G4Media.ro

Aurescu, despre tensiunile de la granița estică a Ucrainei: Este cea mai…

Aurescu, despre tensiunile de la granița estică a Ucrainei: Este cea mai mare masare de trupe ruseşti din 2014 încoace/ România găzduiește, începând, de joi un minisummit regional, cu cinci miniştri de Externe, care vor discuta despre situaţia de securitate regională

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri seară, că România nu este ameninţată direct de evoluţia situaţiei de la Marea Neagră, însă aceasta trebuie detensionată.

„Este o situaţie care ne preocupă şi faţă de care ne-am exprimat îngrijorarea (…) Este cea mai mare masare de trupe ruseşti din 2014 încoace, este cu adevărat, din toate analizele, o mişcare de trupe neobişnuită care a alertat NATO, în mod firesc, a alertat Statele Unite, membrii Uniunii Europene şi care ne preocupă, pentru că vrem să identificăm obiectivele acestor manevre şi, în acelaşi timp, să vedem care sunt măsurile cele mai potrivite pentru a dezescalada această situaţie”, a afirmat ministrul de Externe, la Digi 24.

Potrivit lui Aurescu, România nu este ameninţată direct de aceste evoluţii, dar ceea ce se întâmplă în Marea Neagră afectează şi securitatea euroatlantică.

„Suntem în egală măsură preocupaţi şi afectaţi de această situaţie ca alianţă nord-atlantică în întregul său, pentru că tot ceea ce se întâmplă în Marea Neagră afectează şi securitatea euroatlantică (…) şi din această perspectivă ne preocupă în foarte mare măsură ceea ce se întâmplă în această zonă (…) Prin urmare, cred că este foarte important să vedem particularităţile şi parametrii exacţi ai acestor evoluţii şi să nu contenim niciun moment să facem apel la retragerea acestor manifestări de forţă, acestor demonstraţii de autoritate rusă în Marea Neagră”, a subliniat el.

Ministrul a menţionat că situaţia de la Marea Neagră va fi unul dintre subiectele aflate pe agenda trilateralei România-Polonia-Turcia, care se va desfăşura începând de joi la Bucureşti.

„Vom avea aici atât miniştrii de Externe polonez şi turc, cu prezenţa fizică şi începem deja de mâine seară prima întâlnire de lucru şi apoi vineri o reuniune plenară, la care se adaugă miniştrii de Externe din Georgia şi Ucraina (…). Deci avem, practic, un minisummit regional, cu cinci miniştri de Externe, care vor discuta despre situaţia de securitate regională (…) Ceea ce este important, cel puţin pentru diplomaţi în momentul de faţă, este să găsim căi de dezescaladare a acestei situaţii. Acesta este unul dintre aspectele pe care le vom discuta şi la reuniunea aceasta trilaterală de la Bucureşti, pentru că, până la urmă, armele diplomaţilor sunt argumentele şi trebuie să facem în aşa fel încât situaţia să nu ajungă într-un moment în care diplomaţia nu mai are ce face”, a precizat Aurescu.

Şeful diplomaţiei s-a declarat convins că discuţiile care vor avea loc la Bucureşti vor avea un impact important.

„La nivelul NATO, la nivelul Uniunii Europene încercăm să găsim cele mai potrivite măsuri de acţiune pentru a dezescalada o astfel de situaţie, pentru a da semnale cât se poate de ferme în susţinerea integrităţii teritoriale, suveranităţii Ucrainei în cazul de faţă, pentru a contracara încălcările drepturilor omului (…) Sunt foarte convins că discuţiile pe care le vom avea în aceste zile la Bucureşti vor avea un impact important, pentru că ele arată seriozitatea cu care tratăm evoluţiile de la nivel regional”, a mai spus Bogdan Aurescu.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Octavian Paler avea dreptate. Rusii nu sunt atat de criminali pentru romani cat sunt romanii pentru romani.

  2. Stăm linistiti daca Aurescu este îngrijorat. Ne umflam in pene ca suntem mari scule, dar nu avem șosele si wc-uri in scoli. Dar de altfel, suntem la fel de îngrijorați precum partenerii noștri. Atunci poate ne explica Aurescu de ce a retras Biden cele doua nave care trebuiau sa intre in Marea Neagra. Mai putem avea incredere in SUA sau ne bazăm pe Turcia?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.