G4Media.ro

Audierile publice în afacerea Ukrainegate au început în SUA. Cum vor democrații…

Audierile publice în afacerea Ukrainegate au început în SUA. Cum vor democrații să-l înlăture pe Trump și ce strategie au republicanii

Democrații americani vor încerca să domine relatările media și să promoveze informațiile negative despre președintele Donald Trump în ancheta privind declanșarea procedurii de impeachment, care vizează punerea sub acuzare și destituirea sa, în timp ce strategia republicanilor urmărește să prezinte eforturile Partidului Democrat ca fiind partizane și „o vânătoare de vrăjitoare” declanșată de cei care nu acceptă nici acum rezultatul alegerilor pentru Casa Albă din 2016.

Acestea par să fie, în linii mari, strategiile adoptate de cele două tabere politice de la Washington în legătură cu scandalul Ukrainegate în contextul în care, miercuri, au început în capitala federală primele audieri publice în cadrul anchetei lansate de democrații din Camera Reprezentanților privind posibilele eforturi ale președintelui Trump de a forța oficialii ucrainieni să investigheze afacerile familiei lui Joe Biden în Ucraina. William Taylor, principalul diplomat american din Ucraina, și George Kent, un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat responsabil cu afacerile europene și eurasiatice, au fost primii care au depus mărturie în ceea ce se anunță a fi unul dintre cele mai importante și controversate momente ale actualului mandat al președintelui Trump.

Primii doi martori prezenți în fața House Intelligence Committee, o pereche de diplomați veterani, au descris experiențele lor legate de eforturile Administrației Trump de a întârzia asistența militară vitală pentru Ucraina în această vară.

Taylor și Kent au declarat în fața comitetului condus de Adam Schiff, principalul anchetator democrat, că Trump și unii dintre reprezentanții săi i-au făcut pe oficialii ucrainieni să înțeleagă că Ucraina nu va primi fonduri de aproape 400 de milioane de dolari dacă guvernul de la Kiev nu urma să anunțe declanșarea unei anchete împotriva fiului fostului vicepreședinte american Joe Biden, Hunter Biden, și a legăturilor acestuia cu o companie energetică din Ucraina.

Democraţii din Camera Reprezentanților încearcă astfel să demonstreze că liderul de la Casa Albă a exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru a-l compromite pe fostul vicepreşedinte democrat, cel mai probabil contracandidat al său la alegerile prezidenţiale de anul viitor, şi al cărui fiu a lucrat începând din 2014 pentru compania ucraineană Burisma, care acționează în sectorul gazelor.

Respectiva companie ucraineană a fost ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei. Dar Trump crede că motivul real al acestei cereri a fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui şi, într-o convorbire telefonică desfășurată la 25 iulie, i-a sugerat actualului preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, să acţioneze în privinţa acelei anchete.

Avocat şi investitor, Hunter Biden a făcut parte din 2014 până în 2019 din Consiliul de supraveghere al Burisma, între ai cărui fondatori se află oligarhul pro-rus, Mikola Zloşevski. În momentul în care Hunter a început să lucreze pentru compania ucraineană (unde ar fi avut un salariu de 50.000 de dolari, deși nu avea niciun fel de experiență în domeniul energetic), tatăl său era vicepreşedinte al SUA în mandatul preşedintelui democrat, Barack Obama.

În mărturia sa, Taylor – care este martorul principal al democraților și cel în care aceștia își pun mari speranțe – și-a prezentat opinia asupra politicii ucrainene a Casei Albe și a detaliat mai multe ocazii în care a crezut că asistența militară a SUA și o invitație la Casa Albă pentru Zelenski au fost folosite pentru a forța guvernul ucrainean să acționeze împotriva lui Biden.

Mărturia lui a fost cea care l-a făcut pe ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, Gordon Sondland – unul dintre oamenii-cheie ai președintelui în politica legată de Ucraina – să-și revizuiască declarația inițială făcută în fața Camerei Reprezentanților și să recunoască că, într-adevăr, le-a spus oficialilor ucraineni la 1 septembrie că, foarte probabil, ajutorul militar american va fi reținut până când aceștia vor declanșa ancheta împotriva familiei Biden.

