G4Media.ro

Atacurile de cord mortale au mai mare probabilitate de a se produce…

Foto: British Heart Foundation

Atacurile de cord mortale au mai mare probabilitate de a se produce lunea decât în orice altă zi a săptămânii din cauza relaxării din weekend – studiu

Oamenii de știință care au analizat 10.528 de pacienți internați în spitale din insula Irlanda cu un atac de cord grav, pe o perioadă de cinci ani, au constatat că rata a fost cu 13% mai mare în zilele de luni, relatează The Times.

Ei consideră că acest lucru se datorează faptului că ciclul natural de somn-veghe al organismului, sau ritmul circadian, este perturbat în weekend, deoarece oamenii stau treji până târziu sau se răsfață cu o noapte de odihnă. Prin urmare, atunci când oamenii se întorc la obișnuita lor alarmă de luni dimineața devreme, se înregistrează niveluri mai ridicate de inflamații și hormoni de stres care pot declanșa atacuri de cord.

La studiu au participat pacienți cu cel mai grav tip de atac de cord, un infarct miocardic cu supra-denivelare a segmentului ST (STEMI), care are loc atunci când o arteră coronariană majoră este complet blocată, potrivit electro-cardiogramei.

În fiecare an, în Marea Britanie se înregistrează peste 30.000 de internări în spital din cauza acestui tip de atac. Necesită un tratament de urgență, de obicei o angioplastie, ceea ce înseamnă că se introduce un balon pentru a lărgi artera coronară blocată.

Dr. Jack Laffan, care a condus cercetarea la Belfast Health and Social Care Trust, a declarat: „Am descoperit o corelație statistică puternică între începutul săptămânii de lucru și incidența STEMI. Acest lucru a mai fost descris înainte, dar rămâne o curiozitate”.

„Cauza este probabil multifactorială; cu toate acestea, pe baza a ceea ce știm din studiile anterioare, este rezonabil să presupunem un element circadian.”

Studiul, prezentat în cadrul conferinței British Cardiovascular Society din Manchester, a analizat date de la 7.112 pacienți din Republica Irlanda și 3.416 din Irlanda de Nord, toți admiși la spital între 2013 și 2018.

Profesorul Sir Nilesh Samani, director medical la British Heart Foundation, a declarat: „Cineva este internat în spital din cauza unui atac de cord care pune în pericol viața la fiecare cinci minute în Marea Britanie, așa că este vital ca cercetarea să continue să facă lumină asupra motivelor pentru care se produc atacurile de cord. Acest studiu contribuie la dovezile privind momentul în care se produc atacurile de cord deosebit de grave, dar acum trebuie să aflăm ce anume face ca anumite zile ale săptămânii să fie mai probabile. Făcând acest lucru ar putea ajuta medicii să înțeleagă mai bine această afecțiune mortală”.

În Marea Britanie există 100.000 de internări în spital în fiecare an din cauza atacurilor de cord, care apar atunci când alimentarea cu sânge a inimii este blocată.

Printre factorii de risc pentru atacurile de cord se numără hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, colesterolul ridicat, poluarea aerului și fumatul. Aproximativ șapte din 10 pacienți supraviețuiesc, dar mulți suferă leziuni pe termen lung ale mușchiului cardiac, ceea ce duce la insuficiență cardiacă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...