G4Media.ro

Australia: Partidul Laburist pe punctul de a reveni la putere după nouă…

foto: Anthony Albanese Facebook

Australia: Partidul Laburist pe punctul de a reveni la putere după nouă ani în opoziție. Viitorul prim ministru va fi liderul Laburist, Anthony Albanese

Proiecții ale televiziunii publice ABC dau Partidului Laburist 72 de mandate (+3 față de 2019) din 151 în Camera Reprezentanților a parlamentului federal, un avans substanțial înaintea coaliției dintre Partidul Liberal și Partidul Național, condusă de prim ministrul Scott Morisson, creditată cu 52 de mandate (-23). Alte partide și independenții au câștigat 14 mandate, iar în 13 de circumscripții câștigătorul este în dubiu.

Nu este clar dacă Laburiștii vor reuși să obțină majoritatea absolută de 76 de mandate sau vor trebui să se bazeze pe sprijinul numeroșilor independenți aleși în detrimentul Coaliției. În Australia sistemul de vot în alegerile federale este cel al Votului Unic Transferabil în care alegătorii alcătuiesc un clasament al preferințelor în circumscripția respectivă.

Albanese, în vârstă de 59 de ani, a avut o evoluție politică spectaculoasă. După ce în tinerețe fusese un stângist declarat, opus reformelor liberale ale premierului Laburist Bob Hawke în anii ’80 ai secolului trecut, el a abandonat multe dintre politicile de stânga cu care predecesorul său Bill Shorten a pierdut în mod neașteptat alegerile precedente din 2019 în favoarea Coaliției.

Premierul în exercițiu Morrison a încercat să-l descrie pe Albanese drept un adept al imigrației necontrolate, reamintind de poziția sa din 2015 când se pronunțase împotriva respingerii de către marina australiană a ambarcațiunilor cu imigranți.

Până la urmă însă, uzura puterii și-a spus cuvântul și Laburiștii vor reveni la putere la Canberra după nouă ani de opoziție, chiar dacă nu cu un mandat foarte solid.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter