G4Media.ro

AUDIO Secretarul unei comune din Alba a fost mutat într-un post la…

Sursa: Facebook

AUDIO Secretarul unei comune din Alba a fost mutat într-un post la 70 de km distanță, după ce a denunțat mai multe ilegalități, inclusiv un concurs trucat

Secretarul Primăriei din comuna Șona, județul Alba, a stârnit o adevărată revoluție la locul de muncă după ce a sesizat Agenția Națională de Integritate, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Prefectura despre faptul că în instituția unde lucrează ilegalitățile curg pe bandă rulantă.

Marian Bogdan Matei a trimis sesizările invocând Legea avertizorului de integritate, legislație menită să îi protejeze de eventualele represalii pe funcționarii care fac astfel de dezvăluiri cu bună-credință.

Cu toate acestea, primarul comunei, Teodor Florin Mărginean (PNL), a dispus mutarea forțată a lui Matei pe un post similar, la o primărie a unui coleg de partid și aflată la 70 de kilometri distanță.

Pentru că, cel puțin până acum, sesizările sale nu au avut vreun efect, Matei a trimis o ”Avertizare în interes public” și către G4Media, document în care sunt enumerate presupuse ilegalități din instituție și presiunile la care este supus.

Printre materialele furnizate se numără și înregistrarea unei convorbiri telefonice cu primarul, tema fiind aranjarea unui concurs de angajare în instituția condusă de liberal. În replică, primarul Măginean afirmă că Matei a pornit ”un război personal” în care a apelat la ”provocări ieftine” și că, la rândul său, a depus mai multe sesizări legate de modul de lucru al secretarului comunei.

Într-un document întins pe opt pagini și trimis redacției G4Media la începutul acestei luni, Marian Bogdan Matei își justifică demersul invocând Legea nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile și instituțiile publice care semnalează încălcări ale legii.

Conform acestei legi, funcționarii publici care denunță ilegalități comise la locul de muncă beneficiază de protecție. De exemplu, au dreptul ca la prezența în Comisia de Disciplină să cheme presa sau membri ai societății civile, iar eventualele sancțiuni pe care le primesc din partea șefilor pot fi anulate.

Matei povestește că, în luna iulie, primarul Teodor Florin Mărginean (PNL) a dispus detașarea sa, pe același post, în comuna Blandiana aflată la 70 de kilometri depărtare de actualul loc de muncă, decizia fiind una de ”sancționare”, după cum susține secretarul comunei.

La acel moment, Matei a reușit blocarea detașării după ce i-a contestat legalitatea. A doua zi, primarul a revocat documentul, iar secretarul din Șona a intrat în concediu medical. Pe 11 august, însă, la întoarcerea la post, istoria s-a repetat și Matei s-a trezit, din nou, pus în fața faptului împlinit, fiindu-i comunicat faptul că este detașat, din nou, la Primăria din Blandiana, instituție condusă de un coleg din PNL al edilului din Șona.

Secretarul a contestat, din nou, decizia și a intrat iar în concediu medical, acuzând probleme cardiovasculare. El spune că medicul i-a interzis să conducă pe distanțe lungi, ceea ce îl pune în imposibilitatea de a accepta noul post.

În replica, primarul Mărginean a transmis că ”Detașarea domnului Matei Marian Bogdan către comuna Blandiana a survenit ca urmare a solicitării venite din partea comunei Blandiana, căreia i-am dat curs. Detașarea la comuna Blandiana este efectuată conform dispozițiilor legale prevăzute de art. 505 Cod admin., fiind vorba despre o modificare a raporturilor de muncă și NU o sancționare.”

Matei afirmă că s-a ajuns la această stare de conflict după ce, anterior, în baza aceleiași Legi 571/2004, a transmis avertizări în interes public, despre pretinsele ilegalități care ar fi fost comise în Primărie, către Agenția Națională de Integritate – 2 cazuri, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Instituția Prefectului – Județul Alba.

