G4Media.ro

Atenţie cu cine vă aventuraţi pe munte: Zeci de persoane care nu…

foto sursa sabin cornoiu

Atenţie cu cine vă aventuraţi pe munte: Zeci de persoane care nu se cunosc îşi dau întâlnire pe internet pentru a merge în drumeţii. Şeful Salvamont România: „S-au abandonat la greu pe munte unii pe alţii, încercând fiecare să scape cum poate şi fără să mai ţină cont de cei care au rămas accidentaţi în urma lor”

Salvamontiştii de la noi atrag atenţia asupra unui fenomen periculos care în ultima perioadă pare să ia amploare tot mai mare. Zeci de persoane care nu se cunosc între ele, ci se ştiu doar prin intermediul reţelelor de socializare, îşi dau întâlnire pentru a merge în drumeţii pe munte. Problema este că majoritatea dintre aceste persoane nu sunt echipate corespunzător, nu au condiţia fizică necesară pentru a parcurge traseele dificile şi cel mai grav, pentru că nu sunt solidare între ele,  în cazul unui accident ajung să se abandoneze şi astfel să îşi pună viaţa în pericol. 

„În ultimii ani ne-am confruntat cu nişte probleme pe care nu credeam că le vom vedea vreodată. Oameni care s-au abandonat la greu pe munte unii pe alţii, încercând fiecare să scape cum poate şi fără să mai ţină cont de cei care au rămas accidentaţi în urma lor. Ăsta este rezultatul acţiunilor celor care merg pe munte fără să se cunoască între ei, fără să existe o legătură de prietenie, de amiciţie.  Am avut cazuri în care s-au constituit pe internet grupuri de 30-40-50 de oameni, au plecat neechipaţi pe munte doar pentru faptul că ghidul le percepea o taxă foarte mică. Acesta făcând o afacere pe bani, a făcut tot felul de compromisuri cu privire la echipamentul acestora şi la un moment dat au trebuit să intervină salvatorii pentru a recupera grupurile de pe munte. Asta vară am avut un grup constituit pe internet, oamenii care nu se ştiau între ei şi care s-au abandonat pe munte. Accidentul de la rafting din primăvara anului trecut în care grupul constituit pe internet, în clipa în care a avut un accident, nici măcar nu ştiau câţi oameni sunt în grup, sau cine este dispărut, pentru că ei se întâlniseră de pe internet, din toată ţara, în dimineaţa zilei respective, pe marginea apei. Toate aceste lucruri îngreunează acţiunea de salvare, pun oamenii într-o situaţie deosebită şi credem noi, trebuie evitate.”, a declarat pentru G4Mediar.ro, Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont România. 

foto sursa sabin cornoiu

Salvamontişii atrag atenţia montaniarzilor amatori că atunci când au de gând să facă o drumeţie pe munte trebuie să-şi cunoască foarte bine echipa care neapărat trebuie să aibă un coordonator foarte bine pregătit. 

„Nu ştiu care este veriga slabă a grupului, nu ştiu care este cel mai bun din grup şi care poate gestiona o situaţie de criză şi astfel grupul devine dezorganizat, nu este coordonat corect şi de aici apar aceste probleme. Cei care se aventureză trebuie să îşi aleagă cu grija echipa cu care merg pe munte, să aibă în rândul lor nişte oameni experimentaţi care să le spună de ce echipament au nevoie, care să îi verifice dacă au acest echipament, să-i înveţe să folosească acest echipament, pentru că nu e suficient să intri în cel mai bun magazin montan şi să îţi iei cele mai bune echipamente, dacă tu nu ştii să le foloseşti corect. Să fie foarte atenţi cu cine pleacă la drum. Să încerce să evite întâlnirile de pe reţelele de socializare şi constituirea de grupui ad-hoc doar pentru că nu au ce să facă în weekend-ul respectiv şi hai să ne adunăm cu oameni cu care nu ne cunoaştem.”, este de părere şeful Salvamont România. 

foto sursa sabin cornoiu

În vara anului trecut, un tânăr de 21 de ani care urcase pentru prima dată pe munte, după ce a fost abandonat de „prietenii” săi pe traseul principal de creastă al Munţilor Făgăraş, convins că va muri, şi-a scris cu un marker pe picior CNP-ul, numele şi numărul maşinii pentru a putea fi identificat. El a fost găsit în viaţă de salvamontiştii din Argeş.

foto sursa sabin cornoiu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. E bine ca ii salvam. Dar sa le dam si factura interventiei . Nimeni nu ii obliga sa mearga acolo. De ce trebuie sa suportam toti cheltuielile ?

  • Asa a fost si cand s-au cumparat dozele de la sarlatani cu licoarea magica…
   Toata lumea a dat bani…desi doar 38% de „destepti” s-au vaccinat

   Noroc cu USR ca vroiau sa interzica accesul in spital la nevaccinati 🙂

  • Când se vor amenaja traseele montane ca în Occident?
   Când se vor da amenzi mari ?

  • ce cheltuieli suporti tu mai exact, postacule?pune sa vedem exact cheltuielile pe care le platesti tu.

 2. E virba mai mult ca sigur de aia de la Hai sa socializam. Sunt praf, unii sunt grasi din cale afara, altele sunt fumatoare inraite si opresc tot grupul ca sa fumeze pe munte…ei se intalnesc mai mult sa vada daca e rost de buleala dar e plin de nasoi si de nasoale in grupurile alea. „Ghizii” sunt unii de pe fb care cer inainte 200 de lei de la fiecare din grup.

  • Le-ați făcut o prezentare super amuzantă :))))

  • Foarte amuzant ce ați scris.
   Eu am fost de mai multe ori cu ei și am avut parte de oameni simpatici și de o atmosferă plăcută.
   Frumusețea stă în ochii privitorului 😊

 3. EMPATIA legendara a locuitorilor din ROMANIKA….

 4. E de inteles comentariul celor de la Salvamont la fel cum e de înțeles fenomenul acestor ture ad-hoc.

  Organizatorii, dacă sunt responsabili, se pot limita la ture mai ușoare la evenimentele publice și eventual pot face ture mai grele doar cu cei care au mai fost în trecut la alte activități ale grupului.

 5. Doar proștii se pierd pe munte!

 6. Ori faci o selectie a persoanelor din grup inainte de a porni, ori tot grupul isi asuma ca se vor misca in ritmul celui mai incet membru al grupului… Sa il lasi pe munte da dovada de egoism si marsavie

 7. Nu exista asa ceva. Fake news. Poporul roman este corect, cinstit si cu frica lui D-zeu. Romanii, poporul ales al lui D-zeu, nu fac asa ceva.