G4Media.ro

AUDIO Cum sună Simfonia a X-a de Beethoven, finalizată cu ajutorul inteligenței…

AUDIO Cum sună Simfonia a X-a de Beethoven, finalizată cu ajutorul inteligenței artificiale. Compania Deustche Telekom va prezenta varianta completă în noiembrie

Deutsche Telekom a organizat o echipă de experți internaționali în muzică și inteligenţă artificială care să finalizeze cu ajutorul tehnologiei cea de-a 10-a Simfonie Beethoven, începută dar neterminată de compozitorul german.

Este vorba de un proiect iniţiat de companie în primăvara anului 2019, pentru a marca cea de-a 250-a aniversare a nașterii lui Beethoven.

Obiectivul artistic a fost acela de a recompune una dintre operele marelui Beethoven, iar cel tehnic a fost de a demonstra că algoritmii pot fi creativi și pot completa factorul uman chiar şi în muzică, se arată într-un comunicat de presă transmis de companie.

Deutsche Telekom va prezenta Simfonia a 10-a de Beethoven, completată cu ajutorul AI, la Forumul Telekom din Bonn, în luna octombrie a acestui an.

Un scurt fragment audio, realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, a fost postat pe youtube:

Bucata a fost interpretată de Beethoven Orchestra Bonn sub direcția dirijorului Dirk Kaftan și avându-l pe Cameron Carpenter la orgă.

Tim Höttges, CEO Deutsche Telekom, declară că ”rezultatul este ceva cu adevărat uimitor, deoarece oamenii și mașinile au creat ceva nou. Dar este important să vedem rezultatul drept ceea ce este. Beethoven a trăit în timpul său. Beethoven a trăit într-o societate caracterizată de războaie, de lipsuri, dar și de multă dragoste și empatie. Nicio mașină nu poate face asta astăzi. Cu toate acestea, mașina înțelege muzica și o poate dezvolta în continuare, dar nu poate integra zeitgeist-ul – subiectul la îndemână, dacă doriți – în muzică”, se arată în comunicatul Deutsche Telekom.

Beethoven AI – proiect inedit

Cu puțin înainte de moartea sa, Beethoven a început să lucreze la a 10-a Simfonie, o lucrare care urma să rămână neterminată.

Sub conducerea dr. Matthias Röder, Director General la Institutul Karajan, un grup de experți în inteligență artificială și muzicologi a dezvoltat „Beethoven AI”, care „înțelege” stilul lui Beethoven.

Printre experții care au oferit îndrumări științifice și supraveghere s-a numărat și Prof. Dr. Christine Siegert, șefa Departamentului de Cercetare din cadrul Beethoven-Haus.

”Inteligența artificială nu a fost „hrănită” doar cu compozițiile lui Beethoven și însemnările sale despre a 10-a simfonie; de asemenea, i s-au oferit lucrări de la compozitori și muzicieni care l-au inspirat și influențat în mod demonstrabil pe Beethoven în timpul vieții sale, precum Johann Sebastian Bach.

Împreună cu experții, algoritmul a continuat lucrarea incompletă a lui Beethoven. Iar compozitorul Walter Werzowa, muzicienii și dirijorul lor au transformat această notație într-o compoziție vie” au explicat reprezentanții companiei, în comunicatul transmis joi.

Premiera mondială a simfoniei va avea loc pe 9 octombrie la Forumul Telekom din Bonn. Premiera va fi transmisă în direct și gratuit pe MagentaMusik 360. Tot acolo, în urma premierei, spectacolul va fi disponibil publicului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Daca Beethoven chiar era sincer cand a zis ca „…Muzica-i Linistea dintre Note…”(desi, probabil, a facut-o din grandoare, ca doar stia ca-i ‘mare’, pt. -o jupaneasa pianizabila) atunci muzica lui nu prea e muzica …

    (Am ascultat atata muzica clasica incat nu mai suport sunetele continue(tot ce inseamna corzi, cu instrumentele de suflat ma inteleg mai bine dar si acolo-s prea insistente, si cam am „surdul lui Beethoven”…))

    AI-ul probabil a facut-o varza.

    (Nu prea ai cum sa prezici ‘Oda Bucuriei’ in Simfonia a 9-a, ca exemplu, e o transformare care sare sigurantele unui calculator si cu siguranta a surprins fiecare prim ascultator in parte). + ar fi interesant sa o comparam cu o continuare a contemporanilor, acestia sa nu fi auzit variantele altora, inclusiv „AI-ul”.

    In niciun caz nu se rezuma la geniul lui Beethoven, considerand totusi subiectivitatea ca Simfoniile au prea multe sunete deodata pt. mine …

  2. Hmmm…. 432 Hz sau 440 Hz?