”Există o sesizare a Comisiei de Disciplină pe aspectele sesizate de la Șona. După ce această Comisie se va întruni, vă vom putea comunica mai multe”

Pe de altă parte, pe plan local, Matei a refuzat să contrasemneze pentru legalitate, în prima jumătate a anului 2021, 35 de acte administrative, emise de către Primar sau adoptate de către Consiliul Local Șona și a întocmit referate, informări, adrese prin care a adus la cunoștința edilului aspecte referitoare la proasta funcționare a aparatului de specialitate al acestuia.

 • ”Am lucrat majoritatea vieții mele active în sectorul privat, iar până să am de-a face cu administrația publică am avut un dram de speranță că lucrurile vor merge bine, cândva, în țara aceasta. Acum, după multiplele experiențe și cunoașterea (doar) a unor aspecte specifice funcționării acestui stat cred, sunt ferm convins că țara asta e moartă deja…” Bogdan Marian Matei, în Avertizarea de interes public

Printre presupusele ilegalități din Primăria Șona, enumerate de Matei în documentul trimis G4Media, ar fi și presupusa intenție de trucare a unui concurs în favoarea unei persoane ”agreate” de primar.

Matei, care era președintele comisiei de concurs, spune că deține înregistrarea unei convorbiri telefonice cu acesta. Astfel, în data de 24.12.2020, ora 10.26, primarul Mărginean l-ar fi contactat telefonic. Varianta audio poate fi ascultată aici:

”Președinte comisie Matei: Alo!
Primar Mărginean: E totul în regulă?
Președinte comisie: La urbanism nu întrunește băiatul ăla condițiile.
Primar: Ce face?
Președinte comisie: Nu întrunește condițiile!
Primar: Păi cum nu le întrunește condițiile, dacă condițiile așa au fost făcute?
Președinte comisie: Păi, condițiile sunt urbanism, arhitectură sau construcții. El nu are construcții că e geodez sau topograf.
Primar: Domnu…, Doamne, iartă-mă, dar… sunt consternat de-a dreptul, sunt consternat de-a dreptul…
Președinte comisie: Pentru?
Primar: Păi cum adică nu îndeplinește condițiile?
Președinte comisiei: Pă,i domn primar, eu nu lucrez la ANFP, dacă ANFP-ul zice că trebuie să fac conform art. 5 din Legea…..(inițiatorul apelului telefonic a întrerupt convorbirea).”

 • Primarul Mărginean, despre înregistrare: ”(…) orice fel de înregistrare nu poate constitui o probă decât dacă este realizată de organele abilitate ale statului. O astfel de înregistrare este o imixtiune în viața mea privată și am dreptul să mă adresez organelor abilitate în acest sens. Mai mult, consider că nu pot fi avute în vedere interpretările realizate de o persoană, interpretări care au la bază doar o înregistrare care nu cuprinde întreaga stare de fapt și desfășurarea reală a evenimentelor referitoare la concurs”

Secretarul Primăriei afirmă că, ulterior, primarul a modificat componența Comisiei de concurs, iar aceasta i-a admis, prin majoritate, dosarul respectivului candidat. Membrii comisiei care au votat pentru acest lucru ar fi fost soția viceprimarului și vărul primarului, ambii funcționari publici în Primăria Șona.

Sursa: Facebook

Referitor la derularea concursului, primarul din Șona a declarat că ”(…) cert este faptul că la Șona avem nevoie de un profesionist în domeniul Urbanismului, dar având în vedere experiența pe care o avem cu alte concursuri, șansele ca un arhitect să candideze la postul pus la concurs erau inexistente.

În plus, anunțul de participare la concurs a fost public conform prevederilor legale, iar în urma acestui anunț s-a înscris un singur candidat. La acest moment, postul la care se face referire din comuna Șona, nu este ocupat, candidatul care a promovat concursul a lucrat la noi doar 2 săptămâni, promovând alt concurs.”

”Documentele în cauză constituie avertizări în interes public și conferă subsemnatului calitatea de avertizor în interes public, emiterea dispoziției privind detașarea fiind în fapt o veritabilă sancționare a subsemnatului față de curajul de a aduce la cunoștință autorităților competente o serie de fapte, motiv pentru care apreciez că sunt aplicabile prevederile art. 9 alin. 1 din Legea nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii”, a scris Bogdan Marian Matei în Avertizarea de interes public adresată G4Media.