Taylor a relatat, de asemenea, despre o conferință video în care o persoană de la Casa Albă a declarat că ajutorul ucrainean este întârziat la ordinul președintelui.

Foarte multe din argumentele democraților se concentrează asupra Paragrafului al 4-lea din Articolul al 2-lea din Constituția americană care afirmă: „Preşedintele, Vicepreşedintele şi toţi funcţionarii civili ai Statelor Unite vor fi înlăturaţi din funcţie în caz de punere sub acuzare şi condamnare pentru trădare, mituire şi alte crime şi delicte.” (citește mai multe despre procedura de impeachment).

Unii democrați și diplomați spun că condiționarea ajutorului american către Ucraina de anchetarea lui Hunter Biden, este echivalentă cu mita. Republicanii neagă acest lucru, spunând că Trump nu a oferit în mod explicit ajutor pentru investigarea lui Biden. Pentru a-și dovedi nevinovăția, Casa Albă a dat publicității transcrierea convorbirii din iulie dintre cei doi lideri, insistând că face acest lucru în mod transparent, pentru a dovedi că discuția a fost una „perfect normală” și că Trump nu l-a presat în niciun fel pe președintele de la Kiev pentru a ancheta familia Biden. În zeci de mesaje postate pe Twitter și în declarații publice, președintele Trump a afirmat că ancheta democraților este „o vânătoare de vrăjitoare,” susținută de mass-media americane.

Strategia democraților

Audierile care au debutat miercuri în House Intelligence Committee din Camera Reprezentanților sunt conduse de către democratul Schiff, în timp ce principalul republican din comitet este David Nunes. Potrivit analiștilor americani, democrații urmăresc să domine acoperirea media a audierilor publice, pe durata a trei zile, în care vor audia opt martori. În total, în cursul audierilor vor depune mărturie cel puțin 11 din cei 15 martori pe care, până acum, trei comitete-cheie din Camera Reprezentanților i-au audiat în spatele ușilor închise (trei dintre acești martori au fost chemați de către republicani).

Mai multe surse democrate au afirmat că Schiff, care este un fost procuror din California, a planificat un program atât de aglomerat pentru a ține Casa Albă în mijlocul audierilor televizate și a face dificilă difuzarea oricăror alte știri pentru public. „Schiff va inunda pur și simple transmisia media. El va face ca toate aceste lucruri să domine acoperirea mediatică și să-l înece pe Trump în vești proaste,” a declarat unul dintre asistenții democrați.

Audierile pe bandă rulantă și relatarea lor de către media americană, în general favorabilă Partidului Democrat, par așadar să fie obiectivele democraților pentru perioada următoare. De altfel, lista persoanelor care vor fi audiate în următoarele zile indică dorința democraților să transforme audierile într-un spectacol mediatic care să domine discursul public și să lase puține momente de respiro Casei Albe și republicanilor.

Marie Yovanovitch, fosta ambasadoare în Ucraina, va fi audiată vineri de către comitetul condus de Schiff, în timp ce ședințele de săptămâna viitoare vor debuta marți dimineață cu Jennifer Williams, asistentă a vicepreședintelui Mike Pence, și cu colonelul Alexander Vindman, membru al National Security Council (NSC). Fostul trimis special al SUA în Ucraina, Kurt Volker, va depune mărturie câteva ore mai târziu, împreună cu un alt asistent din NSC, Tim Morrison.

Ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, va fi audiat miercuri dimineață, urmat de secretarul adjunct al apărării, Laura Cooper, și subsecretarul de stat pentru afaceri politice, David Hale.

Fiona Hill, fostă expertă a Casei Albe în Rusia, este deocamdată singurul martor care va fi prezent în fața comitetului joi dimineața, cu excepția cazului în care democrații vor adăuga între timp mai mulți martori.

Volker, Morrison și Hale au fost inivitați la audieri de către republicani. Interesant este că, printr-o decizie care a stârnit criticile vehemente ale republicanilor, Schiff a  respins solicitările lor de a chema alți martori, inclusiv pe Hunter Biden și pe avertizatorul de integritate ale cărui reclamații în legătură cu discuția telefonică dintre Trump și din Zelenski din 25 iulie, au dus la declanșarea anchetei democraților împotriva Casei Albe.

