, nici până în prezent, din 2017, Codul de procedură penală nu a fost pus în acord cu deciziile Curții Constituționale, iar Directiva privind consolidarea prezumției de nevinovăție nu este transpusă în legislația noastră procesual penală.

5.Ministerul Justiției avea în lucru un proiect de lege pentru modificarea legilor justiției. Pe data de 25 octombrie 2017, Comisia specială din parlament a solicitat respectivul draft, iar la inițiativa unui nr. de 11 parlamentari, cu modificări substanțiale, a fost publicat un singur proiect de lege pentru modificarea celor trei legi ale justiției. Personal am predat materialul aflat în lucru, inclusiv solicitarea de aviz din partea Comisiei de la Veneția. Comisia specială a renunțat la cererea de solicitare a avizului Comisiei de la Veneția.
Printre alte soluții legislative, la inițiativa comisiei speciale, parlamentul a adoptat Legea 207 din 20 iulie 2018, pentru modificarea și completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară, iar prin art. 881 – 889 a consacrat și înființarea Secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție, urmând apoi întreaga odisee parlamentară, cu multe controverse și neconstituționalități.

6.Refuzul de a promova Ordonanța de Urgență pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, prin preluare unora dintre soluțiile proiectelor de lege, declarate neconstituționale, prin care se urmărise modificarea celor două coduri. Se dorea următoarele: preluarea prin OUG a soluțiilor validate prin controlul de constituționalitate; preluarea, cu modificări, a soluțiilor declarate ca fiind parțial neconstituționale, respectiv, preluarea soluțiilor nesupuse controlului de constituționalitate, sub motivarea faptului că „sunt constituționale din moment ce nu au fost criticate de către autorii obiecției de neconstituționalitate”.

7.Refuzul de a promova Ordonanță de Urgență care să consacre posibilitatea formulării contestației în anulare împotriva hotărârilor definitive pronunțate de către Înalta Curte de Casație și Justiție, în complete de 5 judecători. Ordonanța e Urgență era solicitată în urma deciziei Curții Constituționale, având același obiect.

Domnule Președinte,
prin aceste câteva exemple, dintr-o dinamică legislativă plină de interese, suprapuneri de competențe și controverse;
reafirmând faptul că îmi asum tot ceea ce am făcut sau nu am făcut eu în domeniul justiției;
reafirmând faptul că nu îmi asum nimic din ceea ce au făcut sau nu au făcut alții, în același domeniu;
după 10 ani de judecător constituțional, șapte ani de agent de legătură al Curții Constituționale la Comisie;
având calitatea de membru titular al acesteia;
indiferent de calea de urmat,
voi rămâne atașat valorilor constituționale promovate de către Comisie !

Cu deosebită considerație,

1 decembrie 2019

Prof.univ.dr. Tudorel TOADER
Rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Membru titular al Comisiei de la Veneția
Judecător la Curtea Constituțională a României ( X.2006 – VII.2016)
Ministru al Justiției în trei Guverne ( II.2017 – IV.2019).

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

39 comentarii

 1. Romani, cata viata aveti, sa nu-l uitati pe nemernicul asta!

  • Pamflet
   Acest jeg uman, cunoscut sub numele de tudorel este maximum in materie de rea-vointa, ipocrizie si decadere umana. Ar trebui deschisa o actiune in justitie impotriva acestui individ pentru raul pe care l-a facut. Nu trebuie sa scape asa intrucat ar putea sa devina model si pentru altii.
   Si asa josnic cum e, e reprezentativ pentru multi profesori universitari de la u a i cuza si din invatamantul superior iesean. De aceea, va fi reales ca rector al usv

  • O scrisoare prin care se acuza singur.

   La toate cele 7 puncte pe care le ridica, in mod normal ar fi trebuit sa-si dea demisia. Bine, nu a facut-o la punctul 1, avea ocazia la punctul 2, daca nu a facut-o la punctul 2, avea ocazia la punctul 3, etc, etc…

   Scrisoarea nu arata decat ca a facut parte, de buna voie, din sistemul lui Dragnea de subminare a justitiei. Acum, nu are nicio noima sa se scuze.

