G4Media.ro

Atacați de urs în zona castelului Peleș: doi turiști din Ucraina au…

Atacați de urs în zona castelului Peleș: doi turiști din Ucraina au fost răniți când încercau să fugă de animal / O ursoaică cu doi pui vor fi relocați

UPDATE 3: Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a afirmat sâmbătă seară că a vorbit cu una dintre victimele din Ucraina şi nu au fost atacate de ursoaică. Animalul s-a speriat de petarde şi era agitat, iar turiştii au ajuns să se afle între ursoaică şi puiul ei. Turiştii au sărit un gard şi s-ar fi rănit în sârma ghimpată. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că ursoaica, când îşi apără puiul, omoară orice îi iese în cale, relatează News.ro.

”Am convocat Comisia de intervenţie în cazul urşilor şi ne-am edificat ce s-a întâmplat. Am discutat şi cu una dintre victime, bărbatul din Ucraina. Din discuţie a reieşit că acesta nu a fost atacat deloc de urs, ci el împreună cu prietena lui se plimbau şi au auzit mai multe pocnitori. Ursul era agitat, era o ursoaică cu pui şi când s-a întâlnit cu ei, în spatele lor a apărut puiul ursoaicei, s-a speriat când a văzut puiul în spatele oamenilor şi a sărit înspre ei. Ei au sărit un gard, s-au lovit de sârma ghimpată”, a declarat primarul din Sinaia Vlad Oprea, sâmbătă seară, la Digi24.

Edilul a explicat că animalele vor fi relocate.

”Mai sus erau mai mulţi oameni care se jucau cu petarde şi dintr-o dată ursoaica s-a speriat. Din câte ştim noi, ursoaica stă aici, aproape. Noi am securizat zona, ursoaica a fugit în pădure. Am decis că mâine să fie tranchilizată şi relocată într-o altă zonă, iar puii să fie relocaţi într-un centru de îngrijire. Noi vom face propunerea, iar decizia va fi luată de Ministerul Mediului”, a mai precizat Vlad Oprea.

La rândul său, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat, tot la Digi24, că ursoaica ce-şi apără puii este extrem de periculoasă.

”Ursoaica înţeleg că nu a atacat, doar a alergat oamenii care erau între ursoaică şi pui. Ursoaica, când îşi apără puiul, omoară orice îi iese în cale. Dacă aceşti oameni din Ucraina nu ar fi avut şansa să sară gardul, probabil acuma am fi vorbit despre deces. Şi primarii şi vânătorii şi medicii veterinari care pot interveni, trebuie să conştientizeze riscul la care se supune omul în momentul în care se află în prezenţa unui urs. În orice minut, în orice secundă, prezenţa acestor animale sălbatice în localităţi, se poate transforma într-un pericol iminent”, a declarat Tánczos Barna.

”Mă bucur extrem de mult că cele două persoane au scăpat, dar în momentul în care omul ajunge între ursoaică şi pui, viaţa acestor persoane este într-un pericol real”, a mai declarat ministrul.

Tánczos Barna a mai precizat că există bază legală pentru ca primarii să acţioneze în cazurile în care urşii atacă oameni.

”Noi, Ministerul Mediului, am pus la dispoziţia primarilor baza legală de a interveni în astfel de situaţii. Ordonanţa de Urgenţă prevede o intervenţie graduală care începe cu alungarea şi relocarea şi orice primar care se află în situaţia primarului din Sinaia are obligaţia de a acţiona preventiv în interesul oamenilor din localitate şi a turiştilor. Dacă sentimentele ursoaicei sau puiului sunt mai importante decât viaţa umană, eu nu mai înţeleg despre ce vorbim. Avem posibilitatea relocării în natură, departe de oameni”, a declarat ministrul.

UPDATE 2: Autorităţile locale de la Sinaia au revenit cu precizări în cazul celor doi ucraineni care au fost răniţi, sâmbătă seară, în zona Castelului Peleş din staţiunea Sinaia, arătând că, de fapt, aceştia nu au fost răniţi de urs, ci s-au accidentat încercând să fugă de teama animalului, relatează Agerpres.

„Pentru a lua decizia corectă, primarul Vlad Oprea a discutat telefonic cu turiştii ucraineni. Aceştia au explicat clar întâmplarea, precizând că nu au fost atacaţi de urs! Aceştia s-au speriat, au alergat şi s-au accidentat în încercarea de a sări un gard”, a transmis city managerul Marian Panait.

Iniţial, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că la 112 a fost primit un apel referitor la faptul că două persoane de naţionalitate ucraineană au fost atacate de urs în zona Castelului Peleş şi prezintă traumatisme prin sfâşiere la nivelul membrelor.

Ca urmare a informaţiilor iniţiale, autorităţile au identificat animalul, o ursoaică cu doi pui, şi au hotărât relocarea animalelor. Decizia se menţine şi după noile informaţii oferite de cei doi ucraineni.

