G4Media.ro

Autoritățile NU au voie să îndemne alegătorii să meargă sau să nu…

Autoritățile NU au voie să îndemne alegătorii să meargă sau să nu meargă la vot în ziua Referendumului. Este o infracțiune pentru care Liviu Dragnea și alți inculpați au fost condamnați în dosarul Referendumului din 2012

Ministerul de interne a comunicat sâmbătă seara în raportarea de la ora 18:00 privind Referendumul pentru familia tradițională că polițiștii fac verificări privind un primar din Giurgiu care a îndemnat alegătorii să meargă la vot, deși campania electorală s-a încheiat vineri, 5 octombrie, la miezul nopții. ”În județul Giurgiu, polițiștii efectuează verificări după ce au primit o sesizare cu privire la faptul că primarul unei localități i-ar fi îndemnat pe participanții la o cununie civilă să meargă la vot”, se arată în comunicatul MAI.

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat pentru că a determinat autoritățile locale să ”exercite presiuni” asupra alegătorilor să meargă la referendumul din 2012 privind demiterea președintelui României.

”Potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, participantul la acest proces electoral trebuie să îşi exprime/manifeste voinţa în mod individual, aplicând ştampila „Votat” numai într-unul din cele două pătrate ale buletinului de vot, corespunzător opţiunii sale (art. 37 alin. 2 din Lege). Aşadar, voturile trebuiau să fie liber exprimate, conform dispoziţiilor art. 3 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului (valabilă şi în materia referendumului).
De asemenea, potrivit dispoziţiilor art. 4 alin. 3 şi art. 4 alin. 4 din Legea nr. 35/2008: „Orice control asupra modului în care votează un alegător este interzis … Participarea cetăţenilor la alegeri se face pe baza liberului consimţământ al acestora. Nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegător pentru a-l determina pe acesta să participe sau să nu participe la alegeri.”

Totodată, art. 54 din aceeaşi lege interzice promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului” – a precizat procurorul DNA Lucian Papici în rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Liviu Dragnea. Rechizitoriul a fost semnat de procurorul Papici și confirmat de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi.

Procurorul a prezentat drept dovezi ale implicării lui Dragnea mai multe SMS-uri transmise de la PSD în teritoriu:
”Percheziţia informatică (…) a identificat următoarele comunicaţii de tip SMS al căror furnizor a fost înv. Nicolae-Liviu Dragnea. Mesajele au fost transmise fizic, cu ştiinţa învinuitului, de către o altă persoană din cadrul Secretariatului General al PSD, dar conţinutul lor ideatic aparţinea în mod indiscutabil lui Nicolae-Liviu Dragnea.