 2. O șulfă de om mizeria asta de tudorel. Sper sa ajunga la groapa de gunoi a istoriei, acolo ii este locul.

  • Mai bubos mizerabil, chiar nu ai limite si rusine? Ai uitat cand mergeai la sedintele PSD si le promiteai ce voiau? Ai uitat cum te dadeai in spectacol la Gadea in emisiune si in fata ministerului si faceai un balet de 2 bani? Ai fost complicele tuturor mizeriilor intreprinse impotriva justitiei in ultimii ani. Ticalosule, te plimbai cu Marieta pe banii statului si iti radeai in barba si in bube ca esti foarte abil si reusesti sa ii prostesti pe toti. Si acuma crezi ca ne prostesti si pe noi? Jegosule, hai sictir! Coruptule, ai stat ministru sa iti aranjezi toata familia, sa ii bagi pe usa din dos la facultate, in notariat si la spital. Ticalosule, la puscarie cu tine!

 3. Nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i miroase.
  Mare jagardea!!!!

 4. Cand spui jeg uman, una din fetele care iti vin in minte este a lui tudorel. El si-a tradat tara prin raul pe care constient l-a facut. Mai tineti minte cate”ievaluari” a facut acest vierme? Si cum ne explica el cat de destept este si ce prosti suntem noi ceilalti. Te miri cateodata cata rea credinta poate exista intr-un om…

 5. Jeg ordinar, vierme! Nu vrea să piardă nicio funcție, e mort după funcții, după prezența în foruri înalte, alături de oameni care contează. Dar el, mizerabilul, n-are ce căuta nici măcar în fruntea primei universități din România! Murdareste ce atinge.

  Și… Cine se scuză se-acuza.

 6. Ce javra esti, Tudorele slugarele!
  TREBUIA sa iesi cat ai fost Minsitru al Justitiei si sa te DELIMITEZI, in gura mare, ca acum!
  NU ai facut-o, javra ordinara!

 7. Păi să le mai scrie TeTe-lu si că toate somitățile justiției europene care au intervievat-o pe Kovesi si cate i-au dat O.K.-ul pentru postul de procuror-șef al parchetului european sunt o adunătură de habarniști, că nu ținură seama de ievaluarea lui…
  Toader Tudorel = jegul indelebil

 8. Impostorul acesta se mai numără printre reprezentanții Comisiei de la Veneția? Orbane, haide fă bine, retrage-l, o poți face ușor, nu este membru PNL. Acest escroc a fost cel ce a girat toate mizeriile petrecute în domeniul justiției, iar acuma vine să ne spună că el este nevinovat și că alții sunt de vină. Hai sictir nemernicule, tu ai reușit să scoți magistrații în stradă, tu ai pus umărul la demantelarea sistemului judiciar, nu îți este rușine? Dacă nu erai de acord, să presupunem, deși lucrurile arată altceva, cu modificările propuse de haznaua psd și limbricul ald, trebuia să demisionezi, nu-i așa derbedeule?! Chiar tu ai fost unul dintre cei ce au pus activ umărul la demolarea justiției, acuma o faci pe fecioara, hai la coșul de gunoi, bandit zoios!

  • Cipriane, plenul comisiei de la Venetia se intruneste de 4 ori in an, ultima data in decembrie, de-asta abia acum va fi trimisa de guvernul Romaniei cererea de revocare a limbricului bubos, nu mai arunca laturi asupra lui Orban, cu prostia ”nu este membru PNL”.

 9. Nu se mai satura de bani si averi sinistrul Tudorel! Un cumulard de frunte!

 10. Ce feriseu…… Nu i-a ajuns hartia sa-si insire toate titlurile de glorie obtinute (mai ales in ultimm 2 ani). Pacat ca (cum ar spune moldovenii) un asemenea individ va fi „ales” din nou rector!!!! De o gasca de indivizi de aceeasi teapa! Sau „ţeapa”!

 11. Evazionistii, daca cumva sunt pinisi :), nu mai fac inchisoare daca platesc prejudiciul si platesc amenda.
  Vi-l amintiti pe Tiriac, vorbind de pe pozitia de cel mai bogat roman ? Sa-i certam tovarasi, si sa-i iertam si sa nu mai faca ! :)) :))

  Si CCR-ul s-a conformat!

  Ceea ce era de facto, acum e de jure!

