G4Media.ro

Atmosferă de sărbătoare pentru „Mr. Brexit”

Atmosferă de sărbătoare pentru „Mr. Brexit”

Brexitul s-a amânat, britanicii participă la alegerile europarlamentare. Susţinătorii noului partid al lui Nigel Farage, Brexit Party, sunt deosebit de veseli după publicarea celor mai recente sondaje, se arată într-o analiză publicată de Birgit Maaß pe Deutsche Welle.

Nigel Farage e aplaudat ca o vedetă. Publicul din Newport îl primeşte cu braţele deschise pe politicianul poreclit de Donald Trump „Mr. Brexit”. Sute de susţinători au venit în orăşelul din Ţara Galilor, sala fiind arhiplină.

Noul partid al lui Nigel Farage poartă numele „Brexit Party” şi a fost înfiinţat special pentru alegerile europarlamentare. Formaţiunea politică are şanse să se claseze pe locul întâi la acest scrutin. E vorba despre ce fel de ţară vrea să fie Regatul Unit, despre „renaşterea democraţiei”, le spune Farage susţinătorilor săi la Newport. Din perspectiva lui, Brexitul e o „misiune clară”, care nu a fost îndeplinită din cauza rateurilor politicienilor britanici.

Aplauze pentru „Brexiteers”

Pe fanii lui Farage îi uneşte sentimentul că au fost păcăliţi. Mulţi dintre cei prezenţi la Newport i-au votat iniţial pe conservatori, dar sunt foarte dezamăgiţi de premierul Theresa May şi de guvernul ei.

Printre foştii alegători ai partidului condus de May se numără Monima O´Connor, care spune că nu înţelege de ce Marea Britanie nu a scăpat încă de „birocraţii de la Bruxelles”. Theresa May nu a vrut, de fapt, niciodată cu adevărat Brexitul, ci a jucat teatru, crede Monima O´Connor. Femeia locuieşte într-un sat izolat din vestul Ţării Galilor, unde şi-a deschis un magazin de produse sanitare împreună cu soţul ei. Ea consideră că persoanele care lucrează în comerţul cu amănuntul şi nu au de a face cu exporturile în Uniunea Europeană, nu au niciun avantaj de pe urma apartenenţei ţării la UE.

Mulţi dintre susţinătorii lui Farage spun că şefa de guvern, Theresa May, e o „trădătoare”. Ei vor ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană, indiferent cât de mari ar fi costurile. Pe cei adunaţi la Newport nu-i interesează un acord cu UE, care să asigure condiţii favorabile privind Brexitul şi susţin că ţara lor poate să stea pe propriile picioare.

Trebuie să-l oprim pe Farage”

Nigel Farage se bucură de aplauzele cele mai entuziaste când îi vorbeşte de rău pe politicienii din parlamentul britanic. Expresiile de genul „clasa politică a autoservirii” îi vizau, pe vremuri, pe politicienii de la Bruxelles, dar lucrurile s-au schimbat. Farage speră că i se va îndeplini visul de a ajunge, în sfârşit, deputat al parlamentului britanic – după şapte încercări eşuate.

În aceeaşi zi, la Bath, în sudul Angliei, Rachel Johnson vituperează împotriva lui Nigel Farage. Sora fostului ministru de externe, Boris Johnson, e candidata de vârf a noului partid pro-european „Change UK” şi încearcă pentru prima dată să obţină un mandat în Parlamentul European.

„Trebuie să-l oprim neapărat pe Farage”, e mesajul ei. Rachel Johnson pledează pentru un al doilea referendum pe tema Brexit, fără de care s-ar ajunge la un „haos permanent”.

Frustrarea privind Brexitul

„Change UK” e o alianţă a unor deputaţi britanici, care se prezintă pentru prima oară la alegerile europene. Frustraţi de politica ineficientă a propriului partid în ceea ce priveşte Brexitul, mai mulţi politicieni laburişti şi conservatori au decis să colaboreze. Obiectivul lor principal e organizarea unui al doilea referendum consacrat Brexitului.

La reuniunea partidului „Brexit Party” domneşte atmosfera veselă de petrecere, în timp ce la Bath a venit puţină lume, patru rânduri de scaune fiind de ajuns. „E de înţeles că mulţi s-au săturat de Brexit şi vor, pur şi simplu, să iasă”, spune Rachel Johnson. „Dar dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană în mod haotic pentru că parlamentarii nu au fost în stare să ajungă la un acord, încep problemele majore.” Fără un „deal” privind Brexitul, Marea Britanie ar trebui să ia totul de la zero, cu nişte negocieri individuale anevoioase, explică Rachel Johnson.

