G4Media.ro

Autoarea manualului de istorie plin de greşeli, aleasă de primăria Capitalei pentru…

Autoarea manualului de istorie plin de greşeli, aleasă de primăria Capitalei pentru cărţile de Centenar distribuite în şcoli

Istoria ilustrată a românilor pentru copii, de Magda Stan, este volumul pe care Primăria Capitalei, prin Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – Proedus îl va distribui elevilor de gimnaziu din Bucureşti cu ocazia Centenarului. Magda Stan este autoarea manualului unic de Istorie de clasa a VI-a, contestat de mai mulţi specialişti în domeniu. Pentru drepturile de autor ce îi revin din colaborarea cu Primăria, Magda Stan va încasa 87.000 de lei.

Centenarul este motivul oficial de tipărire a 126.000 de cărți de istorie. Ele vor fi împărțite în școlile din București, la gimnaziu și liceu. Potrivit unui proiect de hotărâre al Consiliului General al Primăriei Capitalei, cărțile vor fi tipărite în urma unui parteneriat cu o fundație și sunt scrise de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop și Magda Stan, autoare de manuale. Din cărţile Magdei Stan vor fi tipărite 58 de mii de exemplare de către editura Litera Internaţional SRL.

Magda Stan este o autoare de manuale care colaborează cu mai multe edituri: Niculescu, CD Press, Litera, Editura Didactic şi Pedagogică, este profesoară de istorie la Liceul Teoretic Nicolae Iorga din Bucureşti şi, conform site-ului instituţiei de învăţământ, una dintre organizatoarele întâlnirii dintre ziaristul Mirel Curea şi elevi în cadrul unui proiect legat de Centenar, realizat tot în colaborare, printre alţii, cu Primăria Capitalei.

Manualul unic de istorie de clasa a VI-a, scris de Magda Stan şi publicat de Editura Didactică şi Pedagogică, editură de stat, singura cu drepturi de a alege manualele care sunt folosite în clase, a fost contestat aprig de istorici. O comisie de specialişti instituită special de Societatea de Ştiinţe Istorice din România din cadrul Facultăţii de Istorie de la Universitatea Bucureşti a analizat manualul şi a ajuns la concluzia că acesta conţine: abateri de la programa scolara, deficiente de calibrare si selectie a informatiei, erori factuale, deficiente de terminologie, inadecvari ale materialelor didactice si ale activitatilor de invatare, precum si un numar prea mare de greseli lingvistice, de scriere si de tehnoredactare.

Societatea dă şi exemple clar de greşeli flagrante:

„La pagina 44 se afirmă că „În timpul domniei reginei Elisabeta I, Anglia a cucerit noi teritorii în afara Europei, extinzându-și astfel imperiul colonial”, deși tentativele din anii 1580 de a întemeia colonii engleze în teritoriul actual al Statelor Unite (Virginia) au eșuat, și colonizarea propriu -zisă a început abia în timpul lui Carol I Stuart.”

„La paginile 45-47, în studiul de caz dedicat barocului, s-au trecut, în mod eronat, aspecte importante ale clasicismului, care nu figurează în programă; a include scriitori precum Molière sau Jean de la Fontaine în curentul baroc înseamnă a considera că simultaneitatea cronologică prevalează asupra trăsăturilor creației literare. În opinia noastră aici o parte din responsabilitate o au autorii programei,care ar fi trebuit să includă, în mod echilibrat, și clasicismul și barocul”

Ulterior, în varianta electronică a manualului o parte din greşeli au fost corectate, dar au rămas în varianta tipărită.

Citește și

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Important era ca banii să se întoarcă în partid. Acum ca autoarea este o proastă semianalfabeta nu ne poate mira că doar face parte din pesede.

 2. O FACE POP ACADEMICIAN. INDEPLINESTE CONDITIILE.

 3. E din gasca „Groparii invatamantului romanesc”. CU functii sau simpla complice si clienta de-a Ciumei Rosii.
  Oare nu ii este rusine fata de elevii ei pentru hârtia igienica pe care a produs-o sub denumirea de manual?

 4. Cinste lor,cinste lor,cinste incompetentilor.
  Si completez:cinste si celor abonati la banii statului,membrii si simpatizanti psd-alde.

 5. Cred ca drepturile de autor merg la partid.
  Si s-a spălat de tot.
  E din nou in carti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.