  • Bubosul asta infect a girat toate nemerniciile facute de psd-alde-udmr in parlament, ba sunt convinsa ca ideile pentru atacarea la ccr a completelor de judecata de 5 si 3 judecatori de la ICCJ, de aceasta lepra a justitiei au fost date. Spune ca n-a dat ordonanta pentru recursul in anulare referitor la solutiile definitive ale ICCJ, dupa deciziile ccr de desfiintare a completelor de 5 de la ICCJ, dar a afirmat public faptul ca oricine poate ataca la ccr, pe ideea de egalitate de sanse. Adica, de ce unii condamnati au putut iesi de la zdup sau li s-au anulat condamnarile in prima instanta, pentru ca erau in termen, iar altii, sarmanii, nemaifiind in termen, au ramas la zdup. Ce n-a facut in mod direct, ordinarul asta, a facut prin mana altora, a ccr, bunaoara, sau a SS, cazul dosarului deschis LCK si hartuirea ei absolut dementiala, a vazut o intreaga UE asta. Mult tupeu are ordinarul asta, la fel ca scrisoarea birtasului penal draknea de ieri.

  • Exact, fosta nevasta a lui Dragnea: a plătit prejudiciul plus o amenda modica și e basma curată! Tudorel 3 negi dacă voia sa se delimiteze de tot ce a facil Parlamentul sau comisiile alea speciale de infractori trebuia sa iasă cu o declarație pt populație in care sa atragă atenția la nereguli și neconstituționalității și apoi sa-și dea demisia de o onoare. Dar nu are onoare, demnitate, coloana vertebrală.. vrea doar sa apuce sa se pensioneze din salarii și indemnizații cumulate și ca eroul codului penal. Cel ce știe de o infracțiune și nu o spune nu e complice?!

 12. Ba derbedeule, du-te ma cu fiu-tau cu tot la Balti, ca acolo ti-ai facut studiile. Fa birou notarial acolo, si LASA-NE!!!

 13. Cat de mizerabil poti fii poocule? Nu-ti crapa obrazul de rusine impostorule? De fapt, unde sa fie rusine la un asemnea ipocrit!? Mai are si pretentii de recunoastere academica borfasul, cand realitatea este ca a fost si este o mediocritate academica. Mi-ar fi rusine sa am un CV ca al lui, CV care trebuie citit si inteles dincolo de maculatura bombastica de participari la tot felul de asa-zise intalniri academice si publicatii de 2 lei. Doctorat indoielnic la activ, a devenit si conducator de doctorat facandu-se prieten cu tot felul de mamaluci ca el. Hai sictir, bolovane!

 14. Afară cu sekurikii moldoveni din viața publică! Afară cu sekurikii români din UE!

 15. Cine l-a promovat pe acest impostor semianalfabet la CCR a facut prima mare greseala. De acolo, mai tarziu, acest neom frate cu Spanul din povestea lui Ion Creanga a ajuns sa diriguiasca Justitia in anii de groaza si dementa ai regimului oligarhic Dragnea, facand toate magariile posibile. Iar acum o face pe inocentul. Trebuie dat afara nu doar din Comisia de la Venetia, ci si din functia de rector al Universitatii din Iasi (unde se comporta ca un satrap oriental) si sa i se inchida cabinetul notarial pe care si l-a deschis prin frauda morala si abuz de putere. Si sa i se verifice provenienta considerabilei averi pe care a acumulat-o in acesti ani. Acest individ este cel mai nedemn ministru de justitie pe care l-a avut Romania de la sinistra Rodica Stanoiu incoace. Numele si amintirea lui trebuie pentru totdeauna sterse din analele Ministerului de Justitie, pe care l-a dezonorat intr-un mod extrem de grav si din analele Universitatii din Iasi, de care inca isi mai bate joc, aparent nestingherit nici de puternica contestare a iesenilor respectabili, nici de forurile institutionale care l-ar putea destitui pentru nevrednicia morala de care se face vinovat.

  • Sinteti naiv. Nimeni din cei care l-au promovat pe Nimeni in diverse functii n-a facut vreo greseala.

 16. …Mortii matii de bubos ! Cu cate un sut in cur din partea fiecarui roman, ar trebui sa „impins” in afara europei, catre o gubernie rusesca…cat mai la nord …Gunoi uman !

 17. Tudorele, ai ajuns ca PSDistii: un mincinos, un ipocrit cu tupeu fara limite!
  Tudorele, NU am uitat cum ai fost prezent alaturi de analfabeta Dancila in Plenul Parlamentului European in Octombrie 2018, cand a fost chemata de Timmermans sa dea socoteala pentru atacul asupra Justitiei care ingrijora Brussels-ul deja de aproape 2 ANI!
  Ai fost acolo, langa ea si NU ai spus un cuvintel cand ea s-a ratoit la cei prezenti in Plenul PE in frunte cu Frans Timmerman si Antonio Tajani, presedintele PE!
  Dancila a APARAT Toate modificarile facute de escrocii Dragnea si Taricenau, iar tu ai TACUT chitic, NU ai luat cuvantul sa aperi pozitia celor din Comisia de la Venetia, din PE, din CE, din MCV care au trimis Critici intemeiate!
  Acum, te dai mare critic, iti put Modificarile, atunci prin TACEREA din Plenul PE, alaturi de Dancila le-ai APARAT!
  Uite:
  https://www.youtube.com/watch?v=SnVRgd1rfrg