Democrații speră că dezvăluirile care vor fi făcute în timpul audierilor vor ajuta la modificarea percepției publice în privința înlăturării lui Trump și vor determina mai mulți republicani să li se alăture. Este un efort despre care comentatorii cred că are șanse minime de reușită, mai ales în condițiile în care susținerea opiniei publice pentru procedura de impeachment nu este atât de puternică pe cât sperau democrații.

În ciuda numeroaselor anchete de opinie publicate în ultimele săptămâni, este greu de spus ce cred americanii din afara capitalei despre ce se întâmplă la Washington. Este adevărat, numărul alegătorilor care susțin punerea sub acuzare și destituirea lui Trump este mai mare decât al celor care se opun acestora, dar diferența dintre cele doua tabere nu este semnificativă. Potrivit RealClearPolitics, care face o medie a celor mai importante sondaje de opinie din Statele Unite, procentul celor care au răspuns „Yes/Remove” la întrebarea privind soarta lui Trump este cu doar 2.6% mai mare decât al celor care se opun (48.3% față de 45.7%). Este un procent scăzut și, ținând cont de dinamica situației și de succesiunea rapidă a evenimentelor din Washington, el ar putea să se schimbe de la o saptamâna la alta.

Ce vor face republicanii

Politicienii republicani din Congresul de la Washington vor face front comun ca să-l apere pe președintele Trump în fața acuzațiilor și dezvăluirilor martorilor, ei afirmând că discuția telefonică a liderului de la Casa Albă cu omologul său ucrainean privind afacerile familiei Biden în Ucraina a fost nepotrivită, dar în niciun caz nu este condamnabilă. Trump, susțin ei, a fost preocupat în mod sincer de corupția din Ucraina și a vrut să se asigure de lansarea unei anchete înainte de a semna un cec pentru 400 de milioane de dolari.

Aceasta pare să fie, în opinia analiștilor americani, strategia cu care Partidul Republican (GOP) va încerca să combată eforturile democraților de a-l înlătura de la putere pe Trump.

În plus, republicanii care participă la audieri vor încerca să-i prezinte pe martori ca fiind nu doar partizani, dar parte a aceluiași complot general care vizează înlăturarea lui Trump pe baza unor probe inexistente. E vorba de birocrați care au fost numiți în funcție, nu aleși, și ale căror opinii sunt modelate de dezacorduri politice sau animozitate, vor susține republicanii.

Strategia unită a republicanilor în acest caz a fost remarcată de analiști, care afirmă că aceasta este un semn al atitudinii generale pe care GOP a adoptat-o în fața eforturilor democraților de a-l înlătura pe Trump din fotoliul de președinte. Dacă această poziție se va menține și în Senat (în cazul, foarte probabil, că se va ajunge până acolo), este clar că încercările Partidului Democrat vor fi zădărnicite de majoritatea republicană din camera superioară a Congresului. Niciunul nu îl va abandona pe Trump, iar speranțele democraților de a obține destituirea presedintelui sunt complet nule.

Reamintim că, după votul din Camera Reprezentanților, Senatul va fi însărcinat cu organizarea procesului legat de procedura de impeachment în care există un prag mai mare de voturi necesare care trebuie atins pentru ca procedura să aibă succes. Asta înseamnă că, în Senat, un număr mai mare de aleși trebuie să voteze în favoarea condamnării decât în Camera Reprezentanților.

În Cameră, este necesară o majoritate simplă, iar în Senat este nevoie de o majoritate de două treimi (67%). Dacă Senatul nu reușește să adune numărul necesar de voturi, atunci președintele va fi doar pus sub acuzare (impeached), dar nu va fi înlăturat din funcție. Așa s-a întâmplat în cazurile de impeachment de până acum, cu Andrew Jackson și Bill Clinton.

