G4Media.ro

Atac masiv al rușilor în Odesa, inclusiv în Portul Reni, la câțiva…

sursa foto: Captură Google Maps

Atac masiv al rușilor în Odesa, inclusiv în Portul Reni, la câțiva kilometri de Galați/ Angel Tîlvăr anunță că MApN a monitorizat în timp real situația: ”Nu au fost amenințări militare directe”

Rusia a lansat duminică dimineața devreme un atac cu drone timp de trei ore și jumătate asupra părților sudice ale regiunii Odesa, lovind infrastructura portuară de pe Dunăre și rănind cel puțin două persoane, a anunțat Kievul, citat de The Guardian. 

Au fost raportate explozii în portul Reni, unul dintre cele două porturi majore de pe Dunăre pe care Ucraina le operează. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei, transmite The Guardian. Portul Reni este la câțiva kilometri de Galați și nu este prima dată când acesta este bombardat.

De asemenea, și Portul Ismail, peste mal de localitățile tulcene, de-a lungul brațului Chilia, a fost atacat de ruși recent, iar bucăți din bombe ar fi căzut în satele localității Ceatalchioi.

În urma atacurilor de duminică dimineață, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a condamnat atacurile, printr-un mesaj publicat pe Facebook, anunțând că MApN a monitorizat în timp real situația din Portul Reni și nu au existat amenințări militare directe asupra României:

  • ”Condamn cu tărie atacurile îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina de către Federația Rusă. Aceste atacuri sunt nejustificate și în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, în cursul nopții trecute, asupra infrastructurii portului Reni. În niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României. Ministerul Apărării Naționale continuă, așa cum am precizat în repetate rânduri, implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate”, a transmis duminică ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au doborât 22 din cele 25 de drone Shahed de fabricație iraniană pe care Rusia le-a lansat asupra regiunii Odesa în primele ore ale zilei de duminică, potrivit Reuters, care relatează pe Telegram, forțele aeriene ucrainene.

Comandamentul militar din sudul Ucrainei a declarat pe rețelele de socializare că cel puțin doi civili au fost răniți în atacul asupra a ceea ce a spus că este „infrastructura civilă de pe Dunăre”, transmite The Guardian.

Dunărea a devenit principala rută a Ucrainei pentru exportul de cereale de la prăbușirea, în iulie, a unui acord mediat de ONU care permitea Kievului să își transporte cerealele prin Marea Neagră. Nu au existat detalii cu privire la instalația portuară care a fost lovită. Armata a declarat că un incendiu care a rezultat în urma atacului la instalația respectivă a fost stins rapid.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...