Articolul de lege invocat menționează că ”În litigiile de muncă sau în cele privitoare la raporturile de serviciu, instanța poate dispune anularea sancțiunii disciplinare sau administrative aplicate unui avertizor, dacă sancțiunea a fost aplicată ca urmare a unei avertizări în interes public, făcută cu bună-credință.”

Legat de sesizările secretarului Matei, primarul Mărginean afirmă că acesta ”are dreptul să sesizeze orice fel de problemă instituțiilor competente în soluționarea ei, dar domnia sa, în calitatea funcției pe care o exercită, trebuie să știe că primordială este respectarea legii și a legalității tuturor actelor.

De asemenea, vă aduc în atenție faptul că instituția noastră nu a primit soluționarea aspectelor invocate de d-nul Matei, prin urmare, orice susținere și interpretare personală a celui care a făcut sesizările este netemeinică și prematură. Nu doresc sa comentez despre acțiunile domniei sale sau despre profesionalismul de care dă dovadă. Aceste aspecte nu fac obiectul unui astfel de comentariu.

(…)

În esență, constat cu părere de rău că în loc să se preocupe de activitatea ce-i revine potrivit fișei postului, domnul Matei Marian Bogdan lansează acuzații în toate domeniile, purtând un război personal care nu poate fi benefic pentru comuna noastră. Subliniez că, la rândul meu, am sesizat toate instituțiile abilitate cu privire la modul în care înțelege să lucreze domnul Matei Marian Bogdan.

Nu voi răspunde niciunui fel de provocare ieftină, ci mă preocupă bunul mers al administrației publice din comuna Șona, pe care cetățenii m-au desemnat prin vot să o conduc.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

 1. Pai ce credeati ca PSD si PNL nu sunt aceeasi mizerie?

  • Ba da, inclusiv USR.

  • Credul, ai ceva cu usr , o faci ptr 2 lei , dar fii intelept si chiar daca mananci 💩pe aici sa votezi usrplus in secret .

  • Cum, bre, s a putut intampla asa ceva in Transilvania unde sunt numai oameni perfecti ?!

   NB

   postarea de mai sus e adresata celor care mereu „dau” in munteni si moldoveni, uitand de faptul ca transilvanenii au fost cei eliberati in 1918 de sub jugul austro-ungar (culmea e ca tot transilvanenii nepatrioti spun ca ‘sudistii’ si moldovenii au stat sub turci, uitand de faptul ca macar EI AU LUPTAT, nu au stat ca transilvanenii pana au fost eliberati in 1918 – degeaba au aparut AVRAM IANCU, IANCU JIANU, PINTEA, HOREA, CLOSCA si CRISAN).

  • @X-link – Transilvania este dezvoltata fata de restul tarii tocmai pentru ca a fost parte din Austro-Ungaria, ca ne place sau nu. Eminescu si altii au fost la scoala in Viena etc. nu in Bucuresti.

 2. Dar și funcționarii angajați în prezent trebuie examinati, verificați.

  • X-link cum drak poti sa vi si sa zici ca transylvania a fost eleiberata I. 1918? Atunci sa facut unirea. In fine nu cred ca transilvanenii sau ardelenii cum li se zice daca nu stiai nu cred ca au facut misti sau vb de rau alte natii ca munteni, oleteni sau moldoveni. Si daca au facut au facuto pe buna dreptate mai ales la adresa mdovenilor ca sunt o niste p.. Le de oameni. Traiesc pe spatele celorlati si il invoca pe Stefan cel mare. I. Fi e mai pune mana pe istorie flacau.

 3. Dom’ Primar,
  Așa e, o inregistrare audio nu poate constitui probă decât dacă e realizată de organele abilitate, dar niște cacao pe meclă și pe la dihorul pe care-l porți sub nas ai făcut rost…

  • O inregistrare sugestiva ca cea de mai sus, bagata in presa si tv la maxima audienta are un efect mai bun decat un flagrant cu DNA-ul. Daca PNL-ul crede ca va avea prejudicii de imagine serioase (si doar atunci), il va pune la punct pe dom primar si toata sleahta lui.