Şi liberal-democraţii britanici se prezintă ca „voce a raţiuni”. Cu ajutorul lui Guy Verhofstadt, ei îşi prezintă programul electoral pentru alegerile europarlamentare în centrul Londrei. Mesajul lor e clar: „Vrem să fim, la nivel european, vocea împotriva naţionaliştilor şi populiştilor”, spune Verhofstadt.

35 la sută pentru Brexit Party în sondaje

Verhofstadt e coordonatorul pentru Brexit al Parlamentului European. Candidata de vârf a liberalilor britanici, Irina von Wiese, pe care o sprijină Verhofstadt la Londra, poartă la mitingul electoral cercei în formă de steluţe europene galben-albastre. Cauzele votului pro-Brexit la referendumul din 2016 nu se găsesc la Bruxelles, ci la Londra, e de părere politiciana, referindu-se mai ales la politica de austeritate a guvernului May.

În sondajele actuale, liberalii se situează pe locul doi, dar nu au mai mult de 16 la sută. Până în prezent, „Change UK” întruneşte în sondaje cinci la sută, iar în fruntea preferinţelor se află Brexit Party cu 35 la sută.

Partidele pro-europene par neajutorate în faţa lui Farage. În loc să coopereze, concurează între ele. Din tabăra lor se aude des că Brexitul e răspunsul greşit la o întrebare corectă. Dar se pare că cei care pledează pentru „Remain” nu au găsit încă răspunsul corect.

În schimb, mesajul lui Farage e simplu şi uşor de reţinut: britanicii pot fi din nou mândri de ţara lor cu ajutorul său. „Mr. Brexit” îi critică dur pe aşa-numiţii „politicieni de carieră”, cu toate că el însuşi a reprezentat Marea Britanie în Parlamentul European ani de zile.

La Newport, mulţi fani ai lui Farage se înscriu direct în Brexit Party după evenimentul electoral. Monima O´Connor îşi mai ia un poster electoral pe care vrea să-l lipească pe un perete în satul în care locuieşte. Ea descrie formaţiunea Brexit Party cu un singur cuvânt: „Wonderful!” (Minunat!) Posterele cu Brexit Party apar în aceste zile în multe locuri din Regatul Unit – spre îngrijorarea partidelor tradiţionale.


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Jacob Rees-Mogg: „The Conservative Party has to be the Brexit Party”

  • Pââârț, zise postacul analfabet mondial „i-a cercetati-l”.

  • vad ca esti specializat pe brexit, si la un alt articol, ai bagat un link cu sora’sa, nu te duce mintea mai mult decat un link? sau vrei sa pari inteligent? poti sa formulezi macar o idee
   am urmarit un pic si pe asta si a sora’sa, in afara ca sora’sa e draguta, e cu discurs politicianist pur, iar asta vine cu niste idei de parca toata lumea e la picioarele UK, uitand ca totusi UE ca si populatie ca si PIB este cu mult peste UK

 2. Nu ştiu, poate e o greşală a redacţiei, dar tot ceea ce văd eu este următorul text:

  „Brexitul s-a amânat, britanicii participă la alegerile europarlamentare. Susţinătorii noului partid al lui Nigel Farage, Brexit Party, sunt deosebit de veseli după publicarea celor mai recente sondaje, se arată într-o analiză publicată de Birgit Maaß pe Deutsche Welle.”

  Ăsta vrea să fie un articol?

 3. Farage, sluga lui Putin, va tine UK intr-o permanenta stare de non-Brexit si se va plange ca e sabotat, intre timp castigand sustinatori (fraieri) care inca asteapta ce li s-a promis in mod mincinos in 2016.

  If Brexit turns out to be a disaster, Nigel Farage will „go and live abroad, I’ll go and live somewhere else.”

  https://www.politico.eu/article/nigel-farage-if-brexit-is-a-disaster-ill-go-and-live-abroad/

 4. Un mascarici acest Farage….

 5. tin minte ca si madam theresa, la inceputul negocierilor, era cu 3 c..oaie, si ca face ca drege, cand s-au inceput negocierile serioase, s-a transformat radical, si acum se milogeste sa se accepte niste acorduri, scenrarii

  e simplu pana la urma o negociere si mai ales in cazul acesta, in care UK si UE sunt tari prietene pana la urma, cu interese comune, se merge pe un vechi proverb „ce tie nu-ti place, altuia nu-i face” , nu vrei sa mai primesti la munca cetatzeni din UE, nici noi nu primim din UK, vrei taxe pentru produsele din UE … vrei viza la granita .. facem si noi viza pentru UK …

 6. sincer mi-as fi dorit ca mascariciul asta si celalat, boris johson sa fie in echipa de negociere

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.