G4Media.ro

Australia elimină sistemul de „vize de aur” pentru investitorii bogați / Criticii…

Sursa foto: Pexels

Australia elimină sistemul de „vize de aur” pentru investitorii bogați / Criticii au susținut că era folosit de „funcționari corupți” pentru a „parca fonduri ilicite”

Australia a eliminat așa-numita „viză de aur”, care acorda investitorilor bogați din străinătate dreptul de a locui în această țară. Concepută pentru a atrage afaceri străine, aceasta a fost eliminată în cadrul unei revizuiri a imigrației după ce guvernul a constatat că „producea rezultate economice slabe”, notează BBC.

Criticii au susținut de mult timp că acest sistem era folosit de „funcționari corupți” pentru a „parca fonduri ilicite”.

Acesta va fi înlocuit cu mai multe vize pentru lucrători calificați.

Mii de vize de investitor semnificativ (SIV) au fost acordate prin intermediul programului începând din 2012, 85% dintre solicitanții acceptați provenind din China, potrivit datelor guvernamentale.

Prezentat ca o modalitate de a stimula investițiile străine și de a stimula inovarea, candidații trebuiau să investească mai mult de 5 milioane de dolari australieni (2,6 milioane de lire sterline; 3,3 milioane de dolari) în Australia pentru a fi eligibili.

După mai multe revizuiri, guvernul a constatat că sistemul nu și-a îndeplinit obiectivele de bază. Într-un document de politică din decembrie, acesta a anunțat că va renunța la această schemă, concentrându-se în schimb pe crearea mai multor vize pentru „migranți calificați” capabili „să aducă contribuții extraordinare pentru Australia”.

În august 2023, Bloomberg nota că programele lansate de mai multe state europene care acordă cetăţenia în schimbul unor investiţii funcţionează în continuare, în pofida apelurilor venite din partea tuturor politicienilor pentru a le elimina. În Grecia şi Portugalia, numărul de ‘vize de aur’ acordate în ultimele luni a crescut iar în Italia şi Spania solicitările au atins un nivel record.

Peste 132.000 de persoane au obţinut cetăţenia prin intermediul acestor programe între 2011 şi 2019 chiar dacă criticile din mediul politic s-au intensificat deoarece programele de tip ‘vize de aur’ au fost asociate cu creşterea preţurilor la imobiliare şi reglementările relaxate. Membri ai Parlamentului European şi Comisiei Europene au îndemnat ţările membre UE să pună capăt acestor programe, iar Irlanda şi Marea Britanie au făcut acest lucru.

Premierul portughez a anunţat în luna februarie că ţara sa va pune capăt acestui program, precizând că „nimic nu justifică acest regim special”. Grecia a dublat pragul de investiţii, de la 250.000 până la 500.000 de euro în anumite părţi ale ţării, necesar pentru cei care vor să obţină cetăţenia. Muntenegru a promis că va pune punct propriului program iar Spania analizează dacă să majoreze pragul minim de investiţii, de la 500.000 până la un milion de euro, sau să pună punct programului.

Cu toate acestea, există puţine dovezi în teren că ‘vizele de aur’ sunt mai greu de obţinut.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...