 4. ce fatza de JEG penelist are si asta !!!
  Amaratul ala ar trebui sa-l dea in judecata chiar pe jeg, sa-l puna sa plateasca !!!
  Johanisssssssssssssss !!! Ba dobitocule, dupa ce termini tu sa-i aduci in fata justitiei pe jandarmi, desi, daca o iei ardeleneste, or sa moara aia pana faci tu asta, tu nu vezi ce sa intampla cu partidul tau penele?

 5. Asta-i Primar PNL din ALBA, Organizatie din „echipa castigatoare” a lui Zombie, i-auzi cum va arata Romania lui Zombilica cu „echipa castigatoare” la osul de ros!
  Fix asa arata Romania liberala si anul trecut cu Orban Premier si lider PNL: clientelism fara vindecare!!!
  Usor de imaginat ce sanse au profesionistii curati si dedicati INTERESULUI Cetatenilor in Institutiile Statului roman!
  Nici una, Zombilica!!!

 6. Asta-i PNLul ala profund de care eu vorbesc atunci cand spun ca Zombilica cu toate vorbele lui goale despre schimbare, despre reforme, NU va face nici o REFORMA, nici o schimbare pentru ca ar zbura in secunda 2, DACA s-ar atinge de PRIVILEGIILE Clientelei PNListe si ale PNLeilor din PNLul ala profund, cu nimic deosebit de PSD!
  PNL=PSD=aceeasi mizerie!!!!

 7. votati PeeeeNeeeeLeeee-ROMANICA-NORMALA-EDUCATA-10AUGUSTHOSU-chelnerite-animale politice…..

 8. Vedeti ce maniera abordeaza, cea de infractor, adica inregistrarea este o imixtiune in viata sa privata.Pai asa au cazut cu CCR toate dosarele cu nume grele din Romania.S-a invocat ca totii smecherii corupti care cadeau pe siguranta nationala au fost esclusi de la raspunderea penala pentru faptele de coruptie chiar daca fapta era reala si nu SF.

 9. Dragnea e mandru de PNL.

 10. Un mare caracter acel secretar .
  Sint primariile din Romania pline de secretari care semneaza de legalitate pe ….ilegalitati . Colcaie administratiile publice de tilharii , abuzuri in serviciu , ….. iar politia , procuratura si judecatorii se coalizeaza cu astfel de scursuri sociale .
  Ce fel de guvernare e asta ? Liberala ?! Vax .

 11. Oare nu cumva domnul care a ocupat acel post doar două săptămâni nu a fost pe sistemul domnișoarei de la Apele Române, care s -a angajat la o primărie de comuna doar pentru a putea pleca prin transfer intr un loc mai călduț?

 12. Toate partidele sunt satanizate și lupta împotriva poporului,și nu de acum ci dintotdeauna,ganditi-va la vânzarea lui Cuza aducând un conducător alogen pt a-l manevra ei cum vor,ganditi-va la 1907 cu 11000 de tarani omorati de criminalii de liberali,ganditi-va la Grivița 1933 cu muncitori omorati de criminali care se aflau la putere,dacă nu mă înșel pnt-ul ,ganditi-va la tineretul din perioada interbelica asasinat la răspântii de drumuri de aceiasi criminali de politicieni țărăniști și liberali din ordinul criminalului de rege carol.De pnt am scăpat sa speram că și pnl va avea aceeași soartă împreună cu toate aceste partide trădătoare din prezent,sa speram că va apărea un partid care sa lucreze și pentru noi ,nu doar pentru ei,așa sa ne ajute Dumnezeu.

 13. Trebuie sa intelegeti ca oricat de buni sunteti trebuie sa cersiti la un membru de partid un post ca sa puneti o paine pe masa.
  Ce e asa de greu de inteles. Fara sluga la politicieni nu ai servici.
  Asta este romanica

 14. Secretarul n-a priceput ce inseamna „Romania normala”. Ce e anormal intr-un concurs trucat sau in exercitarea unui abuz?