Astfel, în ziua votului – 29.07.2012 au fost transmise următoarele comunicări:
orele 15:17 – Liviu Dragnea: „Veţi primi imediat 7 mesaje foarte importante. Vă rog să urmaţi cu stricteţe instrucţiunile”
orele 15:18: „Sistemul de raportare prin SMS vă oferă posibilitatea să vedeţi prezenţa în fiecare SV” (n.n.: prin SV înţelegând secţie de votare).
Orele 15:19: „În acest sens faceţi rapid o analiză cu cei de la PNL şi interveniţi exact unde trebuie”.
Orele 15:19:49: „În SV (secțiile de votare – n.r.) unde e scăzută prezenţa trimiteţi un PSD-ist şi un PNL-ist pentru a mobiliza organizaţiile de acolo”.
Orele 15:20: „Cei pe care îi trimiteţi la SV slabe ca prezenţă vor sta acolo până la închiderea urnelor pentru a lua toate măsurile necesare”.
Orele 15:20:30: „Pentru fiecare SV se va face urgent o listă a cetăţenilor care nu au venit la vot”.
Orele 15:20:49: „Echipele noastre vor merge acasă la cetăţenii care nu au venit până acum şi îi vor aduce la vot”.
Orele 15:21:10: „Repet: vor merge la ei acasă să-i aducă la vot. Arătaţi aceste mesaje şi celor de la PNL”.
Orele 16:47:42: „PSD-SG: Coordonatorii PSD şi PNL de la fiecare secţie de votare să meargă ACASĂ la familiile care nu au venit la vot şi SĂ LE ADUCĂ SĂ VOTEZE!”.
Orele 16:51:15: „Oamenii noştri din secţiile de votare pot afla repede cine sunt cei care nu au ieşit la vot. Dar trebuie să meargă la ei ACASĂ să îi aducă să voteze!”.
Orele 17:37:32: „PSD-SG: Mobilizaţi toţi membrii PSD şi PNL, daţi fiecăruia lista cu cei care nu au votat, să meargă la ei ACASĂ şi să-i aducă să voteze, nu să-i aştepte la SV!”.
Orele 18:49:12: „Liviu Dragnea: Ieşiţi cu caravanele şi îndemnaţi cetăţenii să iasă la vot. Difuzaţi alternativ <<Deșteaptă-te române>> cu mesajul pe care îl veți primi imediat!”.
Orele 18:50:51: „Premierul Ungariei a cerut maghiarilor din România să nu voteze ca să nu valideze referendumul. Vreţi ca peste români să decidă Ungaria? Veniţi la vot!”.
Orele 19:05:19: „Puteţi introduce manual prezenţa pentru secţiile de votare unde nu aveţi raportări prin SMS. Nu mai sunt limitate. Urgent toate secţiile să fie verzi (N.N.: acest lucru însemna, potrivit depoziţiei martorului Ciubotariu Dan Ionuţ, faptul că datele să fie actualizate la sub 1 oră).
Orele 19:33:22: „SMS 1 – L. Dragnea: Mai sunt 3 ore. Avem deja peste 6 milioane prezenţi. Ne mai trebuie minim 300 de voturi pe fiecare SV. Ceea ce e foarte realizabil! (continuă în SMS 2)”.
Orele 19:34:17: „SMS 2 – L. Dragnea: Organizaţi-vă astfel: 30 de militanţi pe fiecare secţie de votare, iar fiecare să aducă la vot minim 10 cetăţeni în următoarele ore!”
Orele 21:53:07: „SG: La ora 21 aveam peste 8 mil. de voturi. Mai trebuie câte 100 de oameni la fiecare secţie de vot şi scăpăm de Băsescu! E timp suficient să-i aduceţi! Curaj!”
Orele 22:11:10: „Urgent! Luaţi toate măsurile necesare ca toţi oamenii care stau la coadă la secţia de vot să fie consideraţi în incinta SV ca să poată vota” (n.n.: mesaj transmis la toate secţiile de vot – mii de SMS-uri)
Orele 22:34:24: „Foarte important! Asiguraţi-vă că prezenţa de la ora 23 e raportată pe toate secţiile, fără excepţie. Puteţi introduce manual în baza de date unde e cazul” (n.n.: mesaj transmis doar pentru coordonatori).
Orele 22:53:14: „Luaţi toate măsurile ca numărătoarea voturilor să se desfăşoare în condiţii corecte! Număraţi cu atenţie şi curaj!” (n.n.: mesaj transmis către toate secţiile de vot – mii de SMS-uri)”, a arătat procuroul în rechizitoriu.

Actualul lider al PSD Liviua Dragnea a primit 2 ani cu suspendare în dosarul Referendumul, însă unii dintre ceilalți inculpați din dosar au primit închisoare cu executare. De exemplu, Vili Stan din Suraia. El a primit 1 ani și 10 luni cu executare și a fugit în Italia, unde a fost însă prins și încarcerat. (Detalii aici)

(Sursa foto: Cătălin Lupășteanu)

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Stati sa vedeti cum mai ia una si dupa referendumul asta!

    #muiepsd

  2. Fenomenul Dragnea: Masina ,,Revolutionara” ruseasca in actiune. Folosind la maxim uz si abuz de Lege.

  3. pai și toți popii în frunte cu Daniil ce au făcut? procurorii iar o scalda?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.