În plus, în ultimele zile, liderii republicanii au reluat și mai agresiv tema că democrații caută cu orice preț să-l înlăture pe Trump, printr-o campanie exagerată și arogantă, care nu are legatură cu realitatea și cu faptele. Multi analiști cred că, la o adică, republicanii îşi vor mobiliza eforturile în faţa unei campanii de destituire a lui Trump pe care o percep ca lipsită de dovezi clare și lansată doar de dragul de a înlătura pe cel care a învins-o pe Hillary Clinton la scrutinul trecut.

În final, pentru ca democrații să găsească succesul în aceste audieri, ei trebuie să spună o poveste coerentă și pe înțelesul publicului despre un comportament prezidențial care merită sanționat, un președinte care a făcut lucruri ilegale și care va trebui înlăturat printr-un proces al Senatului. Misiunea republicanilor este mult mai simplă. Ei trebuie pur și simplu să descopere sincopele din narațiunea democraților sau să încerce să o deformeze atât de mult, încât publicul să nu fie convins de justețea acțiunii democraților.

Va funcționa în final această atitudine a republicanilor? Este posibil că da. În acest moment, la cum arată împărțirea politică a Congresului (cu democrații care domină Camera și cu republicanii majoritari în Senat), este greu de crezut că Trump va fi înlăturat de la putere. Foarte posibil, el va fi pus sub acuzare de Camera Reprezentanților, însă procesul se va opri în Senat. Deși audierile publice sunt gândite de democrați pentru a prezenta imaginea unui președinte care caută, în mod ilegal, să-și submineze un adversar politic, consilierii Casei Albe sunt convinși că, la fel ca ancheta privind Rusia, afacerea Ukrainegate va trece și ea. „Da, este rău (în acest moment). Dar la fel a fost și Stormy Daniels și Rusia și toate celelalte,” a recunoscut un asistent la Casa Albă, adăugând însă că „toată lumea își ține respirația și speră că aceasta este doar o altă furtună prin care S.S. Trump va reuși să treacă cu brio.”

Surse: AP, BBC, FoxNews, CNN, Daily Mail

Foto: Facebook / Donald Trump

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Republicanii nu au nicio strategie, ce a facut Trump nu poate fi aparat.

  Ce aparare poate avea santajarea Ucrainei pentru sustinere in campanie impotriva lui Biden? Asta pe langa restul infractiunilor lui Trump cu fonduri de campanie si obstructionarea repetata a justitiei…

 2. Democrații fac un show à la Dâmbovița . Or sa îl kiss pe Trump fix pe poponeț . Se vede de la o posta .

 3. Cacamaca, vorba lui Trump, am avut ceva mai bun de facut! Asa o sa faca pana in 2024 si tot degeaba!

  • Tot cu „caca” în gură e asistatul pederast, trol al mafiei PRO-PSD-ALDE. Iar s-a „pișat”, pe el, iar a adormit și s-a sculat în ” 2024″ cu bale pe la gură de la prea mult suflat în trumpeta.

 4. Cu intelegerile subterane cu Erdogan cum ramane? Turcia tara NATO care invadeaza nordul Siriei, eliberat de trupe NATO. Sa mai spuna cineva ca NATO nu-i in „moarte cerebrala”.

  • Ce spui tovarse ? Turcia este in NATO, nu are cum sa fie atacata de NATO iar Assad e tovarsul lui Putin. E greu cand porti (s)tanga, iti sufoca neuronul.

  • @Tudor. N-ai inteles nimic din comentariul meu, analfabet functional.

  • Am inteles ca habar nu ai de Turcia, Siria si cine sunt aliatii lor.

  • Trolul tu- dorel cel ”leftard” tot cu ”neuronul” în gură, ăla care, la el, ”intră în metastaze”, ca și cum ceva poate să ”pătrundă” în ”metastaze” care sunt mai multe. De unde să ”aibă habar” panarama asta ”de Turcia” când el nu știe să scrie, să citească sau să se uite pe o hartă. El e un postac ”comuist” cum își zice singur, pentru care ”retardul” este ”avansat, ”stafiolococul” se ”cațără”,” rasa ma-ti”, cum se adresează el, se scrie cu un ”i”.

 5. Am inteles ca habar nu ai de Turcia, Siria si cine sunt aliatii lor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.