G4Media.ro

Aurescu despre aderarea României la Schengen: E prematur acum să vorbim despre…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Aurescu despre aderarea României la Schengen: E prematur acum să vorbim despre un calendar anume

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, că „este prematur” să se vorbească despre „un calendar anume” în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen, relatează Agerpres.

Şeful diplomaţiei române se află la Consiliul Afaceri Externe, care se desfăşoară la Bruxelles.

În acest context, într-o intervenţie telefonică la Digi24, el a evocat discuţia cu omologul german, Annalena Baerbock.

„Germania trebuie spus că ne susţine în mod foarte ferm şi activ şi doreşte să întreprindă demersuri foarte bune pe lângă toţi factorii de decizie, inclusiv pe lângă Austria, pe lângă Comisia Europeană”, a precizat ministrul Afacerilor Externe.

Aurescu a vorbit şi de perspectiva începerii consultărilor pe tema dosarului Schengen, în contextul preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene.

„Preşedinţia suedeză este extrem de hotărâtă să trateze cu prioritate acest subiect”, a spus el.

De asemenea, Bogdan Aurescu a amintit că pe 29 ianuarie sunt organizate alegeri în Austria, ţara care s-a opus aderării României la spaţiul de liberă circulaţie european. „Înainte de această dată, este greu de estimat care va fi poziţia Austriei”, a completat ministrul român.

Potrivit acestuia, retrimiterea la post a ambasadorului ţării noastre la Viena reprezintă un „gest de deschidere din partea României”.

„Toate aceste gesturi şi demersurile noastre vor continua, trebuie să se acumuleze şi trebuie să vedem ce anume se degajă din acest tip de proces”, a arătat Bogdan Aurescu.

În ceea ce priveşte perspectiva dosarului Schengen, ministrul român de Externe a afirmat: „Nu putem să facem abstracţie de realităţi obiective, cum sunt de exemplu cele legate din Austria sau de situaţia migraţiei pe ruta balcanică, unde România nu este plasată. (…) Acesta este şi motivul pentru care cancelarul Austriei se află în Bulgaria şi nu în România”.

Comentând votul împotriva aderării României, el a apreciat că „Austria a arătat că este singurul stat european care se opune României pentru a adera la Spaţiul Schengen, iar toate celelalte state membre susţin această aderare”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

 1. Oooo dl trabucel

 2. „Austria a arătat că este singurul stat european care se opune României pentru a adera la Spaţiul Schengen, iar toate celelalte state membre susţin această aderare”.

  Domnule Aurescu, dacă aceasta este poziția României, înseamnă că nu avem nicio șansă!…

  Statul cu care este necesar să discutați este OLANDA, care de fapt este adevăratul oponent al aderării României și Bulgariei la Schengen. Austria este doar un instrument penibil (prin argumentele oferite) al Olandei.

  Este absolut necesar un calendar, altfel, toți vor declara că ne susțin în următorii …10-15 ani, să zicem.

  Domnule Aurescu, mă tem că nici nu ați luat în considerare Olanda și ați mers cam degeaba pe-acolo… Iar dacă nu știți, rețineți, vă zic eu, aderarea României la Schengen poate avea loc doar împreună cu Bulgaria și cu sprijinul activ pe de o parte al Greciei, iar pe de altă parte al Franței și Germaniei. Orice alte scenarii sunt fanteziste.

 3. Omul asta este paralel.El nu are ce discuta de euro.El nu reușește sa treacă de cartea de identitate.

 4. Este un raspuns realist, care sparge valul spumos al viselor de integrare rapida. Nu e placut, dar e necesar sa facem eforturi reale si observabile pentru protectia reala la imigratia ilegala, inclusiv din Ukr., dar si pentru reducerea consistenta a infractionalitatii transfrontaliere crescute, generate de grupurile/clanurile de clampari, duduieni, camatari, spoitori si alti „academicieni” cu care ne „mandrim”…

 5. Prematur s a nascut si el iar asta se vede.