G4Media.ro

Austria introduce controale la frontiera cu Slovacia / Verificările vor fi efectuate…

Sursa Foto: hartainfoturism.ro

Austria introduce controale la frontiera cu Slovacia / Verificările vor fi efectuate de la miezul nopții / Republica Cehă și Polonia introduc, de asemenea, controale la frontiera cu Slovacia.

Austria introduce controale la frontiera cu Slovacia, a anunțat marți după-amiază devreme ministrul de interne Gerhard Karner. Controalele vor începe la miezul nopții și vor dura zece zile, dar pot fi prelungite dacă este necesar. La o conferință de presă convocată în grabă, Karner a declarat că accentul este pus pe bandele de contrabandiști, nu pe „micii navetiști”, relatează Kurier.at

Scopul este de a-i împiedica pe contrabandiști să folosească rute alternative prin Austria.

Slovacia se confruntă cu un număr tot mai mare de migranți ilegali care intră în țară în drum spre Germania și Europa de Vest. Aceștia sunt în principal bărbați tineri din Orientul Mijlociu și Afganistan, care sosesc în principal prin așa-numita rută balcanică.

Karner tocmai semnase decretul și dăduse astfel ordinul pentru controalele la frontieră, a declarat Karner la începutul după-amiezii. Acestea vor fi efectuate „de la miezul nopții la punctele de trecere a frontierei, la principalele puncte de trecere a frontierei, în mod continuu, șapte zile pe săptămână, 24 de ore pe zi”. Decizia a fost precedată de mai multe convorbiri telefonice și de o strânsă coordonare cu omologii săi din Polonia și Republica Cehă. Slovacia a fost deja informată, a precizat el.

„Facem acest lucru pentru că știm – din experiența anterioară – că, după astfel de controale, contrabandiștii reacționează foarte repede și schimbă rutele”, a declarat Karner. În ultimele câteva luni, numărul cererilor de azil și al reținerilor a scăzut datorită controalelor intensive – „cu Ungaria și, de asemenea, cu Slovenia”. Extinderea acestor controale și în Slovacia este menită să prevină apariția unui „deficit de control”. Karner a subliniat, de asemenea, nevoia de cooperare cu țările terțe sigure, țările de origine și țările de tranzit.

Republica Cehă și Polonia au luat, de asemenea, măsuri coordonate marți pentru a introduce controale de-a lungul frontierelor lor cu Slovacia. Scopul este de a stopa fluxurile de migrație ilegală și activitățile de contrabandă, au anunțat astăzi cele două țări. Controalele intensificate vor începe miercuri și vor dura zece zile. Cu toate acestea, perioada ar putea fi, de asemenea, prelungită.

Șeful guvernului ceh, Petr Fiala, susține că aceste controale punctuale se datorează creșterii numărului de cazuri de migrație ilegală. „Numărul de imigranți ilegali în UE crește din nou. Nu luăm acest lucru cu ușurință și reacționăm rapid la această situație”, a subliniat Fiala marți pe Twitter (X).

Ministrul ceh de interne Vít Rakusan a precizat că introducerea controalelor, care vor avea loc pe întreaga frontieră ceho-slovacă, a fost coordonată cu Polonia. „Aceasta este o măsură necesară pentru a combate eficient bandele de contrabandiști și migrația ilegală”, a declarat Rakusan pentru X. Controalele aleatorii ar trebui să restricționeze cât mai puțin posibil traficul transfrontalier și să nu îngreuneze inutil traficul.

Ministrul polonez de interne: „Controalele vor fi introduse la miezul nopții”.

Ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski, a declarat că și-a informat omologii din Germania, Slovacia, Austria și Republica Cehă, precum și Comisia Europeană cu privire la noile controale. Kaminski a declarat că migrația ilegală și numărul de migranți detectați în Slovacia au crescut cu aproape 1.000 de procente față de anul trecut. În ultimele săptămâni, 551 de migranți ilegali au fost depistați și arestați la granița cu Slovacia. Acesta este motivul pentru care Polonia ia acum măsuri decisive, a spus el. „Controalele vor fi introduse la miezul nopții”, a declarat Kaminski marți, în cadrul unei conferințe de presă. El a adăugat că a considerat probabilă o prelungire a măsurii după 13 octombrie.

Slovacia ar urma să reacționeze miercuri la această măsură. „Migrația are nevoie de o soluție europeană pentru frontierele externe”, a declarat premierul slovac Ludovit Odor. „Dacă o țară începe să își păzească mai mult granița, aceasta va duce la un efect de cascadă pe care îl vom plăti cu toții, iar rezultatul va fi foarte neclar”.

Slovacia se confruntă cu un număr tot mai mare de imigranți ilegali care intră în țară în drum spre Germania și Europa de Vest. Migranții, în majoritate tineri din Orientul Mijlociu și Afganistan, au venit în cea mai mare parte pe așa-numita rută balcanică, intrând în Ungaria dinspre Serbia.

Fostul prim-ministru slovac de stânga Robert Fico a adoptat o poziție dură în această problemă înainte de alegerile de la sfârșitul săptămânii trecute, pe care partidul său le-a câștigat. El încearcă acum să formeze un guvern și a declarat că paza frontierei cu Ungaria va fi o prioritate absolută.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. fix dupa alegeri, (vezi fico & all.) au aparut „migrantii” astia.

  2. @ian… migranții au început sa vina în număr foarte mare in SK la sfârșitul lui August… iar alegerile au fost weekendul trecut

  3. B0icotati tot ce vine de la austrieci si olandezi.

  4. Orizont sumbru pentru intrarea Ro/Bg in Schengen.

  5. Facem pariu că nu pune controale la granița cu Ungaria?