UPDATE: Autorităţile din Prahova au reuşit să identifice animalul care a atacat, sâmbătă seară, doi turişti în apropierea Castelului Peleş din Sinaia, fiind vorba despre o ursoaică cu doi pui.

Administratorul public al oraşului Sinaia, Marian Panait, a precizat că animalul a fost identificat cu ajutorul comunităţii, după ce pe un grup local o persoană a publicat o fotografie cu ursoaica în timp ce se afla în parcul din apropierea Castelului Peleş, relatează News.ro.

Panait a explicat că s-a decis relocarea animalelor, lucru care se va întâmpla sâmbătă seară.

La faţa locului s-a deplasat un medic veterinar care are armă cu tranchilizante.

Între timp, cele două victime au fost evaluate de către medici şi transportate la Spitalul Judeţean Ploieşti.

Știrea inițială: Doi turiști din Ucraina au fost atacați sâmbătă de un urs la Sinaia, în zona castelului Peleș, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Cele două persoană au răni la membre și sunt conștiente. A fost emis mesaj RO-Alert.

„Două persoane de naţionalitate ucraineană au fost atacate de urs în zona Castelului Peleş şi prezintă traumatisme prin sfâşiere”, a transmis ISU Prahova. Este vorba despre un bărbat de 28 de ani, care a suferit plăgi prin sfâşiere la o mână şi la un picior, dar şi despre o femeie de 32 de ani, care are o rană la un picior.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Soc si groaza! Care este cauza atacului? Au incercat sa ii mangaie, sa ii hraneasca? Ca ursii nu mananca oameni. Dar ce spun eu, nu trebuie ca poolimea sa stie si sa invete ce nu trebuie sa faca, pe baza greselilor altora.
  Trebuie mentinuta starea de teroare, ursii ataca, ursii omoara, ursii mananca oameni si copii…Stim, sunt prea multi, viata ursului e mai importanta decat a omului samd

  • Daca esti sigur ca ursii nu ataca oameni, ai testat sau doar presupui?
   Ai intalnit vreodata vreun urs?

  • Pe ucrainean, Puțin deghizat în blană de urs, l-a atacat…

  • @anticus
   Cauza este că urșii erau acolo unde n-ar fi trebuit să fie

  • Păi dacă proștii dau cu petarde în pădure unde ai vrea să fugă urșii? Fug și ei unde văd cu ochii!

  • V1 – problema este ca oamenii au cam intrat peste arealele urșilor. Aticus: in articol se spune ca și fost zgomote dr petarde! Cine a aruncat cu pocnitori sau petarde?! Alți ursi?! Nu pocnitori și petarde umane care probabil au zis: hai sa vedem ce fac urșii dacă dam cu pocnitori!

 2. Sa dea in judecata statul roman!In rezervatia imprejmuita nu ai voie sa intri, dar zona Peles este una turistica, semnalizata corespunzator.Gata cu joaca!Fiecare roman atacat de fiare salbatice, inclusiv caini comunitari trebuie sa dea statul/primaria locala in judecata.Poate se vor trezi din halogenia bugetara!

 3. Adio turism străin în RO! Chit că oengeurile vânătorilor bogaţi le au cu ecologia.

 4. Nici nu mai hiberneaza de cand au prins gustul carnii de om.

  • Bai, Ioane, esti dus rau cu pluta! Ursul nu se atinge de carnea de om! Da, poate sa omoare, dar nu ataca omul pentru hrana! Omul si ursul sunt pe aceeasi treapta in lantul trofic

 5. ce cauta doi ucraineni la Sinaia?

  racheti? interlopi? traficanti?

  • Asta s-a intrebat si ursul.

  • @amicu

   ursul apara republica de ucraineni impu.titi, nici ei nu au uitat atrocitatile si ge.nocidul comis in Bucovina si Maramures si nu vom uita niciodata ca ne-au furat din tara

   ce ne-au facut ei noua romanilor le fac rusii in Crimeea si in est, bine le fac

 6. ” ucrainieni atacati de URS”

 7. A la Romanica
  Trăiască ursu’

 8. Gata copii, s-a lamurit treaba, n-a fost nimic, o furtuna in paharul cu apa.
  Sirma ghimpata i-a ranit pe ucraineni.

 9. Nu inteleg titlul….Atacati de urs…! Daca citesti articolul reiese ca acei doi turisti s-au ranit in sarma ghimpata! Vedeti ca o luati pe urma Cancan, EVZ…..etc!

 10. Turistii au fost atacati de un gard cu sarma ghimpata, absolut penibil, absolut mizerabil mod de a demoniza ursul. Suntem ultimii oameni.

 11. Este de neinteles de ce puii trebuie despartiti de mama.
  Ministrul mediul e de-un cinism revoltator: stie ca va cauza traume ursoicei prin relocare si vrea sa-i mai cauzeze una in plus luindu-i puii.
  In plus are impresia ca omul are dreptul sa distruga toate celelalte animale.
  Degeba primarul si turistii ucrainieni au spus adevarul, pe cei care arunca petarde in padure nu-i pedepseste nimeni.