  Dupa ce s-a ratoit ca o țață in Plenul PE la toti cei prezenti, Veorica s-a sucit subit si dintr-o data o data cu incarcerarea lui Dragnea!
  Subit au disparut abuzurile, subit analfabetei i-a disparut glasul!
  Acolo ea a aparat si Violentele Jandarmeriei in 10 August 2018, dar in Turul 2 la prezidentiale, Viorica a spus ca „i s-a parut ca a fost lovitura de stat, dar se pare ca NU a fost”!
  Tudorele, ai fost complicele acestei analfabete si al infractorului Dragnea!
  Rusine, slugoiule, PNL afara cu Tudorel din toate functiile, la catedra cu el!

 18. Catre Comisia dela Venetia: este revoltator ca ati avut un membru in Comisie , pe post de „Instrument Politic” , in mana puterii politice PSD, pana acum o luna de zile, care a schimbat legile justitiei in beneficiul gastii corupte dela varful Tarii si din teritoriu , in scopul protectiei acestora in fata legii. Acest Slugarnic si pervers personaj , nu trebuie sa stea nici in varful Universitatii din Iasi.Afara cu el din Comisia dela Venetia.

 19. modifixari pe care le-a impus el. Mare canalie

 20. Sper ca tara asta sa nu mai aiba niciodata un astfel de specimen ca ministru al justitiei. Ma mir ca cei din comisia de la Venetia nu l-au dat afera pana acum. Asta nu le face cinste. A bagat sub ape justitia romaneasca.

 21. bubosule.. tu ti rasa ma tii de jeg..mizerie umana.. esti vinovat si complice la toate crimele si violurile care s au comis ..sper sa ajungi in curand la coteț langa baietii.. din promotia ta…jegule

 22. Dinica catre Ilarion Ciobanu in filmul Dacii,cred;
  „In nimicnicia mea,de caine turbat, am muscat mana celui care m a crescut”
  Aici de crescut l au crescut romanii cu taxe,cu impozite,cu incredere la alegeri..

 23. Sa ne băgăm noi toți romanii pla în mortii ma-ți de zdreanta imputita. Ba dar chiar nu-l închide pe nenorocitul asta. Mue ție și familiei tale de nenorocit ce esti. Noi putem trimite înștiințări la Comisia de la Venețian șa ne manifestam nemulțumirea pentru acest cacat de om ?

 24. Ăsta trebuie executat nu inchis. Trebuie o lege speciala pentru gunoiul asta.

 25. https://youtu.be/N84F3xi3jEc
  Parca a fost făcut clipul special pt Scârboșel Toader.

 26. Acest jeg inca mai are tupeu, la groapa cu el

 27. Stii ce îți doresc eu ție, 2dorel putorel?!? Sa mori cu destinul tarii de gat. Pt ca tu și DRACnea și grupul de mafioți pezede ați distrus o tara și oamenii ei. Jeguri fără conștiința. Veți simți pe propria voastră piele ceea ce ați făcut celorlalți. Amin.

 28. Mama luuu’ Comisiaaa !!! Mama luuu’ Comisiaaa !!! Ăștia vrea să mă dea afară….! Iar eu am fost „dăcât” sinistru de injustiție în perioada aia , n-am avut eu legătură cu ce s-a votat.
  Să mă credeți pe mine cu ce vă zic eu, nu cu ce s-a întâmplat în mod real acolo, da? Realitatea e aia pe care v-o zic eu! Altă întrebare!

 29. Un personaj care a facut atat de mult rau Tarii , ar trebui sa se retraga singur din toate functiile publice si sa stea acuns vreme buna de aici incolo. Ar trebui sa dea socoteala in fata justitiei , chiar pe legile modificate de el , ptr.raul facut Romaniei.

 30. Pensie Tudorel Toader aproximativ 300milioane
  Are aproape 42 pensii minime pe economie deci omul asta ce a muncit de are pensie cat aproape 42 de români.

  Jos Pensiile Speciale Orbane dacă mai vrei sa te votez vreodata.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.